Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» Аллергология и пульмонология (380) 2011 (тематический номер)

Вернуться к номеру

Вітання 28 серпня виповнилося 60 років головному лікарю Республіканської алергологічної лікарні Ярославу Васильовичу Чонці.

Ювіляр народився в с. В. Криве Тячівського району. У 1974 р. закінчив із відзнакою медичний факультет Ужгородського університету. Працював спочатку лікарем-терапевтом, з 1977 р. по 1981 р. — завідувачем Буштинської амбулаторії, з 1981 р. — заступник головного лікаря, а з 1994 р. — головний лікар Української алергологічної лікарні. Зараз лікарня не з вини головного лікаря переживає не найкращі часи. Основний колектив лікарні, сформований ще у 80-х роках, становить 30 лікарів, серед яких 3 кандидати наук. Сьогодні це спеціалізований заклад, де проводиться комплексна діагностика і лікування хворих на бронхіальну астму та інші неспецифічні захворювання органів дихання.

На повну потужність лікарня вийшла після введення лікувального корпусу в 1980 р. Нині вона найбільша у світі зі спелеотерапевтичних клінік. Протягом року лікарня приймала майже 4000 хворих, у тому числі 1200 дітей. Ефективність лікування становить 80–85 % серед дорослих та 90–95 % — серед дітей.

В останні роки багато уваги приділяється розширенню діагностично-лікувальних можливостей та імунологічній діагностиці, зокрема вивчаються показники гуморального і клітинного імунітету, що дозволило краще контролювати ефективність лікування. У лікарні один із кращих в Україні алергологічних кабінетів, в арсеналі якого понад 100 діагностичних алергенів. Традиційно високим є рівень наукової роботи в лікарні, на базі якої захищено понад 20 кандидатських та докторських дисертацій. Кандидатська дисертація Ярослава Васильовича Чонки на тему «Вивчення впливу спелеотерапії на хворих з алергічними формами бронхіальної астми» дала поштовх для вивчення розширення показань для лікування методом спелеотерапії. На цю тему співробітниками лікарні опубліковано понад 50 наукових робіт, якими доведено значну ефективність лікування бронхіальної астми.

Ярослав Васильович — кандидат медичних наук, автор понад 50 наукових праць, віце-президент Європейської комісії зі спелеотерапії при ЮНЕСКО. Він і очолюваний ним колектив є активними членами Асоціації алергологів України, завжди допомагають у підготовці кадрів алергологів, впровадженні нових алергологічних методик.

Асоціація алергологів України вірить, що труднощі, які зараз виникли в прекрасній вітчизняній здравниці, є тимчасовими і вона стане ще кращою. Гарантом цього є її колектив, очолюваний чудовим керівником.

Бажаємо вам доброго здоров’я, успіхів в усіх справах, добробуту, сімейного затишку.

Президія Асоціації алергологів України



Вернуться к номеру