Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 20 (392) 2011

Вернуться к номеру

12 листопада люди Землі відзначали Всесвітній день пневмонії


Резюме

Всесвітній день пневмонії є ще одним приводом згадати про причину смерті дітей до 5 років № 1. На сьогодні ми вже знаємо, що більшість випадків пневмонії у дітей викликаються 13 серотипами пневмококової інфекції. За даними міжнародних організацій (ВООЗ, ЮНІСЕФ), пневмокок є одною з тих життєво небезпечних інфекцій, яку можна та треба контролювати. У розвинених країнах пневмокок уже давно є керованою інфекцією, що призвело до стрімкого зниження рівня дитячої смертності та захворюваності на інвазивні пневмококові захворювання, такі як менінгіт, пневмонія, сепсис, бактеріємія тощо.

Історія боротьби людства з пневмококом налічує понад 120 років. Все почалось ще в далекому 1891 році, коли було проведено перший експеримент на тваринах із використанням убитої тривалентної вакцини. За 20 років по тому видатний Британський бактеріолог та імунолог сер Елмрот Райт провів перше клінічне випробування вакцини в Південно-Африканській Республіці серед робітників золоторудних та діамантових копалень, які були особливою групою ризику розвитку сегментарної (переважно пневмококової) пневмонії. Захворюваність на цей недуг серед цієї категорії хворих сягала понад 20 випадків на 1000 осіб у місяць. Вакцина, що використовувалася тоді й наступні 30 років, складалась з убитої бактерії. Протягом 1918–1919 років була започаткована перша масова імунізація військовослужбовців.

У 1942–1944 роках було розроб­лено та випробувано у США на базі госпіталю штату Массачусетс нове покоління пневмококових вакцин, які вже складались з очищених капсулярних полісахаридів. Після демонстрації клінічної ефективності на призовниках у військовій школі Північної Дакоти компанією «Сквібб та Сини» у 1946 році було розроблено та випущено на ринок Сполучених Штатів дві гексавалентні пневмококові полісахаридні вакцини. На жаль, на той час вихід вакцин супроводжувався появою нових антибіотиків (сульфонаміди та пеніцилін), які були сприйняті як дивовижна панацея від багатьох бактеріальних інфекцій, і медична спільнота вважала, що відтепер пневмококова інфекція стане повністю виліковною. Результатом було згасання зацікавленості до імунопрофілактики пневмококових захворювань. Ці вакцини так і не стали широко вживаними та були зняті з виробництва у 1954 році.

Поновлення зацікавленості в імунопрофілактиці пневмококової інфекції було спричинене зростаючою кількістю повідомлень щодо стійкості бактерії до пеніциліну. На цій хвилі на початку 1960-х років було створено 14-валентну, а згодом і 23-валентну полісахаридну вакцину, яка й досі виробляється компаніями «Мерк & Ко» та «Санофі Пастер». Водночас полісахаридні вакцини мали серйозну ваду, через яку вони не в змозі були структурно зрушити епідеміологічну картину. Як і всі полісахаридні вакцини, 23-валентна не мала достатньої імуногенності для формування імунітету у дітей, саме тому її вживання було обмежене дорослою популяцією.

Наприкінці XX століття вирішення проблеми дитячої смертності та захворюваності, спричинених пневмококом, стало безкомпромісним завданням всієї фармацевтичної галузі. Таким чином, уже в 1990-х роках було розроблено технологію, завдяки якій капсулярний полісахарид хімічним шляхом приєднувався до білкового носія, що значно поліпшувало імуногенність навіть у дітей двомісячного віку. Це дало початок новому поколінню пневмококових кон’югованих вакцин. Піонером у цій галузі стала компанія «Ваєт», яка у 2000 році випустила 7-валентну пневмококову кон’юговану вакцину, яка, по-перше, забезпечувала максимально сприятливий профіль безпеки, а по-друге — перекривала понад 85 %  усіх ризиків дитини, пов’язаних із пневмококовою інфекцією.

Незважаючи на те що в розвинених країнах пневмококову інфекцію вже понад 10 років вважають контрольованою, міжнародне співтовариство б’є на сполох, визначаючи пневмокок найбільшою проблемою охорони здоров’я у дітей. Пневмококові захворювання включають у себе такі нозології: сепсис, менінгіт, пневмонію, бактеріємію, синусит та гострий середній отит, спричинені бактерією Streptococcus pneumonia.

ЮНІСЕФ та ВООЗ визначають пневмонію причиною № 1 дитячої смертності до 5 років (Global action Plan for Prevention and control of Pneumonia (GaPP), WHO/FCH/CAH/NCH/09.04). За даними ВООЗ, захворювання, спричинені Streptococcus pneumoniae, є основною причиною дитячої смертності до 5 років серед тих, які можна попередити (WHO Position Paper 2008).

На сьогодні очікуваний показник смертності дітей до 5 років згідно з уніфікованою базою даних ВООЗ «Здоров’я для всіх» в Україні становить 12,11 на 1000 живонароджених, у той час коли у країнах Західної Європи цей показник становить у середньому 4,53 на 1000 живонароджених (WHO/Europe, European HFA Database, July 2010). Станом на 01.01.2010 за роки незалежності в Україні загинуло  141 956 дітей до 5 років, з них немовлят першого року життя — 108 785. Середній показник смертності немовлят першого року життя становить 12,04 проміле, тобто кожне вісімдесят третє немовля помре, не доживши до виповнення одного року.

За офіційними статистичними даними МОЗ України, кожного року діагноз «бактеріальний менінгіт» ставиться приблизно 2000 хворих. Гостра бактеріальна пневмонія щороку уражає близько 80 000 дітей, з них приблизно 43 000 дітей віком до 6 років, діагноз гострого середнього  отиту ставлять у 5 разів частіше.

За підрахунками експертів, кумулятивний ризик виникнення ІПЗ у дітей є таким:

Згідно з цими даними, кожна 9-та дитина в Україні захворіє на гостру бактеріальну пневмонію до 6 років, а кожна 8-ма — до 18 років.

З огляду на показники поширеності та летальності в Україні щороку від пневмококової інфекції вмирає 720–750 дітей віком до 5 років, що становить понад 13 % від усіх випадків дитячої смертності до 5 років в Україні.

За таких показників, прямі короткострокові витрати, лише враховуючи допомогу при народженні, становитимуть понад 19 мільйонів гривень. Втрати держави в довгостроковому періоді від смерті 750 дітей становитимуть майже 4 мільярди гривень.

Рішення цієї проблеми полягає в імунопрофілактиці кон’югованими пневмококовими вакцинами. У розвинених країнах використання таких вакцин як обов’язкових за 1–2 роки призвело до структурних змін у громадському здоров’ї, показало різкий спад (у середньому на 96 %) кількості інвазивних пневмококових захворювань та скорочення показників дитячої смертності більше ніж на 10 %.

За 10 днів до Всесвітнього дня пневмонії в Україні набув чинності новий порядок проведення профілактичних щеплень. Він значно вдосконалює попередній і є більш наближеним до європейських стандартів. Дотримання даного порядку забезпечить епідемічне благополуччя населення та попередження інфекцій, керованих вакцинацією, на території України. Новий порядок проведення щеплень затверджений наказом МОЗ України від 16.09.2011 № 595 «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», зареєстрований у Міністерстві юстиції України від 10.10.2011 за № 1159/19897.

Згідно з наказом № 595 від 16.09.2011 «Про порядок проведень профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів», пневмококові кон’юговані вакцини є обов’язковими в медичному супроводі пацієнтів із високим ризиком виникнення та тяжкого перебігу інфекції, включаючи пацієнтів із такими показаннями:

— Функціональна чи анатомічна аспленія (у тому числі серпоподібно-клітинна анемія).

— Хронічні захворювання печінки (у тому числі фіброз та цироз печінки).

— Назальна лікворея.

— Цукровий діабет типу 1.

— Хронічні захворювання легень (уроджені аномалії, набуті хвороби, муковісцидоз) та бронхоектатична хвороба.

— Туберкульоз (інфіковані МБТ).

— Хронічні ураження серцево-судинної системи (уроджені та набуті вади серця, клапанів, кардіоміопатії).

— Лімфома.

— Множинна мієлома.

— Лейкемія.

— Хвороба Ходжкіна.

— Імуносупресивна гормональна терапія.

— Трансплантація кісткового мозку.

— Трансплантація органів.

— ВІЛ-інфекція.

— Ураження нирок (хронічна ниркова недостатність або нефротичний синдром).

— Первинні імунодефіцити —  дефіцит системи комплементу (ранніх білків — С1, С4, С2, С3), селективний дефіцит IgA.

— Бронхіальна астма.

Крім того профілактика пневмококової інфекції є рекомендованою:

— дітям та дорослим;

— дітям із закритих колективів;

— особам похилого віку, особливо тим, які мешкають в інтернатах.

Країни, у яких пневмококова кон’югована вакцина є частиною національного плану вакцинації: Австралія, Аруба, Барбадос, Бахрейн, Бельгія, Бермудські острови, Велика Британія, Гамбія, Греція, Гренландія, Данія, Еквадор, Ізраїль, Ірландія, Іспанія, Італія, Казахстан, Кайманові острови, Канада, Катар, Кіпр, Колумбія, Коста-Ріка, Кувейт, Латвія, Ліхтенштейн, Люксембург, Макао, Мексика, Марокко, Німеччина, Норвегія, Об’єднані Арабські Емірати, Оман, Панама, Перу, Південно-Африканська Республіка, Польща, Руанда, Сальвадор, Саудівська Аравія, Сінгапур, Словаччина, Сполучені Штати Америки, Туреччина, Угорщина, Уругвай, Франція, Чехія, Швейцарія, Швеція. У Російській Федерації пневмококова кон’югована вакцина входить до більшості регіональних календарів щеплень.

За 2 дні до Всесвітнього дня пневмонії прем’єр-міністр Микола Азаров провів зустріч із представниками громадських об’єднань у сфері охорони здоров’я. На зустрічі активно обговорювалась перспектива зниження дитячої смертності в Україні, у тому числі за рахунок профілактики пневмококової інфекції. Під час дискусії Микола Янович пообіцяв, що візьме це питання під особистий контроль, а також дасть відповідні доручення керівникам медичної служби та апарату КМУ взяти участь у Всеукраїнській акції «STOP-Пневмокок!».

Діяльність штабу кампанії передбачатиме:

1.   Координацію інформаційної кампанії.

2.   Залучення представників центральних органів влади, науковців і фахівців та створення Національної коаліції боротьби з пневмонією у дітей.

3.   Створення та поширення інформаційних матеріалів і рекомендацій.

4.   Проведення семінарів, кон­ференцій, круглих столів тощо.

5.   Створення гарячої лінії —  0-800-301-300.

 

11 листопада 2011 року напередодні Всесвітнього дня боротьби з пневмонією Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів та ВГО «Союз жінок України «За майбутнє дітей» у рамках інформаційної кампанії «STOP-Пневмокок!» провели круглий стіл «Захистимо дітей від пневмонії! Що ми можемо зробити для цього?».

У заході взяли участь провідні вчені, лікарі-клініцисти, громадські діячі, посадовці МОЗ України та представники Глобальної коаліції проти дитячої пневмонії. Голова ВГО «Союз жінок України «За майбутнє дітей», перший заступник голови Соціалістичної партії України Валентина Семенюк-Самсоненко проінформувала громадськість, що розглянуте питання буде знаходитись під постійним моніторингом у рамках оголошеної в період з 11.11.11 по 12.12.12 рік інформаційної кампанії «STOP-Пневмокок!».

Передбачається низка заходів комплексного характеру щодо протидії хворобі-вбивці малюків:

— роздача стрічок, повітряних кульок, прапорців, марлевих пов’язок блакитного кольору — символу Дня боротьби з пневмонією;

— створення відповідної сторінки в Інтернеті для розміщення реальних історій батьків і дітей про їх боротьбу з пневмонією;

— організація концертів для збору коштів;

— репортажі з лікарень у ЗМІ;

— інші пропагандистські дії, що привернуть увагу суспільства і держави до цієї кричущої проблеми і створять відповідне її сприйняття.

Звернення президента ВГО «Всеукраїнська  рада захисту прав  та безпеки пацієнтів» Віктора Григоровича  Сердюка:

«Дорогі українці, вбивця, нещадний вбивця, поширюється по Україні і забирає життя найдорожчих, життя наших дітей. Ім’я цьому вбивці — пневмокок. Ця інфекція є причиною більш ніж кожного десятого випадку смерті малят в Україні, вона щорічно викликає десятки тисяч випадків менінгітів, пневмоній, сепсисів, бактеріємій та інших життєво небезпечних захворювань. Пневмокок є ворогом всього українського народу. Ми засуджуємо пневмокок до найвищої міри покарання, до повного винищення на території нашої держави.

Ми солідарні з Об’єднаними Націями, які визначили зменшення малюкової смертності як ціль розвитку тисячоліття.

Ми солідарні з цивілізованими країнами Заходу та Сходу, які досягли видатних результатів у боротьбі з пневмококом та знизили показники малюкової смертності до рівня, що є в 3–4 рази менше ніж у нашій країні.

Ми солідарні з Міністром охорони здоров`я України, який на конференції Міністрів охорони здоров`я Ради Європи проголосив стратегію нашої держави на скорочення малюкової смертності до 2015 року на дві третини.

Ми солідарні з матерями, чиї діти є незахищеними перед цим нещадним мікроскопічним ворогом людства.

Ми солідарні з соратниками, які пліч-о-пліч з нами сьогодні і протягом Всесвітнього місячника боротьби з пневмонією консолідують зусилля, щоб зібрати необхідні кошти для забезпечення вакцинами, які врятують тисячі наших діточок.

Ми вдячні за підтримку Союзу жінок України, Коаліції громадських організацій «Рух за здоров`я», а також всім учасникам Всесвітньої коаліції проти дитячих пневмоній.

Дорогі батьки, протягом місяця ми проводили пілотне дослідження поширеності пневмококу серед малят, які виховуються в дитячих садочках. На превеликий жаль, позитивні проби були виявлені в сімдесяти двох відсотках.

Щодня в Україні помирають 16 дітей у віці до 5 років. Нам стало відомо, що лише за минулу добу горе спіткало родини у Донецькій, Полтавській, Чернігівській та Сумській областях, де пневмонія забрала життя шести малюків. Від імені Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів я щиро співчуваю цим родинам.

Місяць тому за активної підтримки уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка нам вдалось привезти в Україну першу партію вакцини проти пневмонії, яка до сьогодні була недоступна нашим дітям. Ми раді, що перші чотири з половиною тисячі діточок матимуть шанс бути захищеними від пневмококу вже до свята святого Миколая.

Я закликаю усіх вас зробити усе можливе, щоб біда не прийшла у ваші сім’ї!

З питань вакцинації звертайтесь до місцевих управлінь охорони здоров`я або до координаційного центру в Києві Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів за телефоном 587-99-61, код міста 044.

Бажаю нашим дітям здоров’я та благополуччя!»

Звернення голови  Союзу жінок України «За майбутнє дітей» Валентини Петрівни Семенюк-Самсоненко:

«Любі жінки! У Всесвітній день боротьби з пневмонією Союз жінок України долучився до Всесвітньої коаліції проти дитячих пневмоній. Напевно, традиційно жінки як берегині сім’ї несуть більшу відповідальність за здоров’я та благополуччя наших дітей. Саме тому я не буду в котрий раз повторювати про загрозу пневмококу — основного збудника не тільки тяжких пневмоній, але також і менінгітів, сепсису, що часто викликають та провокують смерть немовлят, та не буду розповідати про кричущі показники захворюваності та смертності малюків у нашій державі. Ми починаємо конкретні дії. Ми посприяли тому, щоб вакцина, яка в рази скоротила випадки пневмонії у малюків у розвинених країнах, нарешті з’явилася в нашій державі. Це саме та вакцина, якою щеплювали дітей у США, Канаді, країнах Західної Європи, Японії та Австралії, тому ми можемо бути впевненими в її безпеці та ефективності. На сьогодні в Україні є трохи менше ніж чотири з половиною тисяч доз. Для імунізації однієї дитини до року потрібно 3 дози, а після 2 років життя — лише одна доза. Але кошти на вакцинацію від пневмококу, на жаль, не закладені у державному бюджеті. Ми спільно з Всеукраїнською радою захисту прав та безпеки пацієнтів та Національною дитячою спеціалізованою лікарнею «Охматдит» сформували оперативний штаб із боротьби з дитячими пневмоніями. Окрім того, важливим завданням цього штабу є збір коштів на закупівлю вакцин від пневмококу для тих, хто потребує нашого захисту.

Через це я закликаю всіх небайдужих зробити свій посильний внесок для закупівлі таких вкрай необхідних вакцин».

Наші координати:
Україна, 02100,
м. Київ, вул. Бажова, 12.
Телефон приймальні: 8 (044) 296-57-42.
Електронна адреса: sekretar@sju.org.ua



Вернуться к номеру