Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» Психиатрия (303) 2009 (тематический номер)

Вернуться к номеру

Концепція роботи відділу аналізу медико-соціальних проблем Державної кримінально-виконавчої служби України при Науково-дослідному інституті соціальної, судової психіатрії і наркології Міноздоров України

Непрямим свідченням того, що існує проблема психічних розладів, загострення психологічних станів серед осіб, які відбувають покарання у місцях позбавлення волі, є те, що штатний розклад кожної пенітенціарної установи передбачає роботу в них лікарів-психіатрів, наркологів і психологів. Однак забезпечення роботи цих фахівців, їхня підготовка, умови праці часто не відповідають сучасному стану надання психіатричної та психологічної допомоги і не враховують запитів осіб, які тримаються у виправних колоніях та слідчих ізоляторах.

Вирішення існуючої проблеми вбачається шляхом створення при На­уково-дослідному інституті соціальної, судової психіатрії і наркології Міноздоров України відділу аналізу медико-соціальних проблем Державної кримінально-виконавчої служби України, завданнями якого б стали:

1. Детальна оцінка стану надання психіатричної та психологічної допомоги особам, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах.

2. Аналіз стану психічного здоров''я осіб, що тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, та потреб у наданні їм психіатричної та психологічної допомоги.

3. Методологічна допомога у роботі з особами, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, і тих, які страждають від психічних розладів, залежать від психоактивних речовин, перебувають у кризових психологічних станах.

4. Розробка реабілітаційних програм для осіб, які перебувають на обліку у кримінально-виконавчій інспекції.

5. Розробка та впровадження заходів соціально-психологічної підтримки у процесі підготовки засуджених до звільнення.

6. Вивчення та аналіз феномену професійного вигоряння персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України, розробка відповідних програм та заходів для його попередження.

7. Проведення соціологічних досліджень з вивчення проблемних питань у діяльності Державної кримінально-виконавчої служби України.

8. Поширення досвіду про діяльність відділу в органах і установах виконання покарань та засобах масової інформації.

9. Впровадження досвіду європейських країн щодо надання психіатричної та психологічної допомоги особам, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах і приведення її у відповідність до сучасних світових стандартів.

Створення невеликого підрозділу, який би міг вести постійний моніторинг ситуації з психічним здоров''ям у місцях позбавлення волі, дозволив би не тільки зосередитись на самій цій ситуації, але й залучати до своєї роботи фахівців, які працюють у пенітенціарній системі. Це дозволить підвищити їх рівень підготовки та впровадити у пенітенціарній системі сучасні та новітні підходи до охорони психічного здоров''я.

Такий підрозділ не вимагатиме для своєї роботи великого штату фахівців, а дослідницькі програми за участю суміжних фахівців здатні залучати для своєї діяльності також і позабюджетні кошти.

Проект штатного розкладу відділу аналізу медико-соціальних проблем Державної кримінально-виконавчої служби України при Науково-дослідному інституті соціальної, судової психіатрії і наркології Міноздоров України:
1. Керівник відділу (лікар-психіатр) — 1.
2. Провідний науковий співробітник (лікар-психіатр) — 1.
3. Старший науковий співробітник (лікар-психіатр, психолог) — 2.
4. Науковий співробітник (психолог) — 2.
5. Молодший науковий співробітник (фахівець із соціальної політики та соціальної роботи, соціолог) — 2.
6. Лаборант — 1.

 

Голова Державного департаменту України
з питань виконання покарань В.В. Кощинець
Член Громадської ради Державного департаменту України
з питань виконання покарань С.Ф. Глузман

 



Вернуться к номеру