Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Журнал «Медицина неотложных состояний» 1(26) 2010

Вернуться к номеру

Польові навчання бригад швидкої допомоги м. Києва — удосконалення надання допомоги при масових ураженнях

Авторы: Тихенко С.В., учений секретар Всеукраїнської асоціації працівників швидкої, невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф, керівник КТЦ ЕМД та МК, м. Київ

Рубрики: Семейная медицина/Терапия, Медицина неотложных состояний

Версия для печати

Під егідою Всеукраїнської асоціації працівників швидкої, невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф Київським територіальним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у м. Києві 24 вересня 2009 року були проведені перші Київські професійні змагання бригад першої черги медицини катастроф (бригад швидкої медичної допомоги).

Змагання проводились у межах оперативно­тактичних навчань міської служби цивільного захисту від надзвичайних ситуацій. У змаганнях брали участь п’ятнадцять бригад швидкої медичної допомоги Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф. Кінцева фаза — евакуація постраждалих із палаючого трамваю проводилася у співпраці з комунальною службою порятунку Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Київської міської державної адміністрації за участю аварійно­рятувальних загонів Головного управління МНС у м. Києві, підрозділів державтоінспекції ГУ МВС України у м. Києві.

Під час змагань моделювалась ситуація із зіткненням бензовозу та трамваю. Перша медична та лікарська допомога надавалась умовно потерпілим із травмами різного ступеня тяжкості, в тому числі легкопораненим, постраждалим із механічними ураженнями скелета та внутрішніх органів, кровотечами, синдромом тривалого стиснення, дитині віком до 1 року з механічною асфіксією, агонізуючим. У деяких протоколах травматичні ушкодження ускладнювались іншими патологічними станами, наприклад, гострим інфарктом міокарда, фатальною аритмією або гіпоглікемічною комою.

Основна мета змагань полягала у відпрацюванні практичних навичок бригад щодо надання екстреної медичної допомоги постраждалим із вогнища масового ураження, проведення медичного сортування та визначення черги евакуації, тактики організації надання медичної допомоги та взаємодії з іншими аварійно­рятувальними службами.

Київським територіальним центром екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (КТЦ ЕМД та МК) була проведена велика робота з організації навчань: розроблені легенди та суддівські протоколи відповідно до європейських стандартів якості на кожного постраждалого, залучені співробітники швидкої медичної допомоги для створення групи так званих умовно потерпілих, використані манекени для відпрацювання навичок з проведення реанімаційних заходів як у дорослих, так і в дітей, муляжі для імітації травм. При наданні допомоги бригади використовували обладнання, що постійно є в їх арсеналі.

Рейтинг бригад визначався за відсотками виконання протоколів відповідно до затверджених стандартів якості.

Головний висновок щодо проведення таких змагань полягає в удосконаленні системи рятування людей, підвищенні кваліфікації медичних працівників, які залучаються до надання екстреної медичної допомоги постраждалим при травмах та раптових захворюваннях, масових заходах, надзвичайних ситуаціях, обміні досвідом фахівців суміжних галузей.

Під егідою Всеукраїнської асоціації працівників швидкої, невідкладної медичної допомоги та медицини катастроф на базі Київського територіального центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (КТЦ ЕМД та МК, вул. Ямська, 43) у м. Києві 19 травня 2009 року були проведені перші польові навчання серед бригад першої черги територіальної служби медицини катастроф (бригад швидкої медичної допомоги) за участю Київської міської служби порятунку.

Змагання проводились у рамках підготовки до Чемпіонату Європи з футболу «Євро­2012» відповідно до Державної програми створення єдиної системи надання екстреної медичної допомоги на період до 2010 року. У них узяли участь п’ять бригад першої черги ТСМК (бригад швидкої медичної допомоги Київської міської станції швидкої медичної допомоги та медицини катастроф).

У період навчань моделювалась ситуація з виникненням дорожньо­транспортної пригоди з великою кількістю потерпілих (10 осіб) із травмами різного ступеня тяжкості, в тому числі легкопоранені, постраждалі з механічними ураженнями скелета та внутрішніх органів, кровотечами, дитина віком до 1 року з механічною асфіксією, агонізуючі. Такі пригоди стають, на жаль, частішими з кожним днем у сучасному мегаполісі.

Основна мета навчань полягала у відпрацюванні практичних навичок бригад із надання екстреної медичної допомоги у вогнищі масового ураження, проведення медичного сортування та визначення черги евакуації, тактики організації надання медичної допомоги та взаємодії з іншими аварійно­рятувальними службами.

Проведена велика робота з організації навчань: розроблені легенди та протоколи оцінювання дій відповідно до європейських стандартів якості на кожного постраждалого, залучені співробітники швидкої медичної допомоги для створення групи так званих умовно потерпілих, використані манекени для відпрацювання навичок з проведення реанімаційних заходів як у дорослих, так і в дітей, муляжі для імітації травм. Державною організацією «Київмедавтотранс» був наданий автобус ЛАЗ­695 для моделювання місця пригоди, якнайбільш наближеного до реального.

При наданні допомоги бригади використовували обладнання, що постійно є в їх арсеналі. Разом зі співробітниками Київської міської служби порятунку відпрацьовувались способи евакуації потерпілих з автотранспорту.

Головний висновок таких навчань полягає в необхідності регулярного проведення подібних заходів, удосконаленні системи рятування людей, впровадженні сучасних методик надання екстреної медичної допомоги. У найближчих планах ТСМК є організація та проведення більш масштабних польових навчань та змагань із залученням бригад швидкої медичної допомоги всіх підстанцій для відпрацювання практичних навичок роботи в надзвичайних ситуаціях.



Вернуться к номеру