Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 13-14 (376-377) 2011

Вернуться к номеру

Вплив Мілдрокарду на морфофункціональний стан кардіореспіраторної системи у хворих на хронічну серцеву недостатність із супутнім хронічним обструктивним захворюванням легень

Авторы: Г.А. Ігнатенко, І.В. Мухін, А.О. Фаєрман, М.К. Пола, Г.С. Такташов, О.М. Гончаров, Г.С. Рибалко, Н.О. Володкіна Донецький національний медичний університет ім. М. Горького

Версия для печати

Вступ

Хронічна серцева недостатність (ХСН), хронічні форми ішемічної хвороби серця (ІХС), порушення серцевого ритму та хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) — найбільш поширені захворювання населення розвинених країн світу, що становлять понад 50 % у структурі смертності [5, 6, 8]. Синхронний перебіг ХСН і ХОЗЛ завжди супроводжується синдромом «взаємного обтяження» [9, 10], а основними патогенетичними механізмами є: хронічна вісцеральна гіпоксія, порушення бронхіальної провідності та процесів дифузії газів, зміни циркуляції крові в малому колі кровообігу, порушення серцевого ритму, прогресивне погіршення систолічної та діастолічної функції лівого шлуночка, підвищення тромбогенності крові, мікроциркуляторні розлади [11–13, 23].

Недостатньо розробленими залишаються питання патогенезу, факторів взаємного обтяження та ефективного лікування хворих з такою сукупною кардіореспіраторною патологію.

Мета роботи полягала в аналізі впливу вітчизняного цитопротективного препарату Мілдрокард («Нікофарм», Україна) на морфофункціональний стан кардіореспіраторної системи у хворих на ХСН із супутнім ХОЗЛ.

Матеріал і методи

Для досягнення мети в дослідження включено 20 хворих зі стабільним перебігом ХСН із супутнім ХОЗЛ, які були розподілені на дві групи (табл. 1). До 1-ї групи увійшли 10 пацієнтів, які отримували базисну терапію: нітратами, антагоністами кальцію, бета-адреноблокаторами, інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту або сартанами, антиаритміками (при шлуночкових порушеннях ритму), дигоксином, діуретиками, бронхолітиками, топічними та внутрішньовенними глюкокортикоїдами, антибіотиками (при інфекційному загостренні ХОЗЛ), статинами, препаратами калію, антиагрегантами, муколітиками, івабрадином. Хворі 2-ї групи (10 пацієнтів) додатково до такого самого лікування отримували щоденні внутрішньовенні ін’єкції Мілдрокарду по 5 мл болюсно протягом 10 днів. Отримані результати порівнювали з аналогічними у 30 практично здорових осіб аналогічної статі й віку.

Критерії включення в дослідження: компенсована ХСН ішемічної етіології 2–3-го функціонального класу за NYHA з синусовим ритмом, наявність стабільної стенокардії (2–3-й функціональний клас за NYHA), інфаркт в анамнезі (терміном понад 6 місяців).

Критеріями невключення в дослідження були: декомпенсація або термінальна ХСН, набряк легенів, ідіопатична дилатаційна кардіопатія, гострий дифузний міокардит ревматичної або вірусної етіології, гострий коронарний синдром, прогресуюча стенокардія, ХСН 4-го функціонального класу, інфаркт міокарда давниною до 6 місяців, хронічна післяінфарктна аневризма лівого шлуночка, наявність тромбів у порожнинах серця, пароксизмальна або постійна фібриляція передсердь.

Групи хворих не розрізнялися за віком і статтю (c2 = 0,5, р = 0,7), тривалістю та стадією ХОЗЛ (c2 = 0,08, р = 0,7) , віком на початку ХОЗЛ, ступенем дихальної недостатності (ДН) (c2 = 2,7, р = 0,08), тривалістю та стадією ХСН (c2 = 2,4, р = 0,2), а також наявністю супутньої патології (c2 = = 1,9, р = 0,17). Групи хворих і здорових не розрізнялися за віком і статтю (c2 = 2,5, р = 0,09).

До лікування і через 10 днів від початку лікування проводили комплекс інструментального дослідження: рентгенографію органів грудної порожнини (за показаннями), ЕКГ спокою (6/12-канальний електрокардіограф Bioset 8000, Німеччина), трансторакальну ехокардіографію і допплерографію (ехокардіограф Vivid 3, США) [4], добове холтерівське моніторування ЕКГ (кардіомонітор Cardiotens, Угорщина). Функцію зовнішнього дихання (ФЗД) вивчали на апараті Master Lab Pro (фірми Jaeger, Німеччина) методом бодіплетизмографії з газоаналізатором для визначення дифузної здатності легенів (DLCO) [2, 3, 10]. DLCO розраховували за формулою: DLCO = VA • (FACOпоч – – FACOкін) • час • Рв, де VA — альвеолярний об’єм, Рв — барометричний тиск, час — час затримки дихання, FACOпоч — альвеолярна концентрація СО на початку затримки дихання, FACOкін — альвеолярна концентрація СО в кінці затримки дихання.

Оцінка функції діастоли лівого шлуночка проводилася методами спектральної і тканинної допплерехокардіографії за стандартною методикою. Вимірювалися максимальна швидкість потоку раннього наповнення діастоли (Е, см/с), максимальна швидкість передсердного потоку (А, см/с) діастоли, їх співвідношення (Е/А), час уповільнення потоку раннього наповнення (DT, мс) діастоли, час ізоволюмічного розслаблення лівого шлуночка (IVRT, мс), максимальна швидкість ретроградної хвилі А спектра легеневого венозного кровотоку (PVar, см/с), співвідношення тривалості хвилі А кривої трансмітрального кровотоку (MVAdur, мс) до тривалості ретроградної хвилі А кривої легеневого венозного кровотоку (PVARdur, мс), співвідношення швидкостей антеградних систоли і діастоли хвиль легеневого венозного кровотоку (PVs/PVd, ум.од.). Визначення співвідношень PVs/PVd і MVAdur/PVARdur у нормі і при діастолічній дисфункції гіпертрофічного типу > 1 дозволило верифікувати псевдонормальний тип діастолічної дисфункції, для якого характерні значення цих співвідношень менше 1 (0,75 і менше).

Критеріями «псевдонормалізації» були: 1) максимальна швидкість антеградної хвилі діастоли понад 60 см/с; 2) співвідношення максимальних швидкостей систоли і діастоли антеградних потоків у легеневій вені менше 75 % (0,75).

Статистична обробка отриманих фактичних результатів виконана на персональному комп’ютері з використанням статистичних програм «Биостатистика» та Statistica 6.0. Статистично вірогідні відмінності визначали при рівні значущості р < 0,05.

Результати й обговорення

До початку лікування у хворих 1-ї і 2-ї груп переважали такі скарги, як набряки (70 і 80 % відповідно), задишка (100 і 90 % відповідно) та вологий кашель (90 та 80 % відповідно) (рис. 1). Після лікування зменшилася частота скарг на задишку (у 80 і 50 % відповідно), вологий кашель (у 40 і 30 % відповідно), біль загрудинної локалізації (у 30 і 10 % відповідно), серцебиття (у 20 і 30 % відповідно), відчуття перебоїв у діяльності серця (у 40 і 30 % відповідно). Частота набряків у 1-й групі навіть зросла (з 70 до 80 %), а в 2-й не змінилася (по 50 % до та після лікування).

Динаміка електрокардіографічних показників у групах хворих (рис. 2) продемонструвала зменшення шлуночкової екстрасистолії (у 20 і 10 % відповідно). Тільки на тлі використання Мілдрокарду спостерігали зникнення надшлуночкової екстрасистолії (з 10 до 0 %) та зменшення частоти блокади лівої ніжки (з 30 до 20 %). Частота блокади правої ніжки в жодній з груп не змінилася. Жоден із двох режимів лікування не впливав на частоту гіпертрофії лівого шлуночка (через малий термін спостереження) і післяінфарктні рубцеві зміни. Спостерігали зменшення частоти гіпертрофії й перевантаження правого шлуночка в обох групах з 30 до 20 %. Слід зауважити, що лише з додаванням Мілдрокарду вдалося значно зменшити частоту дифузних змін міокарда (з 80 до 50 %).

За даними ехокардіографічного дослідження в динаміці спостереження визначали позитивний вплив лікування з використанням Мілдрокарду на частоту мітральної регургітації (зменшення з 90 до 50 %), трикуспідальної регургітації (зменшення з 30 до 10 %), дилатації лівого шлуночка (зменшення з 60 до 20 %), скорочувальної функції лівого шлуночка (зменшення з 80 до 60 %). Більш виражену позитивну динаміку параметрів функції діастоли лівого шлуночка серця в групі Мілдрокарду відбивала реверсія більш тяжкого псевдонормального типу діастолічної дисфункції в менш тяжкий — гіпертрофічний у 30 % хворих, у той час як аналогічні зміни в 1-й групі сталися лише у 10 % пацієнтів (p < 0,05). В обох групах спостерігали зменшення частоти діастолічної дисфункції з порушеннями розслаблення, а саме частота в 1-й групі зменшилася з 30 до 20 %, а в 2-й — з 30 до 10 %. Жоден із двох режимів не впливав на частоту аортального стенозу, розміри обох передсердь і розміри зон акінезу.

Лікування в обох групах хворих позитивно впливало на перебіг респіраторного синдрому, а саме сприяло зменшенню потреби в додаткових короткодіючих інгаляціях удень і вночі (табл. 2). Слід підкреслити, що в обох групах хворих відбувалося статистично вірогідне збільшення об’єму форсованого видиху за першу секунду і миттєвої об’ємної швидкості після видиху 25 і 50 % ФЖЄЛ (табл. 3). В обох групах спостерігали збільшення життєвої ємності легень, але тільки на тлі додавання Мілдрокарду відбувалося зменшення залишкового об’єму. Лікування з використанням внутрішньовенних ін’єкцій Мілдрокарду сприяло зменшенню аеродинамічного опору дихання і збільшенню альвеолярного об’єму та дифузної здатності легень.

У хворих обох груп мала місце помірна легенева гіпертензія. Тиск крові в легеневій артерії зменшувався після лікування однаково в обох групах (рис. 4).

Математичний аналіз ефективності окремих класів лікарських засобів у представників обох груп показав, що в 1-й групі на результати лікування впливали: бета-адреноблокатори, інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту, сартани та топічні кортикостероїди, а у представників 2-ї групи — бета-адреноблокатори, інгібітори ангіотензинперетворюючого ферменту, топічні глюкокортикоїди і Мілдрокард.

ХСН є великою клінічною проблемою у хворих на ХОЗЛ, оскільки трапляється більше ніж у 20 % пацієнтів і, як правило, розвивається на тлі ІХС, артеріальної гіпертензії, фібриляції передсердь або цукрового діабету 2-го типу [22]. Діагностика ХСН при ХОЗЛ становить певні труднощі, оскільки вона значною мірою маскується проявами гострої або хронічної ДН або бронхообструктивним синдромом [15]. Діагностика зазвичай утруднена тим, що при дихальній і серцевій недостатності клінічні прояви можуть бути дуже подібними. Біохімічними маркерами ХСН при такому поєднанні захворювань є визначення рівня мозкового натрійуретичного пептиду, що є високоспецифічним маркером ХСН [21]. У численних дослідженнях виявлено прогностичні маркери (скорочувальна здатність лівого шлуночка і фракція викиду), що визначають виживаність таких пацієнтів [18, 20]. При поєднанні дихальної й серцевої недостатності прогноз тривалості життя хворих є практично завжди несприятливим [17].

Різноманітні порушення метаболізму, що формуються при кардіопульмональній патології, здатні призводити до електричної нестабільності міокарда та розвитку аритмій, зокрема й фатальних. Хронічна гіпоксія, що розвивається при ХСН і значно збільшується при приєднанні ХОЗЛ, як стресовий чинник, обтяжує перебіг, підсилює режими функціонування всіх основних систем і органів, насамперед міокарда [1, 17]. Системну гіпоксію можна вважати основним чинником, що обумовлює порушення функцій серця. Вона реалізує свій негативний вплив і через ряд опосередкованих ланок патогенезу [14]. Насамперед гіпоксія індукує синтез прозапальних медіаторів, а також розчинних рецепторів TNF-55 і 75 [7], виступає потужним стимулятором активації синтезу тромбоксану А2 — індуктора тромбоцитів, що в поєднанні з підвищенням показників гематокриту викликає чисельні мікроциркуляторні порушення в міокарді й малому колі кровообігу, сприяє розвитку коронароспазму, дистрофії міокарда, прогресуванню ХСН, які при ХОЗЛ часто маскуються клінічними проявами респіраторної патології [13].

Маловивченим є зв’язок між респіраторною недостатністю, що розвивається у хворих на ХОЗЛ, дисфункцією лівого шлуночка серця й виникненням шлуночкових аритмій [17]. Діастолічна дисфункція лівого шлуночка є другим чинником, що сприяє розвитку шлуночкових аритмій. У клінічній практиці рекомендується проводити детальнішу діагностичну оцінку епізодів шлуночкових порушень ритму, що виникли на тлі саме діастолічної дисфункції за рестриктивним і псевдонормальним типами, оскільки за цими проявами може бути прихована хронічна ішемія міокарда, гібернація міокарда, латентні й безбольові форми стенокардії, формування легеневого серця [12]. Більше того, функція діастоли лівого шлуночка серця вважається найбільш чутливим маркером ішемії міокарда, толерантності до фізичних навантажень і має велике значення у визначенні клінічного статусу та прогнозу при ХСН [7].

Існує й ціла низка проблем, пов’язаних із призначенням ліків, що застосовують у лікуванні таких коморбідних захворювань, як ХСН і ХОЗЛ. Так, призначення бета-адреноблокаторів, навіть високоселективних, супроводжується, з одного боку, позитивним впливом на тривалість життя при ХСН, а з іншого — погіршенням стану бронхіальної провідності [15]. Лікування інгібіторами ангіотензинперетворюючого ферменту асоціюється з сухим кашлем, причому такі ускладнення описані в понад 20 % хворих. Альтернативними ліками є сартани. З цією групою лікарських засобів не пов’язують розвиток кашлю, не описані випадки ятрогенної бронхіальної обструкції [13]. Діуретики — інша група лікарських засобів, що завжди застосовується в лікуванні ХСН. Проте тривалий прийом може приводити до таких небажаних проявів, як гіпокаліємія, гіпомагнезіємія, що може посилюватися при постійному прийомі бета-агоністів і глюкокортикоїдів і негативно впливати на аритмогенез. Інша проблема, що може виникати при призначенні діуретиків у хворих на ХОЗЛ, це їх негативний вплив на метаболічний алкалоз [22, 23]. До того ж регулярне вживання діуретиків, особливо петльових, сприяє збільшенню щільності мокроти і через це — погіршенню функціональних показників дихання й формуванню бронхіальної обструкції. З існуючих різноманітних груп лікарських засобів рекомендується призначати помірні дози гідрохлортіазиду (до 25 мг на добу). Вважають, що при поєднаній кардіопульмональній патології низькі дози можуть виявитися ефективнішими за високі [3, 5, 14].

Додатково до кардіопротективних і пульмопротективних властивостей Мілдрокард позитивно впливає на функцію судинного ендотелію (стимулює ацетилхолінові рецептори і синтез ендотеліальної NO-синтази), що вказує на існування вазопротективного ефекту препарату [16].

Як відомо, цитопротективні засоби поліпшують енергетичний метаболізм міокарда шляхом прямої модуляції окислювальних процесів у кардіоміоцитах. Теоретичний сенс застосування метаболічних засобів полягає в активізації менш «кисневмісного» порівняно з окисленням жирних кислот шляху енергопродукції, а саме окислення глюкози (аеробний та анаеробний гліколіз) [20–23]. Теоретично ця мета може бути досягнута за рахунок: а) збільшення надходження глюкози та одночасного зменшення надходження жирних кислот до міокарда (глюкозо-інсуліно-калієва суміш); б) стимуляції окислення глюкози в міокарді (L-карнітин); в) блокади окислення жирних кислот (триметазидин, Мілдрокард).

Мілдрокард — сучасний коректор метаболізму (цитопротектор), що має подвійний механізм дії. З одного боку, препарат знижує синтез L-карнітину, що сприяє зменшенню транспорту довголанцюжкових жирних кислот через мембрану мітохондрій, а це, у свою чергу, зменшує пошкодження клітинних мембран і відновлює синтез АТФ з альтернативних джерел (глюкози) [17]. З іншого боку, Мілдрокард стимулює біосинтез оксиду азоту, що сприяє нормалізації функціонального стану ендотелію, мікроциркуляції, у тому числі й у гілках легеневої артерії.

Висновки

1. Комплексне лікування хворих на ХСН із супутнім ХОЗЛ із застосуванням Мілдрокарду продемонструвало позитивний ефект навіть короткого курсу терапії у зменшенні частоти задишки, порушень провідності лівої ніжки пучка Гіса, дифузних змін міокарда, величини аеродинамічного опору, мітральної і трикуспідальної регургітації, розмірів лівого шлуночка та збільшенні величини показників, що відбивають скорочувальну здатність міокарда лівого шлуночка, дифузної здатності легень і альвеолярного об’єму.

2. Застосування Мілдрокарду в лікуванні коморбідної кардіореспіраторної патології сприяло значущому зменшенню частоти діастолічної дисфункції з порушеннями розслаблення й реверсії прогностично несприятливого псевдонормального типу діастолічної дисфункції в гіпертрофічний. Такі зміни гіпотетично можуть позитивно впливати на процеси аритмогенезу.

3. Встановлений подвійний механізм позитивного впливу Мілдрокарду, що досягається за рахунок кардіометаболічного (цитопротективного) ефекту й антигіпоксичної здатності поліпшувати дифузію газів через альвеолярно-капілярну мембрану. Це, з одного боку, поліпшує процеси метаболізму в міокарді і, відповідно, зменшує прояви ХСН, а з іншого — зменшує гіпоксію та прояви дихальної недостатності як одного з центральних патогенетичних механізмів формування кардіореспіраторної коморбідності.

3. Доцільним було би проведення поглиблених і більш тривалих досліджень, що присвячені впливу використання пер­оральних форм Мілдрокарду на аритмогенез й виживаність хворих із такою поєднаною патологією.


Список литературы



1. Авдеев С.Н., Баймаканова Г.Е. ХОБЛ и сердечно-сосудистые заболевания: механизмы ассоциации // Пульмонология. — 2008. — № 1. — С. 5-13.

2. Басанець А.В., Остапенко Т.А. Визначення дифузійної здатності альвеоло-капілярної мембрани як біомаркера ранніх ознак функціональних порушень у хворих на пневмоконіоз від впливу вугільного пилу // Укр. пульмонологічний журнал. — 2007. — № 1. — С. 41-44.

3. Белов А.А. Оценка функции внешнего дыхания. Методические подходы и диа­гностическое значение / А.А. Белов, И.А. Лакшина. — Москва, 2002. — 34 с.

4. Вилкенсхоф У. Справочник по эхокардио­графии / У. Вилкенсхоф, И. Крук. — М.: Медицинская литература, 2007. — 223 с.

5. Дзяк Г.В. Эффективность ивабрадина у пациентов с кардиореспираторной патологией // Укр. пульмонологічний журнал. — 2008. — № 3 [Додаток]. — С. 55-55.

6. Кароли Н.А., Ребров А.П. Индекс повреждения миокарда CIIS и смертность пациентов с хронической обструктивной болезнью легких // Российский кардиологический журнал. — 2008. — № 9. — С. 48-51.

7. Корж А.Н. Сердечно-сосудистая патология у больных хроническим обструктивным заболеванием легких // Международный медицинский журнал. — 2008. — № 2. — С. 41-46.

8. Маколкин В.И., Овчаренко С.И., Литвинова И.В. Возможность применения b-адреноблокаторов при сердечно-сосудистых заболеваниях, сочетающихся с болезнями легких // Тер. архив. — 2008. — № 8. — С. 86-89.

9. Подляскіна В.Е., Ігнатенко Г.А., Мухін І.В., Ігнатенко К.Г. Особливості електрокардіографічних і ехокардіографічних порушень у хворих похилого віку з фібриляцією передсердь і супутнім ХОЗЛ // Збірник на­укових праць «Питання експериментальної та клінічної медицини». — 2010. — Вип. 14. — Т. 1. — С. 77-82.

10. Полянская М.А. Бодиплетизмография и исследование DLCO — методика проведения и интерпретация результатов // Здоров’я України. — 2008. — № 6. — С. 52-53.

11. Подляскіна В.Е. Динаміка електрокардіографічних змін у хворих похилого віку з фібриляцією передсердь і супутнім ХОЗЛ на тлі різних режимів лікування // Збірник наукових праць «Проблеми екологічної та медичної генетики і клінічної імунології», Київ, Луганськ, 2010. — Вип. 2 (98). — С. 500-508.

12. Чучалин А.Г. Хроническое обструктивное заболевание легких и сопутствующие заболевания // Здоров’я України. — 2008. — № 7. — С. 37-39.

13. Чучалин А.Г. Хроническое обструктивное заболевание легких и сопутствующие заболевания // Тер. архив. — 2008. — № 8. — С. 45-50.

14. Ambrosino N., Simonds A. The clinical ma­nagement in extremely severe COPD // Respir. Med. — 2007. — Vol. 10. — P. 1613-1624.

15. Beta-blocker prescription and chronic obstructive pulmonary disease / R. Ollivier, E. Donal, P. Delaval, J.C. Daubert, P. Mabo // Ann. Cardiol. Angeiol. — 2007. — Vol. 56, № 5. — Р. 231-236.

16. Boyd C.M., Darer J., Boult C. et al. Clinical practice guidelines and quality of care for older patients with multiple comorbid diseases: implications for pay for performance // JAMA. — 2005. — Vol. 294(6). — P. 716-724.

17. Cardiac disease in chronic obstructive pulmonary disease / J.A. Falk, S. Kadiev, G.J. Criner et al. // Proc. Am. Thorac. Soc. — 2008. — Vol. 5, № 4. — Р. 543-548.

18. Epidemiology of chronic obstructive pulmonary disease / J.M. Anto, P. Vermeire, J. Vestbo, J. Sunyer // Eur. Respir. J. — 2001. — Vol. 17. — P. 982-994.

19. Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Diseases. Global strategy for diagnosis, management, and prevention of chronic obstructive pulmonary disease. NHLBI/WHO workshop report. Updated 2008.

20. Managing elders with comorbidities / C. Schraeder, D. Dworak, J.F. Stoll et al. // J. Ambul. Care Manage. — 2005. — Vol. 28(3). — P. 201-209.

21. Sin D.D., Anthonisen N.R., Soriano J.B., Agusi A.G. Mortality in COPD: role of comorbidities // Eur. Respir. J. — 2006. — Vol. 28. — P. 1245-1257.

22. Palomo L. The comorbidity in primary care / L. Palomo, C. Rubio, J. Gйrvas // Gac. Sanit. — 2006. — Vol. 20, Suppl. 1. — P. 182-191.

23. Boudestein L.C., Rutten F.H., Cramer M.J. et al. The impact of concurrent heart failure on prognosis in patients with chronic obstructive pulmonary disease // Eur. J. Heart Fail. — 2009. — Vol. 11(12). — P. 1182-1188.


Вернуться к номеру