Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» Инфекционные болезни, гепатология (281) 2009 (тематический номер)

Вернуться к номеру

Різниця у частоті досягнення цільового артеріального тиску між окремими регіонами України

Авторы: Сіренко Ю.М., Радченко Г.Д., Марцовенко І.М. від імені учасників дослідження

Версия для печати


Резюме

Метою дослідження МЕКАТ було оцінити залежно від регіону України результати тримісячного лікування пацієнтів з артеріальною гіпертензією практичними лікарями (n = 531).
Дослідження МЕКАТ базується на результатах обстеження 7935 пацієнтів, які залежно від місця проживання були розподілені на 7 груп. Усім пацієнтам проводилося офісне вимірювання артеріального тиску (АТ), ЕКГ-дослідження, оцінка прихильності до лікування до та через 3 місяці лікування переважно препаратами національного виробника європейських лікарських засобів компанії Фармак®.
Встановлено, що за допомогою кардіологічних препаратів національної компанії Фармак® можна досягати цільового АТ у більшості пацієнтів з артеріальною гіпертензією. Проте в різних регіонах України частота досягнення цільового офісного АТ була різною (від 52,5 до 70 %): найбільшою у таких регіонах, як
м. Київ, Полтавська/Вінницька області, Запорізька/Дніпропетровська області; найменшою — у Донецькій/Луганській областях, західних (Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська, Чернівецька, Волинська), Чернігівській та південних областях (Херсонська, Миколаївська, Одеська) і м. Сімферополь та Севастополь. Визначено причини недостатнього контролю АТ у вказаних регіонах, які були різними та потребують окремої оцінки.


Ключевые слова

Артеріальна гіпертензія, контроль артеріального тиску, багатоцентрове дослідження МЕКАТ.

 



Вернуться к номеру