Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 7 (39) 2011

Вернуться к номеру

Уперше виявлена гіперглікемія у хворих на ішемічну хворобу серця з точки зору кардіолога

Авторы: Королюк О.Я., Радченко О.М., Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, кафедра внутрішньої медицини № 2

Рубрики: Эндокринология

Версия для печати


Резюме

При ішемічній хворобі серця гіперглікемія може бути зумовлена стресом, переддіабетом і цукровим діабетом. Останні два стани вимагають особливої уваги, оскільки підвищують смертність і збільшують частоту ускладнень. Із метою вивчення особливостей клінічних проявів, чинників ризику та стану інсулінової регуляції у хворих на ІХС з уперше виявленою гіперглікемією обстежені 116 пацієнтів та 20 практично здорових осіб (контроль). Установлено, що переддіабет і діабет виявляються у хворих із метаболічним синдромом, частіше при гострих коронарних синдромах. Порушення з гіперглікемією після навантаження (порушення толерантності до глюкози і діабет) мають спільні патогенетичні риси і більш несприятливий вплив на перебіг ІХС. Єдиним способом їх діагностики є пероральний глюкозотолерант-ний тест, що слід проводити всім пацієнтам. Первинною ланкою в патогенезі порушень вуглеводного обміну й підвищенні серцево-судинного ризику є зниження чутливості тканин до інсуліну, що визначається вже на стадії нормальної регуляції обміну глюкози й вимагає комплексного контролю чинників ризику. Переддіабетичні стани мають різний патогенез: при порушенні глікемії натще переважає гіперсекреторна відповідь інсуліну на глюкозу, при порушенні толерантності до глюкози — варіабельна, з гіпосекрецією у ранній фазі.


Ключевые слова

Iшемічна хвороба серця, цукровий діабет, переддіабет.

При ішемічній хворобі серця (ІХС) уперше виявлена гіперглікемія завжди вимагає особливої уваги, оскільки може бути наслідком трьох різних станів: дебюту цукрового діабету (ЦД), переддіабету та реакцією на стрес, зумовлений дестабілізацією ІХС. При стрес-гіперглікемії достатньо лише спостереження, оскільки це транзиторний стан, викликаний гіперпродукцією контрінсулярних гормонів. ЦД є відомим чинником ризику, що підвищує смертність і частоту ускладнень. Останнім часом опубліковано все більше даних, що переддіабетичні стани, зокрема порушення глікемії натще (ПГН) і порушення толерантності до глюкози (ПТГ), також негативно впливають на перебіг ІХС [1–6].

Мета — вивчити особливості клінічних проявів, фактори ризику і стан інсулінової регуляції у хворих на ІХС з уперше виявленою гіперглікемією для патогенетичного обґрунтування лікування.

Матеріали і методи

Дослідження проведене на базі інфарктного і кардіо- логічного відділів МКЛ № 8 м. Львова з 2009 по 2011 рр. Критерії включення: верифікована ІХС; глюкоза в плазмі ≥ 5,6 ммоль/л; письмова згода пацієнта. Критерії виключення: раніше встановлений ЦД, супутні ендокринні хвороби; захворювання інших органів і систем у стадії загострення чи зі значним порушенням функції; прийом ліків, що впливають на обмін вуглеводів. В основну групу включені 116 хворих на ІХС віком від 37 до 84 років (середній вік — 62,2 року), серед них 51 жінка та 65 чоловіків. Групу контролю становили 20 практично здорових осіб, 10 жінок і 10 чоловіків, віком від 32 до 68 років (середній вік — 46,3 року). Обстеження включало антропометрію, вимірювання артеріального тиску (АТ), оцінку стану вегетативної нервової системи за питальником С. Пухлика [7]. Натщесерце визначали рівні глікозильованого гемоглобіну (НbA1c), ліпідів, глюкози, інсуліну, С-пептиду, високочутливого С-реактивного протеїну (СРП). Після перорального навантаження глюкозою (75 г у 300 мл кип’яченої води) повторювали визначення глюкози та інсуліну на 30’, 60’ і 120’. Глікемію вимірювали в плазмі глюкозооксидазним методом («Філісіт-Діагностика», Україна), НbA1c — у цільній венозній крові, стабілізованій ЕДТА методом іонообмінної хроматографії (HUMAN, Німеччина). Холестерин (ХС), тригліцериди (ТГ), ХС ліпопротеїдів високої щільності (ХС ЛПВЩ) визначали ензиматичними методами (HUMAN, Німеччина); інсулін, С-пептид (набори DRG Instrumentals GmbH, Німеччина) та СРП (ХЕМА, Росія) — методом ферментного імуносорбційного аналізу в сироватці крові. Уміст ХС ліпопротеїдів низької щільності (ХС ЛПНЩ) розраховували за формулою W. Friedewald, коефіцієнт атерогенності (КА) — за формулою А. Клімова, продукт акумуляції ліпідів (LAP, см/ммоль/л) — за формулами: (ОТ – 58)  TГ (для жінок), (ОТ – 65)  TГ (для чоловіків), де ОТ — окружність талії [8]. Чутливість/резистентність до інсуліну й секреторну функцію оцінювали за показниками, які обчислювали за значеннями глюкози та інсуліну під час глюкозотолерантного тесту [9]. Статистичну обробку проводили із застосуванням Statistica for Windows 6.0 (Statsoft, США) непараметричними методами, оскільки розподіл більшості показників не відповідав такому за Гаусом (тип розподілу визначали тестом Шапіро — Уїлкса). Відносні величини подані у відсотках, групи порівнювали із застосуванням точного тесту Фішера; кількісні величини — як медіану [25-й; 75-й процентилі], порівняння проводили за U-критерієм Манна — Уїтні. Статистично значущими вважали показник р < 0,05.

Результати та їх обговорення

За значеннями глюкози0' і глюкози120' відповідно до критеріїв ВООЗ/МДФ [10] пацієнтів поділено на такі групи: нормальна регуляція обміну глюкози (НРГ, n = 24), ПГН (n = 23), ПТГ (n = 45) та ЦД (n = 24).

Установлено, що вперше виявлена гіперглікемія у 2,2 раза частіше спостерігалася в пацієнтів із гострим коронарним синдромом (ГКС), ніж у хворих із стабільним перебігом (n = 80/69% та n = 36/31% відповідно). В осіб із стабільним перебігом гіперглікемія практично з однаковою частотою відповідала НРГ (22 %), ПГН (25 %), ПТГ (28 %) і ЦД (25 %), при ГКС — суттєво переважала ПТГ (НРГ — 20 %, ПГН — 18 %, ПТГ — 44 %, ЦД — 18 %), особливо в жінок (частота ПТГ при стабільних формах і ГКС становила 12,5 і 43 % відповідно, p = 0,053). Таким чином, переддіабет і ЦД частіше виявляються при ГКС і, очевидно, призводять до дестабілізації ІХС.

Відомо, що завдяки захисному впливу естрогенів у жінок ІХС розвивається в середньому на 10 років пізніше, ніж у чоловіків [11]. Із прогресуванням порушень вуглеводного обміну гендерна різниця у віці поступово нівелювалася (табл. 1). На відміну від чоловіків у жінок чітко простежувалося зменшення середнього віку в міру поглиблення порушень вуглеводного обміну (табл. 1).

Післяінфарктний кардіосклероз дещо частіше виявляли в осіб із ПД; у групах НРГ і ПГН приблизно з однаковою частотою в чоловіків і жінок, у групах ПТГ і ЦД — значно частіше в чоловіків (рис. 1).

Частота порушень ритму збільшувалася з прогресуванням порушень вуглеводного обміну й була значимо вищою у групах ПТГ і ЦД порівняно з НРГ (рис. 1). Пацієнти з ПТГ і ЦД частіше мали бівентрикулярну серцеву недостатність (СН) (рис. 1).

Усі хворі на ІХС мали артеріальну гіпертензію (АГ), переважно 3-го ступеня: НРГ — 67 %, ПГН — 74 %, ПТГ — 64 % і ЦД — 58 %. За середніми значеннями АТ групи суттєво не відрізнялися (табл. 2). У чоловіків не було значимої різниці в частоті гіпертензивних кризів, у жінок кризовий перебіг гіпертензії значно частіше виявляли у групах із переддіабетом (табл. 2).

У жінок середні значення частоти серцевих скорочень (ЧСС) прогресивно збільшувалися, досягаючи максимуму при ПТГ і ЦД з істотними різницями порівняно з групами НРГ і ПГН (табл. 2). У чоловіків значне, але невірогідне збільшення ЧСС спостерігалося лише у групі ЦД (табл. 2). У жінок і чоловіків із ЦД виявлено значно вищі показники симпатичної активації та значно нижчі показники парасимпатичної активації порівняно з іншими групами, причому зниження було більш вираженим у жінок (табл. 2). Зменшення парасимпатичних впливів може бути одним із механізмів пригнічення секреції інсуліну [12]. Гіперактивація симпатичної нервової системи є відомим механізмом АГ і СН [13], що обґрунтовує доцільність застосування метаболічно нейтральних b-блокаторів (ББ). Достатню доказову базу мають метопролол (дослідження MERIT-HF), бісопролол (CIBIS II) і карведилол (COPERNICUS, COMET), тому їх призначення хворим з ІХС і ЦД затверджене як засіб першої лінії для лікування СН (клас І, рівень доказовості С), з метою зниження захворюваності і смертності у хворих із ГКС (клас ІІа, рівень доказовості В) та як засіб комплексної терапії АГ [14]. Небіволол — високоселективний  b1-блокатор ІІІ покоління з NO-залежною судинорозширювальною дією і позитивним впливом на вуглеводний обмін [15], ефективно знижує АТ, переноситься краще, ніж лосартан, антагоністи кальцієвих каналів та інші ББ [16], у хворих похилого віку із СН зменшує захворюваність і смертність (дослідження ENECA, SENIORS) [17].

У 63 хворих (54 %) індекс маси тіла (ІМТ) перевищував 30 кг/м2, у тому числі у 23 жінок і 40 чоловіків. Найчастіше ожиріння мали жінки з ПТГ (р > 0,05) і чоловіки з ПГН з істотними різницями порівняно з НРГ і ПТГ. Абдомінальне ожиріння (ОТ ≥ 80 см у жінок і ≥ 94 см у чоловіків) виявлено у 106 осіб із частотою у жінок: НРГ — 90 %, ПГН — 100 %, ПТГ — 94 %, ЦД — 100 %; у чоловіків: НРГ — 86 %, ПГН — 100 %, ПТГ — 82 %, ЦД — 92 %. Середні значення показників антропометрії наведені в табл. 3.

Усі хворі на ІХС мали дисліпідемію, яку діагностували при відхиленні за межі оптимальних значень, рекомендованих Європейським товариством кардіологів (2003), будь-якого показника ліпідограми, середні значення яких подано у табл. 4.

Частота ізольованої гіпертригліцеридемії була практично однаковою: НРГ — 17 %, ПГН — 22 %, ПТГ — 18 %, ЦД — 17 %. Ізольоване зниження ХС ЛПВЩ спостерігалося в 46 % осіб із НРГ та у третини хворих із ПГН, ПТГ і ЦД. Комбіновану діабетогенну дисліпідемію (¯ХС ЛПВЩ + ­ТГ) найчастіше виявляли у групі ЦД з істотною різницею порівняно з НРГ (38 і 8 % відповідно, р = 0,036); у групах ПГН і ПТГ — із частотою 26 і 22 % відповідно.

Таким чином, у більшості хворих на ІХС з уперше виявленою гіперглікемією спостерігалися ознаки метаболічного синдрому (МС), який діагностовано в 67 % осіб із НРГ і 100 % пацієнтів інших груп (р = 0,004 між групами НРГ і ПГН та НРГ і ЦД, р = 0,0001 між групами НРГ і ПТГ).

Максимальні та значимо вищі рівні глікемії в усіх точках порівняно з рештою груп виявлено у групі ЦД; в обох переддіабетичних групах значення глюкози0–120' були істотно вищими порівняно з контролем та НРГ; вірогідно вищі значення глюкози60'  і глюкози120' виявлено у групі ПТГ порівняно з ПГН та у групі НРГ порівняно з контролем (рис. 2).

Рівні інсуліну0’ в усіх групах хворих на ІХС були істотно вищими, ніж у групі контролю (рис. 2). Концентрації інсуліну після навантаження у групах НРГ, ПГН, ПТГ були істотно вищими, ніж у групі контролю, а в групі ЦД — істотно нижчими порівняно з іншими групами (рис. 2). У групі ПТГ виявлено істотно нижчі значення інсуліну30', ніж у групі ПГН (рис. 2).

Базальну гіперінсулінемію (інсулін0' > 16 мкОд/мл [18]), що вважається сурогатним маркером інсулінорезистентності (ІР), найчастіше виявляли у групі ПГН зі значною відмінністю порівняно з НРГ (57 і 25 % відповідно, р = 0,04); у групах ПТГ і ЦД її частота становила 49 і 29 % відповідно. Хворі з гіперінсулінемією мали значно вищі показники маси тіла, ІМТ, ОТ, ТГ, ТГ/ХС ЛПВЩ, LAP, ніж особи з нормальним рівнем інсуліну0' (табл. 5). Це узгоджується з теорією, що ожиріння, насамперед вісцеральне, потенціює ІР, посилюючи синтез вільних жирних кислот, які порушують активність фосфатидилінозитол-3-кінази, що викликає гіперглікемію й діабетогенну дисліпідемію. Хворі з гіперінсулінемією мали також значно нижчі концентрації натрію і креатиніну в крові та істотно вищі значення кліренсу креатиніну — ClСr (табл. 5). Інсулін має антинатрій-уретичний ефект через посилення реабсорбції натрію в дистальних канальцях [14], підвищення ClСr при цьому є компенсаторним механізмом [19].

Середні значення HbA1c були істотно вищими у групі ПГН порівняно з контролем та у групах ПТГ і ЦД порівняно з іншими групами; середні значення СРП у всіх групах істотно перевищували показники групи контролю, а у групах ПТГ і ЦД були значно вищими, ніж у групі НРГ (табл. 6).

Показники чутливості/резистентності до інсуліну, що враховують значення глюкози та інсуліну натще і після навантаження, в усіх групах були суттєво нижчими, ніж у контролю (табл. 6). У групах ПГН, ПТГ і ЦД спостерігалося поступове прогресування ІР та істотне зниження усіх показників чутливості до інсуліну (табл. 6).

Оцінка показників секреції (табл. 7): при НРГ спостерігалися значимо вищі показники сумарної секреції інсуліну, ніж у групі контролю. З прогресуванням порушень вуглеводного обміну секреторні показники прогресивно знижувалися, досягаючи мінімуму при ЦД. Основною відмінністю між ПГН і ПТГ є істотне зниження ранньої фази секреції при ПТГ.

Отже, якщо розглядати діабетогенез як прогресивний процес (НРГ ® переддіабет ® ЦД), то зниження чутливості тканин до інсуліну спостерігається вже при НРГ, насамперед в осіб із МС. Запобігти розвитку ЦД і зменшити серцево-судинний ризик можна жорстким контролем факторів ризику [14]. Насамперед це зниження маси тіла на 5–10 % від початкового рівня при ІМТ > 25 кг/м2, що можна досягти дієтою (гіпокалорійна з достатньою кількістю свіжих овочів і фруктів та обмеженим умістом вуглеводів і насичених жирів), фізичною активністю (не < 30 хв щодня) або медикаментозними засобами (орлістат, акарбоза). Не менш важливими є: 1) контроль АТ (цільові рівні < 130/80 мм рт.ст., препарати вибору — інгібітори РААС); 2) корекція дисліпідемії (при ЦД цільові рівні ХС ЛПНЩ 1,8–2,0 ммоль/л, пріоритетними є статини, клас І, рівень доказовості В; якщо після цього рівні ТГ > 2 ммоль/л, рекомендовані фібрати, клас ІІb, рівень доказовості В); 3) забезпечення нормоглікемії (HbA1c < 7,0 %; метформін є препаратом вибору при ЦД в осіб із надмірною масою тіла, клас IIb, рівень доказовості C; призначення метформіну чи акарбози особам із ПТГ може запобігти розвитку ЦД, клас І, рівень доказовості А, однак, немає клінічних досліджень, які доводять їх ефективність у зниженні серцево-судинного ризику); 4) відмова від паління й надмірного вживання алкоголю. Слід також уникати метаболічно агресивних засобів: ББ, діуретики (окрім індапаміду), антидепресанти, кортикостероїди [14]. Доцільність призначення хворим із ПТГ стимуляторів секреції інсуліну потребує подальшого вивчення, оскільки більшість препаратів мають небажані побічні ефекти, несприятливий або недостатньо вивчений кардіологічний профіль [20].

Висновки

1. Цукровий діабет і переддіабет діагностують здебільшого у хворих із МС і ГКС.

2. Порушення з гіперглікемією після навантаження (ПТГ і ЦД) мають спільні патогенетичні риси (ІР із секреторним дефектом, активація запалення й симпатичної нервової системи) та більш несприятливий вплив на перебіг ІХС (вища частота аритмій, бівентрикулярної СН, тахікардії; ранній розвиток ІХС у жінок). Єдиним способом їх діагностики є пероральний глюкозотолерантний тест, який слід проводити усім хворим на ІХС, насамперед пацієнтам із МС.

3. Первинною ланкою в патогенезі порушень вуглеводного обміну й підвищенні серцево-судинного ризику є зниження чутливості тканин до інсуліну, що визначається вже на стадії НРГ і вимагає комплексного контролю факторів ризику.

4. Переддіабет не є однорідною групою: при ПГН відповідь інсуліну на глюкозу гіперсекреторна, при ПТГ — варіабельна, з гіпосекрецією у ранній фазі.


Список литературы

1. The DECODE Study Group. Glucose tolerance and cardiovascular mortality: comparison of fasting and 2-hour diagnostic criteria // Arch. Intern. Med. — 2001. — Vol. 161, № 3. — P. 397-405.

2. Newly detected abnormal glucose tolerance important predictor of long term outcome after an acute myocardial infarction / M. Bartnik, K. Malmberg, A. Norhammar [et al.] // Eur. Heart J. — 2004. — Vol. 25. — P. 1990-1997.

3. Is nondiabetic hyperglycemia a risk factor for cardiovascular disease? A meta-analysis of prospective studies / E. Levitan, Y. Song, E. Ford, S. Liu // Arch. Intern. Med. — 2004. — Vol. 164, № 19. — P. 2147-2155.

4. Prognostic value of impaired fasting glucose for outcomes of patients with stable angina pectoris treated with percutaneous coronary interventions / A. Dibra, G. Ndrepepa, J. Mehilli, [et al.] // The American Journal of Cardiology. — 2005. — Vol. 96, № 8. — P. 1113-1115.

5. Porter A. Impaired fasting glucose and outcomes of ST-elevation acute coronary syndrome treated with primary percutaneous intervention among patients without previously known diabetes mellitus / A. Porter // Am. Heart J. — 2008. — Vol. 155, № 2. — P. 284-289.

6. Impact of pre-diabetic state on clinical outcomes in patients with acute coronary syndrome // R. Otten, E. Kline-Rogers, D.J. Meier [et al.] // Heart. — 2005. — Vol. 91. — P. 1466-1468.

7. Пухлик С.М. Принципы диагностики и клинические особенности вегетативных нарушений у больных аллергическим ринитом / С.М. Пухлик // Імунологія і алергологія. — 1998. — № 1–2. — С. 126-131.

8. Kahn H.S. The lipid accumulation product performs better than the body mass index for recognizing cardiovascular risk: a population-based comparison / H.S. Kahn // BMC Cardiovasc. Disord. — 2005. — Vol. 5. — P. 26.

9. Королюк О. Особливості інсулінової регуляції у хворих на ішемічну хворобу серця з порушеннями обміну глюкози / О. Королюк, О. Радченко, В. Коваль [та ін.] // Сімейна медицина. — 2010. — № 4. — С. 61-70.

10. World Health Organization. Definition and diagnosis of diabetes mellitus and intermediate hyperglycemia: report of a WHO/IDF consultation // Geneva: WHO, 2006. — 46 р.

11. Ischemic heart disease in women. A review for primary care physicians / A.V. Kusnoor, A.D. Ferguson, R. Falik // South Med. J. — 2011. — Vol. 104, № 3. — P. 200-204.

12. Gilton P. Cholinergic control of pancreatic b-cell function / P. Gilton, J.-C. Henquin // Endocrine Reviews. — 2001. — Vol. 22, № 5. — P. 565-604.

13. Excessive sympathetic activation in heart failure with obesity and metabolic syndrome: characteristics and mechanisms / G. Grassi, G. Seravalle, F. Quarti-Trevano [et al.] // Hypertension. — 2007. — Vol. 49. — P. 535-541.

14. Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular disease: full text / The Task Force on Diabetes and Cardiovascular disease / L. Ryden, E. Standl, M. Bartnik [et al.] // European Heart Journal Supplements. — 2007. — Vol. 9, Supplement C. — P. C3-C74.

15. Van Bortel L.M. Efficacy, tolerability and safety of nebivolol in patients with hypertension and diabetes: a post-marketing surveillance study / L.M. Van Bortel // Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. — 2010. — Vol. 14, № 9. — P. 749-758.

16. Van Bortel L.M. Efficacy and tolerability of nebivolol compared with other antihypertensive drugs: a meta-analysis / L.M. Van Bortel, F. Fici, F. Mascaqni // Am. J. Cardiovasc Drugs. — 2008. — Vol. 8, № 1. — P. 35-44.

17. Tavazzi L. Nebivolol for heart failure in the elderly / L. Tavazzi // Expert Rev. Cardiovasc. Ther. — 2007. — Vol. 5, № 3. — P. 423-433.

18. Fontbonne A.M. Insulin and cardiovascular disease. Paris Prospective Study / A.M. Fontbonne, E.M. Eschwege // Diabetes Care. — 1991. — Vol. 14. — P. 461-469.

19. Chronic hyperinsulinemia and blood pressure regulation / J.E. Hall, T.G.Coleman, H.L. Mizelle, M.J. Smith Jr // Am. J. Physiol. — 1990 — Vol. 258. — Р. 722-731.

20. Fisman E. A cardiologic approach to non-insulin antidiabetic pharmacotherapy in patients with heart diasease / E.Z. Fisman, A. Tenebaum // Cardiovascular Diabetology. — 2009. — Vol. 8. — P. 38-51. Available from http://www.cardiab.com/content/8/I/38


Вернуться к номеру