Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 1 (25) 2010

Вернуться к номеру

До 50-річчя від дня народження Фіщук Оксани Олексіївни

Оксана Олексіївна Фіщук народилася 9 лютого 1960 року в смт Тростянець Вінницької області в сім’ї службовців, але шкільні роки її пройшли в славетному місті­курорті Хмільник, знаменитому лікувальними родоновими водами. А тому, незважаючи на те що в родині лікарів не було, Оксана Олексіївна з дитинства мріяла стати лікарем.

Після закінчення із золотою медаллю середньої школи вона вступила на лікувальний факультет Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова. Ще навчаючись в інституті, вона активно займається науково­дослідною роботою, неодноразово виступає з доповідями та стає призером всеукраїнських та всесоюзних конференцій молодих учених з терапії, соціальної гігієни.

Отримавши диплом лікаря в 1982 році, Оксана Олексіївна працює лікарем­терапевтом у терапевтичному відділенні Вінницької залізничної лікарні. Починаючи з 1985 року Оксана Олексіївна Фіщук займається науковою роботою під керівництвом славетного професора, завідувача кафедри ендокринології Вінницького медичного інституту ім. М.І. Пирогова Бориса Олексійовича Зелінського. З 1985 року Оксана Олексіївна працює асистентом цієї кафедри, займається вивченням впливу родонових, родоново­вуглекислих вод, лазеротерапії, магнітотерапії на функціональний стан серцево­судинної системи у хворих на цукровий діабет. Результати її наукової та практичної діяльності втілились у кандидатську ди­сертацію, яку вона успішно захистила в 1989 році.

Працовитість, невтичерпна енергія, ентузіазм, пошук нового привели Оксану Олексіївну до нової сторінки в її біографії. З 1990 року вона поглиблено вивчає проблемні питання дитячої ендокринології, проходить спеціалізацію та навчання з дитячої ендокринології на кафедрі дитячої ендокринології Московської академії післядипломної освіти. Сьогодні можна сміливо сказати, що докторська дисертація Оксани Олексіївни Фіщук — це дитяча ендокринологія, яку вона вивчила настільки досконало, що з 2000 року є головним дитячим ендокринологом Управління охорони здоров’я та курортів Вінницької обласної державної адміністрації. Під дверима її кабінету завжди людно. Там збираються люди різного віку — малі і старі, оскільки хвороби не запитують, скільки кому років. Про неї сьогодні вдячні пацієнти пишуть у місцевих газетах статті, для Оксани Олексіївни немає чужого горя, завжди знаходяться в цієї вродливої, ерудованої жінки тепле слово, добра порада, а головне — правильний вибір лікування для кожної людини.

25 років Оксана Олексіївна Фіщук навчає студентів, лікарів ендокринологів, терапевтів, педіатрів на кафедрі ендокринології Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пи­рогова. Вона — доцент кафедри, майстерний лектор, наставник та вихователь підростаючого покоління лікарів. На сьогодні у творчому доробку О.О. Фіщук 93 наукові праці, підготовлено та видано методичні рекомендації, посібники, навчальні плани та уніфіковані програми передатестаційних циклів зі спеціальності «дитяча ендокринологія» та «ендокринологія». Завдяки її ентузіазму, наполегливості, завзятості у Вінницькому обласному ендокринологічному диспансері вперше в Україні відкрито «Школу хворих на цукровий діабет» для дітей області, впроваджено систему постійного моніторування глікемії в крові, впроваджена інсулінотерапія за допомогою інсулінових помп.

На все вистачає часу цій чуйній та толерантній жінці. Адже вона не тільки лікар від Бога, не тільки високопрофесійний викладач університету, вона, як і кожна жінка, мати, дружина та бабуся. Разом з Оксаною Олексіївною на життєвому шляху її чоловік Валентин Васильович, нині — головний лікар Вінницької міської станції швидкої медичної допомоги. Пишається мати успіхами доньки Марії, яка працює асистентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб і у 2009 році успішно захистила кандидатську дисертацію. Продовжує лікарську династію син Дмитро, працюючи лікарем станції швидкої медичної допомоги та представником фармацевтичної компанії. Радіє душа бабусі, коли бачить своїх улюбленців­онуків Ярослава та Максима. Хто знає, можливо, вони теж стануть лікарями.

Усе в цьому світі потребує тепла людської душі. Без нього не виростити дитину здоровою, чесною і працьовитою, не виростити дерева, що віддячуватиме соковитими плодами, не збудувати дім, де знайдеш затишок та втіху. І доцент Оксана Олексіївна Фіщук щедро обдаровує своїм теплом земляків, повертаючи їм сьогодні найцінніше — здоров’я та віру в людську порядність та красу душі.

Хай Бог посилає вам, Оксано Олексіївно, міцне здоров’я, щастя, енергію та творче натхнення!

Редакція «Міжнародного ендокринологічного журналу» вітає ювілярку!
Бажаємо нових творчих успіхів, здоров’я і щастя!

 В.С. Вернигородський,  доктор медичних наук, доцент кафедри ендокринології Вінницького НМУ ім. М.І. Пирогова



Вернуться к номеру