Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 1 (25) 2010

Вернуться к номеру

Від редактора

На сьогодні, за даними четвертого видання Атласу цукрового діабету (Міжнародна діабетична федерація, 2009), у світі нараховується 285 млн людей із цукровим діабетом. Приріст хворих явно перевищив усі наші очікування! В Україні, за даними цього видання, цукровий діабет наявний у понад 3 млн людей, хоча, за офіційними даними МОЗ, їх нараховується 1 млн 200 тис. Однак, як відомо, щоб отримати істинну цифру поширеності, включаючи і ще не виявлених людей з діабетом, слід зареєстровану кількість хворих збільшити у 2–3 рази.

Мотивовані хворі на цукровий діабет здебільшого ретельно слідкують за своїм здоров’ям і постійно перебувають під контролем лікарів. Саме тому тривалість життя людей із діабетом у Москві, за даними Російської діабетичної асоціації, більша (становить 70 років у чоловіків і 73 — у жінок), ніж у загальній популяції росіян.

Свого часу знаменитий американський доктор Джослін заснував медаль «За 20 років життя з діабетом», тоді це вважалося мало не рекордом. На сьогодні в США існують дві подібні медалі, тільки цифри вже проставляються інші: «За 50 років життя з діабетом» (на відповідному сайті таких людей понад 2 тисячі) і «За 75 років життя з діабетом» (цих хворих поки що лише 20, але стане явно більше).

Ми кажемо тепер своїм молодим пацієнтам: «Швидше за все ви доживете до повного вилікування діабету. Але до цього моменту ви повинні підійти компенсованими, без будь­яких ускладнень. Адже який сенс позбавитися діабету, але залишитися з букетом серцево­судинних захворювань?»

Однак на сьогодні основними методами лікування хворих на цукровий діабет 1­го типу в усьому світі залишаються інсулінотерапія і самоконтроль. Медицина потребує доказів, і цей тип діабету поки що невиліковний. Навіть пересадка підшлункової залози хворим на цукровий діабет 1­го типу не в змозі позбавити їх від інсулінотерапії. Описано реальні трагічні випадки, коли батьки припиняли введення хворим дітям препаратів інсуліну і віддавали їх на волю шарлатанам. Не так давно на каналі ОРТ, у передачі «Малахов +», «обізнаний» у всіх недугах ведучий обіцяв вилікувати хлопчика з діабетом за своїм методом: дієта, 300 присідань на день і дихальна гімнастика — різкі вдих і видих по 100 разів. Коментарі зайві…

Безумовно, саме від знань і мотивації пацієнтів на грамотне керівництво діабетом залежить тривалість їхнього життя та його якість. До речі, в Англії навчають собак надавати першу допомогу людям із діабетом. Четвероногий друг здатний вловлювати особливий запах від свого господаря при погіршенні його стану і сповіщає про це гавканням. Іноді запитують, чи хворіють собаки на цукровий діабет. Відповідь позитивна. Тварини також повинні приймати цукрознижувальні препарати і дотримуватися дієти, а окремі господарі вимірюють у них цукор крові і обмінюються досвідом щодо цього на спеціальних сайтах.

Ендокринологія все більше входить у суміжні галузі, наприклад, діабет і серце. Бурхливий розвиток тієї ж кардіології пропонує нам, ендокринологам, нові виклики. Якщо взяти аортокоронарне шунтування, що стало окремою наукою, то постають питання: як, коли, де здійснювати цю процедуру хворим на цукровий діабет і серцево­судинну патологію; або як — при розвитку синдрому діабетичної стопи — виконувати стентування нижніх кінцівок? Настав час оцінити, що ж нового прийшло в систему інтегрування різних медичних дисциплін стосовно хворих з ендокринною патологією, а також розглянути, як упроваджуються передові технології в нашу ендокринологічну практику. Такі можливості будуть лише за умови розробки продуманої і вивіреної стратегії. Наприклад, неможливо скласти з великої кількості розсипаних пазлів одну картинку, не маючи відповідного плану. Звісно, коли знаєш, чого шукаєш, можна вийти на короткий та економічно доцільний шлях.

Кажуть, що істинна мудрість передбачає не наявність знань, а правильність дій, не великі звершення великого розуму, а уникнення безглуздя, не вивчення обставин власними зусиллями, а пам’ять про чужий досвід. Істинна мудрість не терпить надмірності та зухвальства.

Нещодавно британська громадська організація Diabetes UK відзначила свій 75­літній ювілей. До її складу входять 175 тисяч людей із діабетом, членів їхніх родин і 6 тисяч медиків. Це люди різного віку і різних професій, а об’єднує їх упевненість в тому, що діабет не в змозі позбавити повноцінного життя. Словом, як стверджують англійці, never give up — ніколи не здавайтеся!

Дорогі читачі «Міжнародного ендокринологічного журналу», від щирого серця вітаю вас з Новим роком! Нехай у 2010 році здійсняться всі ваші мрії та надії. Бажаю, щоб цей рік приніс вам не тільки терпіння і наполегливість, які, безумовно, увінчаються успішними результатами, але й багато нових можливостей та перспектив для розвитку. І, звичайно, бажаю вам істинної мудрості! А в житті хотілося б побажати реальної романтики: нехай хтось неодмінно дарує вам троянди і посмішки — не віртуальні, а справжні!

З найкращими побажаннями з висоти 3842 м на схилах найвищої європейської вершини Монблан в Альпах, головний редактор професор Володимир Паньків, член Національної спілки журналістів України



Вернуться к номеру