Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 1-2 (351-352) 2011

Вернуться к номеру

Новости МЗ Украины

Посилено контроль у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів

Уряд ухвалив зміни до постанови КМУ «Про внесення змін до постанов Кабінету міністрів України від 06 травня 2000 р. № 770 і від 10 жовтня 2007 р. № 1203».

Представлений на розгляд проект постанови розроблено Державним комітетом з питань контролю за наркотиками з метою внесення до переліку наркотичних засобів і психотропних речовин 43 нових хімічних сполук, припинення їх обігу в Україні, а також внесення змін до гранично допустимої кількості трьох наркотичних засобів, що містяться в лікарських препаратах. Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Ілля Ємець, виступаючи на засіданні уряду.

«Прийняття зазначеного проекту постанови не потребує додаткових витрат із Державного бюджету України та місцевих бюджетів», — зазначив очільник МОЗ.

Система державного контролю за обігом в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів побудована на вимогах конвенції Організації об’єднаних націй про ці речовини та заходи боротьби проти їх незаконного обігу та актах законодавства України, зокрема Законів України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» і «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними».

Протягом останніх трьох місяців на території України, інших країн світу та СНД зафіксовано факти незаконного розповсюдження аналогів амфетаміну та метамфетаміну, сумішей для куріння, що містять синтетичні канабіноїди, та ряду інших речовин.

Окрім того, за даними правоохоронних органів, набуває актуальності проблема поширення в молодіжному середовищі зловживання комбінованими лікарськими засобами, зокрема препаратами іноземного виробництва. Зазначені хімічні сполуки є прекурсорами і широко використовуються для незаконного отримання в побутових умовах особливо небезпечних психотропних речовин амфетамінового ряду, обіг яких на території України заборонено. Враховуючи зазначені обставини, пропонується посилити контроль за обігом таких препаратів шляхом внесення змін до гранично допустимої кількості псевдоефедрину, норефедрину і кодеїну, що містяться у вищезазначених лікарських засобах.

Концептуальною ідеєю, покладеною в основу даного проекту, є приведення переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у відповідність до міжнародних договорів та посилення державного контролю за їх обігом шляхом встановлення заходів контролю заборонного характеру до деяких наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у зв’язку із їх особливою небезпечністю для життя і здоров’я людей.

Загалом розробники ставили перед собою мету вдосконалення державного регулювання та контролю у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

 

МОЗ оголошує війну «прихованим» інфекціям

В перше за багато років МОЗ України розробило концепцію Державної цільової програми профілактики внутрішньолікарняних інфекцій на період до 2015 року. Саме ця програма має вдосконалити нормативно-правову базу з організації інфекційного контролю та заходи запобігання внутрішньолікарняним інфекціям (ВЛІ), забезпечити засобами специфічної профілактики та покращити рівень спеціальних знань фахівців. Про це заявив головний спеціаліст Департаменту організації санітарно-епідеміологічного нагляду МОЗ України Айдин Салманов.

За оцінками фахівців, незадовільний стан матеріально-технічного, лабораторного та медикаментозного забезпечення медзакладів за останні роки призвів до того, що в Україні лише офіційно реєструється до 4 тис. випадків внутрішньолікарняних інфекцій щороку, а розрахункова кількість становить близько 350 тис. хворих. Мало кому відомо, але поширення внутрішньолікарняних інфекцій поступається лише серцево-судинним та онкологічним захворюванням.

Причинами такої ситуації є ріст стійкості збудників внутрішньолікарняних інфекцій до дії протимікробних препаратів (антибіотиків, антисептиків та дезінфектантів), неефективність діючої системи моніторингу за цими інфекціями, несвоєчасність діагностики захворювань, нехтування вимогами щодо дотримання правил асептики, нераціональне використання протимікробних ліків та засобів знезараження. Показово, що інфекційною безпекою пацієнтів і співробітників однаково нехтують як у державних закладах охорони здоров’я, так і в приватних.

До 2015 р. в Україні передбачається вирішити питання контролю за поширенням внутрішньолікарняних інфекцій та реалізувати державну політику в цій сфері. Для цього планується створити ефективну систему моніторингу поширення внутрішньолікарняних інфекцій і вивчення стійкості їхніх збудників до протимікробних препаратів. А це можливо лише за умови підвищення рівня підготовки відповідних фахівців, які здобуватимуть знання вже за вдосконаленими навчальними програмами до- і післядипломної підготовки лікарів, середніх медпрацівників.

 

МОЗ задекларувало оптово-відпускні ціни на ліки

Міністерство охорони здоров’я України ухвалило декларовані зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, що цілком чи частково фінансуються із державного та місцевих бюджетів.

Відповідний наказ № 1 від 5 січня 2011 року опубліковано на сайті МОЗ.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на засіданні 1 листопада 2010 року прийняв постанову № 1012, згідно з якою з 1 грудня 2010 року підлягають декларуванню зміни оптово-відпускних цін на лікарські засоби, включені до переліку лікарських засобів вітчизняного та іноземного виробництва, які можуть закуповувати заклади і установи охорони здоров’я, що їх цілком чи частково фінансують із державного та місцевих бюджетів.

Декларуванню підлягає зміна оптово-відпускної ціни на кожну лікарську форму, дозування та споживчу упаковку лікарського засобу:

— вітчизняного виробництва — у гривнях без урахування витрат на навантаження, розвантаження та транспортування;

— іноземного виробництва — в іноземній валюті та гривнях за офіційним курсом, встановленим Національним банком на дату подання декларації.

До переліку ліків, ціни на яких підлягають обов’язковому декларуванню, входить 455 найменувань лікарських засобів.

 

МОЗ залишає один вид діяльності — «медичну практику»

Міністерство охорони здоров’я скасовує ліцензування 165 видів робіт, які відповідали лікарським спеціальностям, і вводить замість них один ліцензований вид діяльності — «медичну практику». Держкомпідприємництво погодило проект відповідних ліцензійних умов. На сьогодні ліцензія видавалася на всі види робіт, які надаватиме приватний лікар чи клініка.

«Лікар після семи років навчання в університеті та інтернатурі мав ще ліцензією додатково підтверджувати свою освіту. Крім того, якщо ліцензіат пізніше хотів, скажімо, розширити види медичної допомоги, він мав переоформлювати ліцензію знову. Це все зайві бюрократичні перепони», — підкреслив голова Держкомпідприємництва Михайло Бродський.

З ухваленням нових ліцензійних умов в ліцензію лікаря вписуватимуть вид господарської діяльності, яку він провадить, — «медична практика». Кваліфікаційні умови, необхідні для надання лікарем певних медичних послуг, підтверджуватиме диплом про вищу освіту за конкретною спеціальністю та відповідні сертифікати.

Саме Держкомпідприємництво виступило ініціатором перегляду вимог до ліцензування медичної практики. У межах проведення дерегуляції підприємницького середовища.



Вернуться к номеру