Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 2 (32) 2010

Вернуться к номеру

Формулярний довідник із використання лікарських засобів у неврології

Затверджено

Наказ Міністерства охорони здоров’я України

від 14.01.2009 № 11

Формулярний довідник із використання лікарських засобів у неврології

(Продовження. Початок в № 7(29), 8 (30) 2009 р., № 1(31) 2010 р.)

5.2. Засоби для лікування мігрені

5.2.1. Засоби для лікування в міжнападний період

5.2.1.1. b-блокатори

— Пропранолол (Propranolole)* (див. п. 1.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Пандолол (Pandolole) (див. п. 1.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Метопролол (Metоprolol) (див. п. 1.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

5.2.1.2. Агоністи рецепторів серотоніну

— Ципрогептадин (Cyproheptadine) (див. п. 2.1.1 розділу «Імуномодулюючі та протиалергічні засоби»)

— Пізотифен (Рizotifen)

Фармакотерапевтична група: N02CX01 — засоби, що застосовуються при мігрені.

Основна фармакотерапевтична дія: є трициклічною (бензоциклогептатіофен) сполукою, структурно подібною до ципрогептадину та трициклічних антидепресантів; має потужні антисеротонінові та антитриптамінові властивості, значну антигістамінну дію та деякий антагонізм стосовно кінінів; слабкі антихолінергічні та седативні властивості.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: виявляє апетит-стимулюючі властивості; профілактичні властивості пізотифену при мігрені пов’язані зі здатністю впливати на гуморальні механізми головного болю; знижує проникність судин, посилює ефекти серотоніну та гістаміну на судини мозку, завдяки чому корегує транссудацію плазмакініну, нормалізуючи чутливість больових рецепторів; при виникненні нападу мігрені зниження плазмового серотоніну призводить до зниження тонусу екстракраніальних судин, пригнічує зворотне захоплення серотоніну тромбоцитами, завдяки чому рівень серотоніну залишається сталим та попереджує втрату тонусу і пасивне послаблення екстракраніальних артерій; добре абсорбується з ШКТ, Смакс виявляється приблизно через 5 год після перорального застосування; абсорбція швидка (час напівабсорбції 0,5–0,8 год) і становить близько 80 %; з білками плазми зв’язується 90 % препарату; більше ніж половина дози виводиться із сечею у вигляді метаболітів; значна кількість препарату виводиться з калом; основний метаболіт пізотифену N-глюкоронід — кон’югат має довгий T1/2 , що становить близько 23 год.

Показання для застосування ЛЗ: профілактичне лікування судинних головних болів, що повторюються, включаючи мігрень з аурою чи без неї, кластерний голов­ний біль, вазомоторний біль.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: застосовують внутрішньо, тривалість лікування визначається індивідуально; дорослі та пацієнти літнього віку — звичайна доза становить 1,5 мг/добу, можна застосовувати 1 р/добу ввечері у дозі 1,5 мг або 3 р/добу по 0,5 мг, дозу препарату підбирають індивідуально; МДД 4,5 мг; разова доза препарату не повинна перевищувати 3 мг; можна призначати дітям віком понад 7 років; застосування 1,5 мг табл. у дітей не рекомендується; терапевтична доза у дітей повинна підбиратись із табл. по 0,5 мг; МДД для дітей становить 1,5 мг, розподілена на декілька прийомів, максимальна разова доза — 1 мг.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: сонливість та посилення апетиту, що може призвести до підвищення маси тіла; запаморочення, сухість у роті, нудота та запор; порушення сну, депресія, порушення настрою (агресивність, тривожність). У дітей може мати місце стимуляція ЦНС, висипи, набряк обличчя та кропивниця.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до препарату; непереносимість глюкози, галактози, фруктози, LAPP-лактазна недостатність, сахарозо-ізомальтазна недостатність, мальабсорбція глюкози-галактози.

Форми випуску ЛЗ: табл., вкриті оболонкою, по 0,5 мг, 1,5 мг.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° не вище 25 °С, термін придатності — 2 роки.

Торгова назва:

ІІ. Профіміг, Actavis UK Ltd для Actavis group HF, Великобританія/Ісландія

5.2.1.3. Протиепілептичні

— Вальпроєва кислота (Valproic acid)* (див. п. 1.28)

— Топірамат (Тopiramatum)* (див. п. 1.28)

5.2.1.4. Антагоністи кальцієвих каналів

— Цинаризин (Cinnarizine)*, ** (див. п. 1.1.8)

— Верапаміл (Verapamil)* (див. п. 13.4.1 розділу «Кардіо­логія. Лікарські засоби»)

— Дилтіазем (Diltiazem)* (див. п. 3.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

5.2.2. Засоби для лікування мігрені в період нападів

5.2.2.1. Анальгетики

— Ацетилсаліцилова кислота (Acetylsalуcilici acid)* (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Парацетамол (Paracetamol)* (див. п. 8.2.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

5.2.2.2. Нестероїдні протизапальні засоби (див. розділ «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Індометацин (Indometacin)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Диклофенак (Diclofenacum)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Кеторолак (Ketorolac)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Мефенамова кислота (Mefenamic acid)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Мелоксикам* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Ібупрофен (Ibuprofen)* (див. п. 7.1.2 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

5.2.2.3. Алкалоїди ріжків

— Кофеїн + ерготамін (Coffeine + ergotamine)

ІІ. Кофетамін, табл., вкриті оболонкою; 1 табл. містить кофеїну 100 мг; ерготаміну тартрату 1 мг; виробництва ВАТ «Татхімфармпрепарати», Російська Федерація

— Ерготамін + меклоксамін + камілофін + пропіфена-зон + кофеїн (Coffeine + meloxicam + kamilofin + propifena- son + ergotamine)

ІІ. Номігрен, табл., вкриті оболонкою; 1 табл. містить ерготаміну тартрату — 0,75 мг, меклоксаміну цитрату — 20,0 мг, камілофіну гідрохлориду — 25,0 мг, пропіфеназону — 200,0 мг, кофеїну — 80,0 мг виробництва Bosna- lijek d.d., Боснія і Герцеговина

5.2.2.4. Агоністи рецепторів серотоніну

— Суматриптан (Sumatriptan)

Фармакотерапевтична група: N02CC01 — селективний агоніст 5НТ1-рецепторів серотоніну. Препарати, що застосовуються для лікування мігрені.

Основна фармакотерапевтична дія: селективний агоніст 5НТ1-рецепторів, що не має впливу на інші 5НТ-рецептори у черепно-мозкових кровоносних судинах.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: в експериментальних дослідженнях було встановлено, що суматриптан має селективну вазоконстрикторну дію на судини у системі сонних артерій, але не впливає на мозковий кровообіг; система сонних артерій постачає кров до екстра- та інтракраніальних тканин, наприклад мозкових оболонок; розширення цих судин розглядається як можливий механізм, що відповідає за розвиток мігрені в людини; доведено, що суматриптан гальмує активність трійчастого нерва; це два можливі механізми, через які виявляється антимігренозна активність суматриптану; клінічний ефект спостерігається через 30 хв після перорального прийому 100 мг препарату; після пер­- орального застосування суматриптан швидко всмоктується, досягаючи 70 % Смакс через 45 хв; після прийому 100 мг середня Смакс становить 45 нг/мл; біодоступність після перорального введення становить 14 %, частково внаслідок пресистемного метаболізму, частково як результат неповного всмоктування; зв’язування з протеїнами плазми низьке (14–21 %), середній об’єм розподілу — 17 л; середній загальний плазмовий кліренс становить приблизно 1160 мл/хв, а середній нирковий кліренс — приблизно 260 мл/хв, ненирковий кліренс становить приблизно 80 % загального кліренсу, це дає підставу вважати, що суматриптан виводиться переважно у формі метаболітів; головний метаболіт, індолооцтовий аналог суматриптану, виводиться із сечею, де він міститься у вигляді вільної кислоти та кон’югованої сполуки з глюкуронідом, не має 5НТ1- та 5НТ2-активності; інші метаболіти не ідентифіковані; фармакокінетика перорального суматриптану суттєво не змінюється під час нападу мігрені.

Показання для застосування ЛЗ: для швидкого полегшення стану при нападах мігрені, з аурою чи без неї, включаючи лікування нападів мігрені під час менструального періоду у жінок.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: не можна застосовувати з метою профілактики нападу; рекомендується застосовувати якомога раніше після початку нападу мігрені, хоча він є однаково ефективним на кожній його стадії; рекомендована доза для дорослих — 1 табл. по 50 мг, в окремих випадках доза може бути підвищена до 100 мг; якщо перша доза препарату виявиться неефективною, друга не повинна призначатись під час цього ж нападу; препарат може бути застосований при наступних нападах — якщо пацієнт відреагував на першу дозу, але симптоми відновлюються, друга доза може бути застосована протягом наступних 24 год, при цьому загальна добова доза не повинна перевищувати 300 мг; до цього часу ефективність і безпека застосування суматриптану для лікування дітей не встановлена; досвіду застосування суматриптану для лікування пацієнтів віком понад 65 років недостатньо; хоча фармакокінетика препарату не відрізняється від такої в осіб більш молодого віку, доти, доки не будуть одержані додаткові клінічні дані, призначення іміграну пацієнтам, старшим 65 років, не рекомендується.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: ЦНС — відчуття поколювання, запаморочення, сонливість; судини — транзиторне підвищення тиску крові одразу після прийому препарату, приплив крові; ШКТ — нудота та блювання; загальні розлади відчуття тяжкості; біль, відчуття тепла, стискання або напруженості, відчуття слабкості, втомлюваність; спостерігались незначні зміни у функціональних печінкових тестах; імунна система — реакції гіперчутливості — від шкірної гіперчутливості до поодиноких випадків анафілаксії; нервова система — судоми; тремор, дистонія, ністагм, скотома; очні симптоми — мерехтіння, диплопія, зниження гостроти зору, втрата зору (звичайно минуща); серцева система — брадикардія, тахікардія, посилене серцебиття, порушення ритму, транзиторні ішемічні зміни на ЕКГ, спазм коронарних артерій, інфаркт міокарда; судинна система — гіпотензія, феномен Рейно; ШКТ — ішемічний коліт.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до будь-якого компонента препарату. Імігран не повинен застосовуватись для лікування пацієнтів, які перенесли інфаркт міокарда або мають ішемічну хворобу сердця, стенокардію Принцметала, захворювання периферичних судин, або пацієнтів, які мають симптоми, характерні для ішемічної хвороби серця. Препарат не повинен призначатись пацієнтам, які мали в анамнезі інсульт або минуще порушення мозкового кровообігу. Застосування іміграну протипоказано хворим на неконтрольовану гіпертензію. Імігран не повинен призначатися пацієнтам із тяжкою печінковою недостатністю. Протипоказано супутнє застосування ерготаміну або його похідних (включаючи метизергід). Протипоказано конкурентне призначення інгібіторів моноаміноксидази (МАО) та іміграну. Імігран не повинен застосовуватися протягом 2 тижнів після відміни інгібіторів МАО.

Форми випуску ЛЗ: табл., вкриті оболонкою, по 50 мг, по 100 мг; табл., вкриті оболонкою, по 25 мг, по 50 мг, по 100 мг; капс. по 50 мг, по 100 мг.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° нижче 30 °С; термін придатності — 3 роки.

Торгова назва:

І. Амігрен, ТОВ «АСТРАФАРМ»

Антимігрен-Здоров’я, ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я»

Суматриптан, ВАТ «Київмедпрепарат»

Стопмігрен, ВАТ «Київський вітамінний завод»

ІІ. Імігран™, GlaxoSmithKline Pharmaceuticals S.A.; GlaxoWellcome Operations для GlaxoSmithKline Export Limited, Польща/Великобританія

Мігранол, Pharmascience Inc., Канада

Сумітран®, Dr. Reddy’s Laboratories Ltd, Індія

Сумамігрен, Polpharma Pharmaceutical Works S.A., Польща

— Золмітриптан (Zolmitriptan)

Фармакотерапевтична група: N02C C03 — селективні агоністи 5НТ1-рецепторів серотоніну.

Основна фармакотерапевтична дія: протимігренозна.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: селективний агоніст рекомбінантних 5-НТ1В/1D-рецепторів серотоніну судин людини. Має помірну спорідненість із серотоніновими 5-НТ1А-рецепторами, не має суттєвої афінності або фармакологічної активності щодо 5НТ2-, 5НТ3-, 5НТ4-серотонінових рецепторів, a1-, a2-, b1-адренергічних рецепторів, Н1-, Н2-гістамінових рецепторів, М-холінових рецепторів, D1-, D2-дофамінергічних рецепторів; викликає вазоконстрикцію, переважно краніальних судин, блокує вивільнення нейропептидів, зокрема вазоактивного інтестинального пептиду, який є основним ефекторним трансмітером рефлекторного збудження, що викликає вазодилатацію, яка лежить в основі патогенезу мігрені; призупиняє розвиток нападу мігрені без прямої анальгетичної дії; поряд із купіруванням мігренозного нападу послаблює нудоту, блювання (особливо при лівосторонніх атаках), фото- і фонофобію; на доповнення до периферичної дії справляє вплив на центри стовбура головного мозку, пов’язані з мігренню, що пояснює стійкий повторний ефект при лікуванні серії з кількох нападів мігрені в одного пацієнта; високоефективний у комплексному лікуванні мігренозного статусу (серії з кількох тяжких, наступаючих один за одним нападів мігрені тривалістю 2–5 діб); усуває мігрень, асоційовану з менструацією; високі дози справляють седативну дію і викликають сонливість; дія препарату розвивається через 15–20 хв і досягає максимуму через 1 год після прийому, максимальний ефект спостерігається при прийомі під час розвитку нападу; при пероральному прийомі добре всмоктується в ШКТ; абсорбція препарату не залежить від приймання їжі; середня абсолютна біодоступність становить приблизно 40 %, зв’язування з білками плазми — 25 %; час досягнення Смакс становить 1 год, терапевтична концентрація в плазмі підтримується протягом наступних 4–6 год; при повторному прийомі кумуляції препарату не спостерігається; підлягає інтенсивній біотрансформації у печінці з утворенням N-десметилпохідного, що має у 2–6 разів більшу фармакологічну активність, ніж первинна сполука, і ряду неактивних метаболітів; виводиться з організму переважно нирками у вигляді метаболітів, близько 30 % — кишечником у незміненому вигляді; відомі три основних метаболіти золмітриптану: індолооцтова кислота (основний метаболіт у плазмі і сечі), N-оксид- і N-десметиланалоги. N-десметилований метаболіт — активний, а два інші метаболіти — неактивні; середній T1/2 становить 2,5–3 год; у жінок Смакс і біодоступність препарату вищі, а загальний кліренс нижчий, ніж у чоловіків; у пацієнтів із помірною і вираженою нирковою недостатністю нирковий кліренс золмітриптану і його метаболітів у 7–8 разів менший порівняно з таким у здорових добровольців, T1/2 збільшується на год (до 3–3,5 год), тоді як біодоступність золмітриптану і його активного метаболіту збільшується лише на 16 і 35 %.

Показання для застосування ЛЗ: зняття нападу мігрені з аурою (зорові, слухові, рухові та психічні розлади) і без аури.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: не призначений для застосування з метою профілактики мігренозного нападу; рекомендується застосовувати якомога раніше після виникнення нападу мігрені. Дорослим призначають по 1 табл. (2,5 мг золмітриптану); за відсутності ефекту або при рецидиві болю можливий повторний прийом 1 табл.; за необхідності повторна доза може прийматися не раніше ніж через 2 год після першої дози, при недостатній ефективності дози 2,5 мг допускається збільшення разової дози до 5 мг (вища разова доза); МДД — 15 мг; для пацієнтів із легкими і помірними порушеннями функції печінки корегування дози не потребується; для пацієнтів із тяжкими порушеннями функції печінки добова доза препарату не повинна перевищувати 5 мг.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: ШКТ — нудота, сухість у роті; ЦНС і периферична нервова система — запаморочення, сонливість, порушення чутливості, відчуття тяжкості і стискання у горлі, шиї, кінцівках і грудях, парестезії, дизестезії; кістково-м’язова система — міалгія, м’язова слабкість; серцево-судинна система — транзиторне підвищення АТ; інші — відчуття тепла, астенія.

Протипоказання до застосування ЛЗ: тяжка АГ, ІХС, ангіоспастична стенокардія, тяжкі порушення функції печінки, дитячий і літній (понад 65 років) вік, гіперчутливість до компонентів препарату.

Форми випуску ЛЗ: табл., вкриті плівковою оболонкою, по 2,5 мг.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° не вище 25 °С; термін придатності — 2 роки.

Торгова назва:

І. Золмігрен®, ВАТ «Фармак»

ІІ. Рапіміг, Actavis Ltd для Actavis group HF, Мальта/Ісландія

 5.3. Інші синдроми головного болю

5.3.1. Анальгетики

— Ацетилсаліцилова кислота (Acetylsalуcilici acid)* (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Парацетамол (Paracetamol)* (див. п. 8.2.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

5.3.2. Агоністи рецепторів серотоніну (див. п. 4.2.2.4)

5.3.3. Алкалоїди ріжків (див. п. 4.2.2.3)

5.3.4. Нестероїдні протизапальні засоби (див. розділ «Ревматологія. Лікарські засоби»)

5.3.5. Антидепресанти

(див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Амітриптилін (Amitriptyline)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Циталопрам (Citalopram)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Пароксетин (Paroxetine)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

5.3.6. Міорелаксанти

— Тизанідин (Tisanidin)* (див. п. 10 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Толперизон (Tolperizone)* (див. п. 10 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

 

5.4. Транзиторні церебральні ішемічні напади [атаки] та близькі синдроми

5.4.1. Антиагреганти

— Клопідогрель (Clopidogrel)* (див. розділ «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Тиклопідин (Ticlopidin)* (див. розділ «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid)* (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Дипіридамол (Dipyridamole)* (див. п. 8.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

 Комбіновані препарати

— Кислота ацетилсаліцилова + дипіридамол (Acetylsalуciliciacid + dipyridamole)* (див. розділ «Кардіологія. Лікарські засоби»)

5.4.2. Антикоагулянти непрямої дії

— Варфарин (Warfarinum)* (див. п. 8.1.1 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

5.4.3. Антигіпертензивні засоби

- і -блокатори, інгібітори АПФ, блокатори кальцієвих каналів (див. розділ «Кардіологія. Лікарські засоби»)

5.4.4. Статини

(див. розділ «Кардіологія. Лікарські засоби»)

 

5.5. Засоби для лікування розладів сну.

5.5.1. Снодійні та седативні засоби

(див. розділ «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

6. Засоби для лікування уражень окремих нервів, нервових корінців та сплетінь

6.1. Засоби для лікування ураження трійчастого нерва

6.1.1. Антидепресанти

— Амітриптилін (Amitriptyline)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Пароксетин (Paroxetine)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

6.1.2. Інгібітори холінестерази

— Іпідакрин (Ipidakrin)* (див. п. 1.21)

6.1.3. Протисудомні засоби

— Карбамазепін (Carbamasepin)* (див. п. 1.28)

— Габапентин (Gabapentinum)* (див. п. 1.1.19)

— Топірамат (Topiramat)* (див. п. 1.28)

— Клоназепам (Сlonazepamum)* (див. п. 1.1 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Вальпроєва кислота (Valproic acid)* (див. п. 1.28)

6.1.4. Міорелаксанти

— Баклофен (Baclofen)* (див. п. 4.1.4 розділу «Анестезіо­логія. Лікарські засоби»)

6.1.5. Вітаміни

— Піридоксин (Pyridoxine)* (див. п. 1.27)

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

— Бенфотіамін + піридоксин (Benpothiamine + pyridoxine)** (див. п. 1.27)

— Тіамін + піридоксин + ціанокобаламін (Thiamine + pyridoxine + сyanocobalaminе)** (див. п. 1.27)

 6.2. Засоби для лікування ураження лицевого та інших черепних нервів

6.2.1. Глюкокортикоїди

— Дексаметазон (Dexamethasonum)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Метилпреднізолон (Methylprednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Преднізолон (Prednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

6.2.2. Нестероїдні протизапальні засоби

— Диклофенак (Diclofenacum)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Ібупрофен (Ibuprofen)* (див. п. 7.1.2 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Німесулід (Nimesulid)* (див. п. 7.1.4 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

6.2.3. Противірусні засоби

— Ацикловір (Aciclovir)* (див. п. 4.2.1 розділу «Протимікробні та антигельмінтні засоби»)

6.2.4. Протисудомні засоби

— Карбамазепін (Carbamasepin)* (див. п. 1.28)

— Габапентин (Gabapentinum)* (див. п. 1.1.19)

6.2.5. Вітаміни

— Піридоксин (Pyridoxine)* (див. п. 1.27)

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

— Бенфотіамін + піридоксин (Benpothiamine + pyridoxine)** (див. п. 1.27)

— Тіамін + піридоксин + ціанокобаламін (Thiamine + pyridoxine + сyanocobalaminе)** (див. п. 1.27)

6.3. Засоби для лікування ураження нервових корінців та сплетінь

6.3.1. Глюкокортикоїди

— Дексаметазон (Dexamethasonum)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Метилпреднізолон (Methylprednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Преднізолон (Prednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

6.3.2. Нестероїдні протизапальні засоби

— Диклофенак (Diclofenacum)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Ібупрофен (Ibuprofen)* (див. п. 7.1.2 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Німесулід (Nimesulid)* (див. п. 7.1.4 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

6.3.3. Протисудомні засоби

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.5)

— Габапентин (Gabapentinum) (див. п. 1.1.19)

6.3.4. Вітаміни

— Піридоксин (Pyridoxine)* (див. п. 1.27)

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

— Бенфотіамін + піридоксин (Benpothiamine + pyridoxine)** (див. п. 6.1.5)

— Тіамін + піридоксин + ціанокобаламін (Thiamine + pyridoxine + сyanocobalaminе)** (див. п. 6.1.5)

6.3.5. Опіоїдні анальгетики

(див. розділ «Анестезіологія, реаніматологія. Лікарські засоби»)

 6.4. Засоби для лікування мононевропатії верхньої кінцівки

6.4.1. Нестероїдні протизапальні засоби

— Диклофенак (Diclofenacum)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Ібупрофен (Ibuprofen)* (див. п. 7.1.2 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Німесулід (Nimesulid)* (див. п. 7.1.4 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Індометацин (Indometacine)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Мелоксикам (Meloxicam) (див. п. 7.1.3 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Целекоксиб (Celecoxib)* (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Рофекоксиб (Rofecoxib) (див. розділ «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Парекоксиб (Parecoxib) (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

6.4.2. Глюкокортикоїди

— Дексаметазон (Dexamethasonum)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Метилпреднізолон (Methylprednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Преднізолон (Prednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

6.4.3. Протисудомні засоби

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.19)

— Габапентин (Gabapentinum) (див. п. 1.1.19)

— Прегабалін (Рregabalinum)* (див. п. 1.1.19)

6.4.4. Антихолінестеразні засоби

— Іпідакрин (Ipidakrin)* (див. п. 1.21)

6.4.5. Вітаміни

— Піридоксин (Pyridoxine)* (див. п. 1.27)

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

— Бенфотіамін + піридоксин (Benpothiamine + pyridoxine)** (див. п. 1.27)

— Тіамін + піридоксин + ціанокобаламін (Thiamine + pyridoxine + сyanocobalaminе)** (див. п. 1.27)

6.4.6. Препарати альфа-ліпоєвої (тіоктової) кислоти

— Тіоктова кислота (Tioctic acid) (див. п. 10.2 розділу «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

6.4.7. Метаболічні

— Актовегін (Actovegin)** (див. п. 1.29)

— Солкосерил (Solkoseryl)** (див. п. 1.29)

6.4.8. Антидепресанти

(див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

6.4.9. Опіоїдні анальгетики

(див. розділ «Анестезіологія, реаніматологія. Лікарські засоби»)

 6.5. Засоби для лікування мононевропатії нижньої кінцівки

6.5.1. Нестероїдні протизапальні засоби

— Диклофенак (Diclofenacum)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Ібупрофен (Ibuprofen)* (див. п. 7.1.2 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Німесулід (Nimesulid)* (див. п. 7.1.4 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Індометацин (Indometacine)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Мелоксикам (Meloxicam) (див. п. 7.1.3 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Целекоксиб (Celecoxib)* (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Рофекоксиб (Rofecoxib) (див. розділ «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Парекоксиб (Parecoxib) (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

6.5.2. Протисудомні засоби

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.5)

— Габапентин (Gabapentinum) (див. п. 1.1.19)

— Прегабалін (Рregabalinum)* (див. п. 1.1.19)

6.5.3. Антихолінестеразні засоби

— Іпідакрин (Ipidakrin)* (див. п. 1.21)

— Неостигмін (Neostigmin)* (див. п. 1.21)

— Галантамін (Galantamine)* (див. п. 1.4 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

6.5.4. Вітаміни

— Піридоксин (Pyridoxine)* (див. п. 1.27)

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

— Бенфотіамін + піридоксин (Benpothiamine + pyridoxine)** (див. п. 1.27)

— Тіамін + піридоксин + ціанокобаламін (Thiamine + pyridoxine + сyanocobalaminе)** (див. п. 1.27)

6.5.5. Тіоктова кислота

— Тіоктова кислота (Tioctic acid) (див. п. 10.2 розділу «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

 6.6. Засоби для лікування інших мононевропатій

6.6.1. Нестероїдні протизапальні засоби

— Диклофенак (Diclofenacum)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Ібупрофен (Ibuprofen)* (див. п. 7.1.2 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Німесулід (Nimesulid)* (див. п. 7.1.4 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Індометацин (Indometacine)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Мелоксикам (Meloxicam) (див. п. 7.1.3 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Целекоксиб (Celecoxib)* (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Рофекоксиб (Rofecoxib) (див. розділ «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Парекоксиб (Parecoxib) (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

6.6.2. Глюкокортикоїди

— Дексаметазон (Dexamethasonum)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Метилпреднізолон (Methylprednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Преднізолон (Prednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

6.6.3. Протисудомні засоби

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.5)

— Габапентин (Gabapentinum) (див. п. 1.1.19)

— Прегабалін (Рregabalinum)* (див. п. 1.1.19)

6.6.4. Антихолінестеразні засоби

— Іпідакрин (Ipidakrin)* (див. п. 1.21)

6.6.5. Вітаміни

— Піридоксин (Pyridoxine)* (див. п. 1.27)

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

— Бенфотіамін + піридоксин (Benpothiamine + pyridoxine)** (див. п. 1 27)

— Тіамін + піридоксин + ціанокобаламін (Thiamine + pyridoxine + сyanocobalaminе)** (див. п. 1.27)

6.6.6. Тіоктова кислота

— Тіоктова кислота (Tioctic acid) (див. п. 10.2 розділу «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

 7. Засоби для лікування поліневропатії та інших уражень периферичної нервової системи

7.1. Нестероїдні протизапальні засоби

— Диклофенак (Diclofenacum)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Ібупрофен (Ibuprofen)* (див. п. 7.1.2 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Німесулід (Nimesulid)* (див. п. 7.1.4 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Індометацин (Indometacine)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Мелоксикам (Meloxicam) (див. п. 7.1.3 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Целекоксиб (Celecoxib)* (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Рофекоксиб (Rofecoxib) (див. розділ «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Парекоксиб (Parecoxib) (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

 7.2. Глюкокортикоїди

— Дексаметазон (Dexamethasonum)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Метилпреднізолон (Methylprednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Преднізолон (Prednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

7.3. Протисудомні засоби

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.19)

— Габапентин (Gabapentinum) (див. п. 1.1.19)

— Прегабалін (Рregabalinum)* (див. п. 1.1.19)

 7.4. Антихолінестеразні засоби

— Іпідакрин (Ipidakrin)* (див. п. 1.21)

— Неостигмін (Neostigmine)* (див. п. 1.21)

— Галантамін (Galantamine)* (див. п. 1.4 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

 

7.5. Вітаміни

— Піридоксин (Pyridoxine)* (див. п. 1.27)

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

— Бенфотіамін + піридоксин (Benpothiamine + pyridoxine)** (див. п. 1 27)

— Тіамін + піридоксин + ціанокобаламін (Thiamine + pyridoxine + сyanocobalaminе)** (див. п. 1.27)

 7.6. Тіоктова кислота

— Тіоктова кислота (Tioctic acid) (див. п. 10.2 розділу «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

 7.7. Метаболічні засоби

— Актовегін (Actovegin)** (див. п. 1.29)

— Солкосерил (Solkoseryl)** (див. п. 1.29)

 

7.8. Антидепресанти

 

7.9. Опіоїдні анальгетики

 

7.10. Засоби для лікування класичної гострої полірадикулопатії (синдром Гійєна — Барре, синдром Ландрі — Гійєна — Барре)

7.10.1. Імуноглобуліни

(див. розділ «Імуномодулюючі та протиалергічні засоби»)

7.10.2. Антибіотики

(див. розділ «Протимікробні та антигельмінтні засоби»)

7.10.3. Антикоагулянти

— Гепарин натрію (Heparin sodium)* (див. п. 8.1.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

7.10.4. Нестероїдні протизапальні засоби

— Диклофенак (Diclofenacum)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Ібупрофен (Ibuprofen)* (див. п. 7.1.2 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Німесулід (Nimesulid)* (див. п. 7.1.4 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Індометацин (Indometacine)* (див. п. 7.1.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Мелоксикам (Meloxicam) (див. п. 7.1.3 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Целекоксиб (Celecoxib)* (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Рофекоксиб (Rofecoxib) (див. розділ «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Парекоксиб (Parecoxib) (див. п. 7.1.5 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

7.10.5. Протисудомні засоби

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.5)

— Габапентин (Gabapentinum) (див. п. 1.1.19)

— Прегабалін (Рregabalinum)* (див. п. 1.1.19)

7.10.6. Антидепресанти

— Амітриптилін (Amitriptyline)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

7.8.7. Препарати альфа-ліпоєвої (тіоктової) кислоти

— Тіоктова кислота (Tioctic acid) (див. п. 10.2 розділу «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

 8. Засоби для лікування хвороб нервово-м’язового синапсу та м’язів

8.1. Засоби для лікування Myasthenia gravis та інших порушень нервово-м’язового синапсу

8.1.1. Інгібітори холінестерази

— Неостигмін (Neostigmine)* (див. п. 1.21)

— Піридостигмін (Pyridostigmin)* (див. п. 1.21)

8.1.2. Глюкокортикоїди

— Дексаметазон (Dexamethasonum)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Метилпреднізолон (Methylprednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Преднізолон (Prednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

8.1.3. Імуносупресори

— Азатіоприн (Azathioprine)* (див. п. 1.13.3 розділу «Імуномодулюючі та протиалергічні засоби»)

— Циклоспорин А (Ciclosporin А)* (див. п. 1.13.2 розділу «Імуномодулюючі та протиалергічні засоби»)

— Циклофосфамід (Cyclophosphamide)* (див. п. 4 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

8.1.4. Імуноглобулін людини

— Імуноглобулін людини (див. розділ «Імуномодулюючі та протиалергічні засоби»)

 

8.2. Засоби для лікування первинного ураження м’язів

8.2.1. Метаболічні засоби

— Аденозинтрифосфорна кислота (Adenosintriphosphoric acid)* (див. п. 12.3.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Цитохром С (Cytochrom C)

Фармакотерапевтична група: С01ЕВ — кардіологічні препарати.

Основна фармакотерапевтична дія: належить до групи антигіпоксичних засобів і є ферментом, що бере участь у процесах тканинного дихання.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: залізо, яке міститься у простетичній групі цитохрому С, здатне оборотно переходити з окислювальної у відновлювальну форму; введення препарату збільшує його вміст у тканинах, нормалізує та прискорює окислювально-відновні реакції, утилізацію кисню та зменшує гіпоксію; має цитопротекторні, антигіпоксичні та антиоксидантні властивості; фармакокінетика препарату не досліджувалась.

Показання для застосування ЛЗ: у складі комплекс­ної терапії як засіб, що поліпшує тканинне дихання при таких станах: асфіксія новонароджених; перед і після оперативного втручання з приводу уроджених та набутих вад серця (з метою попередження шоку); у період ремісії БА, при астматичних станах; хр. пневмонії; при хр. ІХС та ІМ; при повторних фібриляціях або тахікардії шлуночків; при вірусному гепатиті, ускладненому печінковою комою; при старечій дегенерації сітківки; отруєннях снодійними препаратами, окисом вуглецю.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: перед застосуванням визначають індивідуальну несприйнятливість до цитохрому С — внутрішньошкірно вводять 0,1 мл (0,25 мг) 0,25% р-ну препарату; якщо протягом 30 хв реакція відсутня, то препарат можна вводити парентерально; перед призначенням повторного курсу пробу на підвищену чутливість до препарату обов’язково повторюють; залежно від патології та тяжкості стану препарат можна вводити в/в струминно, краплинно та в/м; при захворюваннях серця препарат вводять у 200 мл ізотонічного р-ну натрію хлориду або 5% р-ну глюкози в/в краплинно (30–40 крап/хв) протягом 6–8 год; за добу дорослим вводять 12–32 мл (30–80 мг) препарату; у післяопераційному періоді (операції з приводу уроджених та набутих вад серця) вводять в/в струминно 2 р/добу по 4 мл (10 мг) на ін’єкцію; при тяжкому стані (травма, шок, печінкова кома, отруєння снодійними препаратами й окисом вуглецю) призначають в/в струминно дорослим у дозі 20–40 мл (50–100 мг); в інших випадках препарат вводять повільно в/в струминно або в/м дорослим у дозі 4–8 мл (10–20 мг) 1–2 р/добу; курс лікування становить 10–14 днів.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: при швидкому в/в введенні р-ну — озноб із підвищенням t°; АР (свербіж шкіри та кропив’янка).

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість.

Форми випуску ЛЗ: р-н для ін’єкцій 0,25% по 4 мл в амп.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігають при t° 8–15 °С; термін придатності — 2 роки.

Торгова назва:

І. Цитохром-С, Харківське підприємство з виробництва імунобіологічних та лікарських препаратів ЗАТ «Бiолiк»

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

— Вітаміни групи С, Е, К (див. п. 1.27)

8.2.2. Анаболічні гормони

— Ретаболіл (Nandrolone) (див. п. 16.2.1 розділу «Кардіо­логія. Лікарські засоби»)

8.2.3. Глюкокортикоїди

— Дексаметазон (Dexamethasonum)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Метилпреднізолон (див. розділ «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

— Преднізолон (Prednisolone)* (див. п. 4.1 розділу «Ендокринологія. Лікарські засоби»)

8.2.4. Антихолінестеразні засоби

— Іпідакрин (Ipidakrin)* (див. п. 1.21)

— Неостигмін (Neostigmine)* (див. п. 1.21)

 9. Засоби для лікування церебрального паралічу та інших паралітичних синдромів (дитячий церебральній параліч, геміплегія, параплегія і тетраплегія та інші паралітичні синдроми)

 9.1. Вітаміни

— Піридоксин (Pyridoxine)* (див. п. 1.27)

— Тіамін (Thiamine)* (див. п. 1.27)

 9.2. Психостимулюючі та ноотропні засоби

— Піритинол (Pyritinol) (див. п. 1.4 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Пірацетам (Piracetam)*, ** (див. п. 1.7)

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.7)

— Прамірацетам (Pramiracetam)* (див. п. 1.7)

 9.3. Гідролізати та деривати тканин

 9.4. Міорелаксанти

— Ботулотоксин (Botulinum Toxin) (див. п. 3.3)

— Баклофен (Baclofen)* (див. п. 4.1.4 розділу «Анестезіо­логія. Лікарські засоби»)

— Тизанідин (Tizanidine)* (див. п. 10 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Тольперизон (Tolperizone)* (див. п. 10 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

 10. Засоби для лікування інших захворювань нервової системи

10.1. Засоби для лікування розладів вегетативної (автономної) нервової системи

10.1.1. Седативні засоби рослинного походження

Комбіновані препарати

— Гвайфенезин + валеріана лікарська + меліса лікарська + звіробій + глід звичайний + пасифлора + хміль звичайний + бузина чорна

ІІ. Ново-пасит, р-н для внутрішнього застосування по 100 мл у фл.; 100 мл р-ну містять гвайфенезину — 4,0 г, комплексу рідких екстрактів лікарських рослин (валеріана лікарська, меліса лікарська, звіробій, глід звичайний, пасифлора, хміль звичайний, бузина чорна) — 7,75 г; виробництва IVAX Pharmaceuticals s.r.o., Чеська Республіка

— Валеріана + меліса + м’ята перцева

ІІ. Персен, табл., вкриті оболонкою; 1 табл. містить екстракту валеріани — 50,0 мг, екстракту меліси — 25,0 мг, екстракту м’яти перцевої — 25,0 мг; виробництва Lek Pharmaceutical Company d.d., Словенія

Персен форте, капс.; 1 капс. містить екстракту валерiани — 125,0 мг, екстракту мелiси — 25,0 мг, екстракту м’яти перцевої — 25,0 мг; виробництва Lek Pharmaceutical Company d.d., Словенія

10.1.2. Бензодіазепіни

— Діазепам (Diazepame) (див. п. 1.1 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Мезепам

— Тофізопам (Tofisopam) (див. п. 2.1.2 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Альпразолам (Alprazolam)* (див. п. 1.1 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

10.1.3. Антидепресанти

— Циталопрам (Citalopram)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Пароксетин (Paroxetine)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Амітриптилін (Amitriptyline)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Флувоксамін (Fluvoxamine)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Міртазапін (Mirtazapine)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

10.1.4. Бета-блокатори

— Пропранолол (Propranolole)* (див. п. 1.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

10.1.5. Адаптогени

— Женьшень (Panax ginseng)** (див. п. 1.9 розділу «Імуномодулюючі та протиалергічні засоби»)

— Елеутерокок (Eleutherococcus senticosus)** (див. п. 1.9 розділу «Імуномодулюючі та протиалергічні засоби»)

— Лимонник (Schsandra fruits)** (див. п. 1.9 розділу «Імуномодулюючі та протиалергічні засоби»)

10.1.6. Альфа-адреноблокатори

— Пророксан (Proroxan)

Фармакотерапевтична група: С02СА07 — антиадренергічні засоби з периферичним механізмом дії.

Основна фармакотерапевтична дія: має альфа-адреноблокуючу дію як на периферичні, так і на центральні адренорецептори, у тому числі в структурах заднього відділу гіпоталамуса.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: перериває проведення еферентного нервового збудження, діючи на постгангліонарні синапси, не впливаючи на передачу збудження у гангліях, знижує тонус гладкої мускулатури артерій, зменшує загальний опір периферичних судин та системний АТ; швидко всмоктується з ШКТ; зв’язування з білками плазми слабке; виводиться з організму переважно нирками.

Показання для застосування ЛЗ: профілактика симпатоадреналових кризів з високим АТ при гіпоталамічному с-мі; с-м Меньєра, профілактика морської та повітряної хвороби, морфінова та алкогольна абстиненція (у складі комбінованої терапії); симптоматичний засіб при алергодерматозах та свербежі шкіри.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: застосовують внутрішньо по 15–30 мг 2–3 р/добу; вища разова доза для дорослих — 60 мг, добова — 180 мг; курс лікування при хр. перебігу захворювань тривалий (від 3 місяців до 1,5–2 років); при сверблячих дерматозах — по 15–30 мг перед сном; для профілактики морської та повітряної хвороби застосовують 15–30 мг за 30–40 хв до подорожі; при морфіновій абстиненції — 45 мг 3 р/добу протягом 5 днів; дітям від 6 місяців до 5 років застосовують по 7,5 мг 2–3 р/добу; від 5 до 16 років — 15 мг 2–3 р/добу; курс лікування 1–3 місяці.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: артеріальна гіпотензія, брадикардія, у пацієнтів з ІХС — виникнення нападів стенокардії.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до компонентів препарату; тяжкі форми ІХС, артеріальна гіпотензія; порушення мозкового кровообігу, виражена серцева недостатність; діти віком до 6 місяців; період годування груддю.

Форми випуску ЛЗ: табл. по 0,015 г.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при температурі не більше 25 °С; термін придатності — 4 роки.

Торгова назва:

ІІ. Піроксан, ВАТ «Фармакон», Російська Федерація

10.1.7. Препарати беладони або комбіновані препарати беладони з алкалоїдами ріжків

— Беладона + дигідроерготоксин + пропранолол + гідроксизин

ІІ. Дистонін, капс.; 1 капс. містить сухого екстракту беладони 0,2 мг (кількість еквівалентна 0,2 мг загальної кількості алкалоїдів, виражена як основний гіосціамін), дигідроерготоксину метансульфонату 0,3 мг, пропранололу гідрохлориду 10 мг, гідроксизину гідрохлориду 10 мг; виробництва S.C. Europharm S.A. для GlaxoSmithKline Export Ltd., Румунія/Великобританія

10.1.8. Антагоністи кальцію

— Верапаміл (Verapamil)* (див. п. 13.4.1 розділу «Кардіо­логія. Лікарські засоби»)

 10.2. Засоби для лікування сирингомієлії та сирингобульбії

10.2.1. Протисудомні засоби

— Габапентин (Gabapentinum) (див. п. 1.1.19)

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.5)

10.2.2. Антидепресанти

— Амітриптилін (Amitriptyline)* (див. п. 1.3 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

10.2.3. Опіоїдні анальгетики

— Трамадол (Tramadol) (див. п. 3.1.2 розділу «Анестезіологія, реаніматологія. Лікарські засоби»)

 

10.3. Засоби для лікування судинної мієлопатії

10.3.1. Вазоактивні засоби

— Пентоксифілін (Pentoxifylline)* (див. пп. 17.3.1, 18.1.4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Вінпоцетин (Vinpocetin)*, ** (див. п. 1.8)

10.3.2. Блокатори Са-каналів

— Цинаризин (Cinnarizine)*, ** (див. п. 1.8)

— Німодипін (Nimodipine)* (див. п. 17.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

10.3.3. Альфа-2-адреноблокатори

— Ніцерголін (Nicergoline)* (див. п. 17.4.3 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

10.3.4. Препарати з полімодальним механізмом дії

— Гінкго білоба (Ginkgo biloba)** (див. п. 1.8)

10.3.5. Метаболічні засоби

— Актовегін (Actovegin)** (див. п. 1.29)

— Солкосерил (Solkoseryl)** (див. п. 1.29)

10.3.6. Міорелаксанти

— Толперизон (Tolperizone)* (див. п. 10 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Тизанідин (Tisanidine)* (див. п. 10 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Баклофен (Baclofen)* (див. п. 4.1.4 розділу «Анестезіо­логія. Лікарські засоби»)

10.3.7. Психостимулюючі та ноотропні засоби

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.1.7)

 10.4. Засоби для лікування гострого інфаркту мозку (емболічного, неемболічного)

10.4.1. Вазоактивні засоби

— Пентоксифілін (Pentoxifylline)* (див. пп. 17.3.1, 18.1.4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

10.4.2. Дезагреганти

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid) (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Клопідогрель (Clopidogrel)* (див. п. 8.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Дипіридамол (Dipyridamole)* (див. п. 8.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

10.4.3. Протинабрякові засоби

— Фуросемід (Furosemidi)* (див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Маніт (Mannitol)* (див. п. 9.6 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Гліцерол (Glicerol) (див. розділ «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

— L-лізину есцинат (L-Lysine escinate)*, ** (див. п. 1.12)

10.4.4. Антикоагулянти

— Гепарин натрію (Heparin sodium)* (див. п. 8.1.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Надропарин (Nadroparin calcium)* (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Еноксапарин (Enoxaparin sodium)* (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Далтепарин (Dalteparine) (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

10.4.5. Нейропротектори

— Церебролізин (Cerebrolysin)* (див. п. 1.7)

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.7)

 10.5. Засоби для лікування тромбозу артерій спинного мозку

10.5.1. Антикоагулянти

— Гепарин натрію (Heparin sodium)* (див. п. 8.1.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Надропарин (Nadroparin calcium)* (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Еноксапарин (Enoxaparin sodium)* (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Далтепарин (Dalteparine) (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

10.5.2. Антикоагулянти непрямої дії

— Варфарин (Warfarinum)* (див. п. 8.1.1 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

10.5.3. Дезагреганти

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid) (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Клопідогрель (Clopidogrel)* (див. п. 8.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Дипіридамол (Dipyridamole)* (див. п. 8.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

10.5.4. Вазоактивні засоби

— Пентоксифілін (Pentoxifylline)* (див. пп. 17.3.1, 18.1.4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

10.5.5. Нейропротектори

— Церебролізин (Cerebrolysin)* (див. п. 1.7)

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.7)

10.5.6. Протинабрякові засоби

— Фуросемід (Furosemidi)* (див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Маніт (Mannitol)* (див. п. 9.6 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Гліцерол (див. розділ «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

— L-лізину есцинат (L-Lysine escinate)*, ** (див. п. 1.12)

 11. Засоби для лікування цереброваскулярних хвороб

11.1. Засоби для лікування субарахноїдального крововиливу

11.1.1. Блокатори Са-каналів

— Німодипін (Nimodipine)* (див. п. 17.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.1.2. Нейропротектори

— Церебролізин (Cerebrolysin)* (див. п. 1.7)

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.7)

11.1.3. Антигіпертензивні

— Лабеталол (Labetalol)* (див. п. 1.3 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Каптоприл (Сaptopril)* (див. п. 4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.1.4. Протинабрякові

— Фуросемід (Furosemidi)* (див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Маніт (Mannitol)* (див. п. 9.6 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Гліцерол

— L-лізину есцинат (L-Lysine escinate)*, ** (див. п. 1.12)

11.1.5. Жарознижуючі засоби

— Парацетамол (Paracetamol)* (див. п. 8.2.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid) (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.1.6. Протиепілептичні

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)*

— Вальпроєва кислота (Valproic acid)*(див. п. 1.28)

11.1.7. Антибіотики

(див. розділ «Протимікробні та антигельмінтні засоби»)

11.1.8. Гістамінні препарати

11.1.9. Анальгетики

11.1.10. Послаблюючі засоби

 11.2. Засоби для лікування крововиливу в мозок

11.2.1. Нейропротектори

Церебролізин (Cerebrolysin)* (див. п. 1.7)

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.7)

11.2.2. Антигіпертензивні

— Лабеталол (Labetalol)* (див. п. 1.3 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Каптоприл (Сaptopril)* (див. п. 4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.2.3. Протинабрякові

— Фуросемід (Furosemidi)* (див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Маніт (Mannitol)* (див. п. 9.6 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Гліцерол (див. розділ «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

— L-лізину есцинат (L-Lysine escinate)*, ** (див. п. 1.12)

11.2.4. Жарознижуючі засоби

— Парацетамол (Paracetamol)* (див. п. 8.2.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid) (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.2.5. Протиепілептичні

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)*(див. п. 1.28)

— Вальпроєва кислота (Valproic acid)* (див. п. 1.28)

11.2.6. Антихолінестеразні засоби

— Галантамін (Galantamine)* (див. п. 1.4 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Неостигмін (Neostigmine)* (див. п. 1.21)

— Іпідакрин (Ipidakrin)* (див. п. 1.21)

11.2.7. Антибіотики

(див. розділ «Протимікробні та антигельмінтні засоби»)

11.2.8. Гістамінні препарати

— Бетагістин (Betahistine)*(див. п. 1.13)

 11.3. Засоби для лікування ішемічного крововиливу

11.3.1. Тромболітики

— Активатор тканинного плазміногену (альтеплаза, тенектеплаза — див. п. 8 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Урокіназа (Urokinase) (див. п. 8.3 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.3.2. Антикоагулянти

— Гепарин натрію (Heparin sodium)* (див. п. 8.1.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Надропарин (Nadroparin calcium)* (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Еноксапарин (Enoxaparin sodium)* (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Далтепарин (Dalteparine) (див. п. 8.1.3 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

11.3.3. Дезагреганти

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid) (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.3.4. Нейропротектори

— Церебролізин (Cerebrolysin)* (див. п. 1.7)

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.7)

11.3.5. Антигіпертензивні

— Лабеталол (Labetalol)* (див. п. 1.3 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Каптоприл (Сaptopril)* (див. п. 4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.3.6. Протинабрякові

— Фуросемід (Furosemidi)* (див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Маніт (Mannitol)* (див. п. 9.6 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Гліцерол (див. розділ «Гастроентерологія. Лікарські засоби»)

— L-лізину есцинат (L-Lysine escinate)*, ** (див. п. 1.12)

11.3.7. Жарознижуючі засоби

— Парацетамол (Paracetamol)* (див. п. 8.2.1 розділу «Ревматологія. Лікарські засоби»)

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid) (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.3.8. Протиепілептичні

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.28)

— Вальпроєва кислота (Valproic acid)* (див. п. 1.28)

11.3.9. Антихолінестеразні засоби

— Галантамін (Galantamine)* (див. п. 1.4 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Неостигмін (Neostigmine)* (див. п. 1.21)

— Іпідакрин (Ipidakrin)* (див. п. 1.21)

11.3.10. Антибіотики

(див. розділ «Протимікробні та антигельмінтні засоби»)

11.3.11. Гістамінні препарати

— Бетагістин (Betahistine)* (див. п. 1.13)

 11.4. Засоби для лікування дисциркуляторної енцефалопатії

11.4.1. Антигіпертензивні препарати

- і -блокатори, інгібітори АПФ, блокатори кальцієвих каналів, сечогінні (див. розділ «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.4.2. Гіполіпідемічні засоби

— Симвастатин (Simvastatin) (див. п. 15.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Ловастатин (Lovastatin) (див. п. 15.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Флувастатин (Fluvastatin) (див. п. 15.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Розувастатин (Rosuvastatin) (див. п. 15.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Фібрати (див. розділ «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Омега-3-тригліцериди (див. розділ «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.4.3. Нейропротектори та ноотропи

— Церебролізин (Cerebrolysin)* (див. п. 1.7)

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.7)

— Фенотропіл (Phenotropil)*, **(див. п. 1.13)

— Пірацетам (Piracetam)*, ** (див. п. 1.7)

— Прамірацетам (Pramiracetam)* (див. п. 1.7)

— Цереброкурин (Сеrebrocurin)

Фармакотерапевтична група: N06ВХ22 — психостимулюючі та ноотропні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія: пептидний модулятор виявляє позитивний вплив на вищу нервову діяльність, в основі якого лежить активація енергопродукуючої та білоксинтезуючої функції нервових клітин, підвищення активності синаптичного апарату нейронів.

Фармакодинаміка, фармакокінетика, біоеквівалентність для аналогів: сприяє збільшенню діаметра мітохондрій, збільшенню їх площі в одиниці об’єму та відновленню мієлінових оболонок у нейроцитах мозку, мозаїчне руйнування яких відбувається при гіпоксичному ураженні нейроцитів; справляє виражену ноотропну та вазоактивну дію, виявляє регулюючий вплив на біоелектричну активність мозку, покращує артеріальний та венозний церебральний кровообіг; ноотропна, гепатопротекторна, анаболічна дія сприяє реституції порушених функцій ЦНС, обумовлених як функціональним, так і органічним ураженням головного мозку, нормалізації емоційно-мнестичних функцій, розширяє діапазон адаптаційних реакцій, що сприяє успішній фізичній, психічній та соціальній реабілітації хворих із нервовими та психічними захворюваннями; при спадково детермінованих і генетично обумовлених захворюваннях препарат справляє стабілізуючий ноотропний ефект; вивчення фармакокінетики не можливе, тому що активні нейропептиди, що входять до складу препарату, присутні в організмі у вигляді високомолекулярних білків-попередників, біосинтез яких відбувається в постнатальний період

Показання для застосування ЛЗ: захворювання, що характеризуються порушеннями функції ЦНС, зокрема різні форми нейроциркуляторної дистонії, хр. ішемічні дисциркуляторні та післятравматичні енцефалопатії, залишкові явища г. порушення мозкового кровообігу; як допоміжний засіб — після перенесених нейрохірургічних реконструктивних операцій на магістральних судинах голови, при хворобі Альцгеймера, с-мі Бінсвангера (ішемічний перивентрикулярний аріолізм), при с-мі хр. втоми та віковому слабоумстві судинного генезу; деменції змішаних форм, інтелектуальних динамічних порушеннях, психоорганічному синдромі з інтелектуальною недостатністю; наслідках енцефаліту; хворобі Дауна, с-мах Ретта та Мартіна — Белла; у педіатричній практиці — при затримці психічного розвитку та мовлення, вродженій алалії та дислексії, наслідках інсульту з афазією, церебральному паралічі з психомовною затримкою (нетяжкого ступеня), апалічному (декортикаційному) с-мі — у підгострому періоді та при його наслідках без частих епілептичних нападів, наслідках енцефаліту або ЧМТ з розладами інтелектуальних функцій та стійких цефалгіях, млявих паралічах; у неонатальному періоді — при помірній та тяжкій асфіксії, наслідках тяжкої хр. гіпоксії.

Спосіб застосування та дози ЛЗ: вводять в/м дорослим по 2 мл щоденно; мінімальний курс лікування — 10 ін’єкцій (20 мл); хворі з тяжкими органічними ураженнями головного мозку, хворобою Альцгеймера потребують більш тривалого лікування; курс може бути збільшений до 40 ін’єкцій, повторні курси рекомендується проводити 2–3 рази на рік; у педіатричній практиці застосовують з перших днів життя і до 6-місячного віку — по 0,5 мл через день, на курс лікування 3–5 ін’єкцій; віком від 6 місяців до 1 року — по 0,5 мл через день, на курс лікування 10 ін’єкцій; дітям віком 1–3 роки — по 1–2 мл через день, курс — 10 ін’єкцій (в умовах стаціонару); 3 роки і старше — 2 мл через день 10–20 ін’єкцій; доцільні повторні курси (2–4) через 1–3 місяці.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ: гіперчутливість до компонентів препарату.

Протипоказання до застосування ЛЗ: гіперчутливість до компонентів препарату, вагітність, період годування груддю.

Форми випуску ЛЗ: р-н для ін’єкцій по 0,5 мл по 2 мл в амп.

Умови та термін зберігання ЛЗ: зберігати при t° 4– 10 °С, термін придатності 2 роки.

Торгова назва:

І. Цереброкурин®, ТОВ «НІР»

— Пірацетам + тіотриазолін (Piracetam + Thiotriasolane) (див. п. 1.7)

— Багатозонтичника густого екстракт + гінкго білоба

ІІ. Церебротон, табл., вкриті оболонкою; 1 таблетка містить: багатозонтичника густого екстракту — 150,0 мг, насіння гінкго білоба — 50,0 мг; виробництва Traphaco Joint Stock Company (TRAPHACO), В’єтнам

11.4.4. Гінкго Білоба

— Гінкго білоба (Ginkgo biloba)** (див. п. 1.8)

11.4.5. Вазоактивні засоби

— Теофілін (Theophylline)*(див. розділ «Пульмонологія. Лікарські засоби, що застосовуються при обструктивних захворюваннях легень»)

— Пентоксифілін (Pentoxifylline)* (див. пп. 17.3.1, 18.1.4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Вінпоцетин (Vinpocetin)* (див. п. 1.8)

— Цинаризин (Cinnarizine)*, ** (див. п. 1.8)

— Німодипін (Nimodipine)* (див. п. 17.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Ніцерголін (Nicergoline)* (див. п. 17.4.3 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

 Комбіновані препарати (див. п. 1.8)

11.4.6. Гістамінні препарати

— Бетагістин (Betahistine)* (див. п. 1.13)

11.4.7. Метаболічні засоби

— Актовегін (Actovegin)** (див. п. 1.29)

— Солкосерил (Solkoseryl)** (див. п. 1.29)

11.4.8. Сечогінні засоби

— Гідрохлоротіазид (Hydrochlorothiazid)* (див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Індапамід (Indapamid)*(див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Фуросемід (Furosemidi)* (див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Спіронолактон (Spironolactone)* (див. 9.5 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.4.9. Антидепресанти

Трициклічні

Селективні інгібітори зворотного захвату серотоніну

11.4.10. Антипсихотичні

— Галоперидол (Нaloperidolum)* (див. п. 1.2 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

11.4.11. Антитромбоцитарні засоби

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid) (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Клопідогрель (Clopidogrel)* (див. п. 8.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Дипіридамол + кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid + dipyridamole)*

11.4.12. Антикоагулянти непрямої дії

— Варфарин (Warfarinum)* (див. п. 8.1.1 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

 11.5. Засоби для лікування наслідків церебральних захворювань

11.5.1. Сечогінні засоби

— Гідрохлоротіазид (Hydrochlorothiazid)* (див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Індапамід (Indapamid)*(див. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Фуросемід (Furosemidi)* (див. п. 9.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Спіронолактон (Spironolactone)* (див. п. 9.5 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.5.2. Інгібітори АПФ

— Периндоприл (Рerindopril)* (див. п. 4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.5.3. Антагоністи ангіотензину ІІ

— Лозартан (Losartan) (див. п. 5 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Епросартан (Еprosartan)*(див. п. 5 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Кандесартан (Candesartan)* (див. п. 5 розділу «Кардіо­логія. Лікарські засоби»)

11.5.4. Антагоністи Са-каналів

— Амлодипін (Amlodipine)* (див. п. 3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Фелодипін (Felodipin)* (див. п. 3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Ніфедипін (Nifedipine)* (див. п. 3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Німодипін (Nimodipine)* (див. п. 17.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.5.5. Гіполіпідемичні засоби

— Симвастатин (Simvastatin)* (див. п. 15.1.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Аторвастатин (Atorvastatin)* (див. п. 15.1.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

11.5.6. Нейропротектори та ноотропи

— Церебролізин (Cerebrolysin)* (див. п. 1.7)

— Цитиколін (Citicoline)* (див. п. 1.7)

— Фенотропіл (Phenotropil)*, ** (див. п. 1.13)

— Пірацетам (Piracetam)*, ** (див. п. 1.7)

— Прамірацетам (Pramiracetam)* (див. п. 1.7)

— Тіоцетам (див. п. 1.8)

— Багатозонтичника густого екстракт + гінкго білоба (див. п. 11.4.3)

— Цереброкурин (Сеrebrocurin) (див. п. 11.4.3)

11.5.7. Гінкго білоба

— Гінкго білоба (Ginkgo biloba)** (див. п. 1.8)

11.5.8. Вазоактивні засоби

— Теофілін (Theophylline)* (див. розділ «Пульмонологія. Лікарські засоби, що застосовуються при обструктивних захворюваннях легень»)

— Пентоксифілін (Pentoxifylline)* (див. пп. 17.3.1, 18.1.4 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Вінпоцетин (Vinpocetin)* (див. п. 1.8)

— Цинаризин (Cinnarizine)*, ** (див. п. 1.8)

— Німодипін (Nimodipine)* (див. п. 17.2 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

Ніцерголін (Nicergoline)* (див. п. 17.4.3 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

 

Комбіновані препарати

— Фезам (див. п. 1.8)

11.5.9. Гістамінні препарати

— Бетагістин (Betahistine)* (див. п. 1.13)

11.5.10. Метаболічні засоби

— Актовегін (Actovegin)** (див. п. 1.29)

— Солкосерил (Solkoseryl)** (див. п. 1.29)

11.5.11. Антидепресанти

11.5.12. Антипсихотичні засоби

— Галоперидол (Нaloperidolum)* (див. п. 1.2 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

11.5.13. Антитромбоцитарні засоби

— Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid)* (див. п. 14.3.1 розділу «Кардіологія. Лікарські засоби»)

— Клопідогрель (Clopidogrel)* (див. п. 8.2 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

— Дипіридамол + кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalуcilici acid + dipyridamole)*

11.5.14. Антикоагулянти непрямої дії

— Варфарин (Warfarinum)* (див. п. 8.1.1 розділу «Гематологія. Лікарські засоби»)

11.5.15. Міорелаксанти

— Ботулотоксин (Botulinum Toxin) (див. п. 3.3)

11.5.16. Антихолінестеразні засоби

— Галантамін (Galantamine)* (див. п. 1.4 розділу «Психіатрія, наркологія. Лікарські засоби»)

— Неостигмін (Neostigmine)* (див. п. 1.21)

— Іпідакрин (Ipidakrin)*(див. п. 1.21)

11.5.17. Протиепілептичні

— Карбамазепін (Сarbamazepinum)* (див. п. 1.28)

— Ламотриджин (Lamotrigine)* (див. п. 1.28)

— Вальпроєва кислота (Valproic acid)* (див. п. 1.28)



Вернуться к номеру