Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 19(342) 2010

Вернуться к номеру

Українці, як і раніше, можуть купувати ліки без рецепта

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що інформація, розтиражована деякими засобами масової інформації, про те, що від 1 грудня українців примусять купувати ліки тільки за рецептами, є дещо викривленою і такою, що не відповідає дійсності.

МОЗ УКРАЇНИ НАГОЛОШУЄ: безрецептурні ліки громадяни, як і раніше, можуть купувати в аптеках без рецепта. Зміни відпуску ліків будуть стосуватись лише лікарів і фармацевтів та будуть введені з метою посилення контролю за виписуванням та відпуском рецептурних лікарських засобів.

Саме з цієї причини МОЗ України розробило проект наказу «Про внесення змін до наказу МОЗ України від 19.07.2005 № 360» (http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_20101020_p.html), яким передбачено зміни в оформленні рецептурного бланка винятково на рецептурні лікарські засоби. Безрецептурні медикаментозні препарати громадяни, як і раніше, зможуть купувати в аптечних мережах без лікарської виписки.

Рецепти будуть виписуватися хворому за наявності від­повідних показань з обов’язковим зберіганням верхньої частини виписаного рецепта, до лінії відриву, та записом про призначення лікарських засобів чи виробів медичного призначення в медичній документації (історія хвороби, медична карта амбулаторного чи стаціонарного хворого).

Рецепти виписуються у 2 примірниках. Перший примірник — для пред’явлення в аптеці або аптечному пункті, другий примірник (з позначкою «для хворого») залишається хворому. Рецепти залишаються і зберігаються в аптеках та аптечних пунктах.

У разі відпуску меншої, ніж виписано в рецепті, кількості лікарського засобу ставиться штамп «Відпущено» і робиться відмітка про кількість відпущеного лікарського засобу, та рецепт повертається хворому, з одночасним оформленням сигнатури на відпущені лікарські засоби із зазначенням усієї інформації, вказаної в рецепті, що залишається і зберігається в аптеках та аптечних пунктах. За такими рецептами ліки відпускаються до досягнення кількості, призначеної лікарем.

Рецепти (ф-1) та сигнатури на рецептурні лікарські засоби зберігаються в аптеках та аптечних пунктах протягом одного кварталу (не враховуючи поточного кварталу).

Пацієнт зможе отримати призначені йому медичним працівником лікарські засоби при пред’явленні рецепта в аптеці або аптечному пункті.

Відпуск рецептурних лікарських засобів з аптечних кіосків заборонений.

У разі відсутності в аптеці лікарського засобу, виписаного лікарем, пацієнту, за його згодою, може бути запропоновано лікарський засіб за іншою торгівельною назвою, але з такою ж самою діючою речовиною (за міжнародною непатентованою назвою), формою відпуску та дозуванням, як і лікарський засіб, виписаний у рецепті. Зазначена норма не поширюється на лікарські засоби, які відпускаються безоплатно і на пільгових умовах, та ті, що підлягають предметно-кількісному обліку.



Вернуться к номеру