Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 3(5) 2006

Вернуться к номеру

Досвід організації навчання лікарів-ендокринологів основам офтальмоскопії в Житомирській області

Авторы: В.П. Стаховська, І.С. Басалик Житомирська обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського

Рубрики: Эндокринология

Разделы: Справочник специалиста

Версия для печати

Цукровий діабет (ЦД) залишається однією з найактуальніших медико-соціальних проблем охорони здоров'я практично всіх країн світу. Поряд зі збільшенням тривалості життя пацієнтів на перший план виступає нова важлива проблема — розвиток ускладнень ЦД. Ураження різних органів і систем при ЦД є основною причиною інвалідності та смертності хворих. Так, сліпоту у хворих на ЦД виявляють в 25 разів частіше, ніж з інших причин. Однією з найтяжчих форм ускладнень вважається діабетична ретинопатія, яку діагностують приблизно у 40% хворих на ЦД (відсоток осіб, що втратили зір внаслідок діабету, перебуває у межах від 26% при ЦД 2-го типу до 94% при ЦД 1 типу). Патологічні зміни очного дна в більшості пацієнтів виникають через 5–10 років після початку захворювання. Перебіг його безболісний та непомітний, але одним із перших проявів може бути втрата зору. Отже, своєчасне виявлення діабетичної ретинопатії може попередити сліпоту в більшості пацієнтів, які належать до групи ризику.

У Житомирській області на обліку перебуває понад 21 тис. хворих на ЦД. Щорічно кількість хворих на ЦД збільшується на 5–7%. Сьогодні ендокринологічна служба області намагається забезпечити належну якість медичної допомоги для своїх пацієнтів. Зрозуміло, що державна програма повністю не здатна вирішити проблему профілактики та лікування ЦД і його ускладнень, реабілітації і т.п. Успіх у боротьбі з ЦД залежить від об'єднання зусилля організаторів охорони здоров'я, медичних працівників, науковців, меценатів, пацієнтів та громади.

Важливою залишається в області кадрова проблема. У декількох районах області відсутні лікарі-офтальмологи, зокрема в Любарському, Володарськ-Волинському, Коростенському, Червоноармійському, Лугинському, отже, огляд очного дна та раннє виявлення діабетичної ретинопатії за таких обставин практично неможливі.

Для вирішення цієї проблеми в Житомирській області запроваджено спільний проект з навчання лікарів-ендокринологів основам офтальмоскопії.

Кафедра ендокринології Вінницького національного медичного університету (зав. — доц. М.В. Власенко), Вінницький обласний клінічний ендокринологічний диспансер (гол. лікар — П.Г. Прудиус), Житомирська обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського, управління охорони здоров'я Житомирської облдержадміністрації за сприяння компанії «Ново Нордіск» (Данія) організували 10-денне навчання 7 лікарів-ендокринологів області.

2 серпня 2006 року відбулось урочисте вручення сертифікатів і офтальмоскопів кожному учаснику проекту.

Попереду кропітка робота зі своєчасного виявлення можливих ускладнень ЦД, спостереження в динаміці, вчасного скерування хворих для подальшого лікування. Сподіваємось, що отриманий досвід дозволить запровадити таку форму роботи для всіх ендокринологів області та допоможе кожному пацієнту зберегти зір.

Висловлюємо щиру подяку за допомогу всім, хто брав участь у проекті.



Вернуться к номеру