Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 6 (404) 2012

Вернуться к номеру

Новости МЗ

Прес-реліз до брифінгу віце-прем’єр-міністра України — міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової, присвяченого засіданню розширеної Колегії Міністерства охорони здоров’я з підведення підсумків роботи МОЗ  у 2011 році

Медична реформа є одним із важливих та соціально значущих напрямків ­модернізаційної стратегії, що ініційована та реалізується президентом України В.Ф. Януко­вичем.

Її головна мета — створення умов для забезпечення громадян України якісними та доступними медичними послугами, підняття значущості та престижу професії лікаря, створення в державі сучасної інфраструктури охорони здоров’я нації.

На брифінгу, присвяченому підсумкам роботи Міністерства охорони здоров’я за 2011 рік та планам реалізації медичної реформи на 2012 рік і середньострокову перспективу, віце-прем’єр-міністр України —  міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова дала загальну оцінку діяльності Міністерства за звітний період, сформулювала пріоритетні завдання його роботи та перспективи подальшого розвитку медичної галузі в цілому.

Зокрема, вже започаткована реорганізація роботи швидкої допомоги. За ініціативи президента України створюються перинатальні центри. Підготовлено зміни до порядку акредитації медичних закладів, який має відповідати міжнародним стандартам.

До переліку завдань щодо подальшого впровадження реформи охорони здоров’я на найближчу перспективу віднесено наступне:

— Однією з підвалин медичної реформи стало створення нової системи ефективної первинної допомоги та забезпечення єдиного стандарту якості медичної послуги. Такий підхід дозволяє на практиці реалізувати конституційне положення щодо доступної та гарантованої державою медичної допомоги.

— Відбувається поступове впровадження інституту сімейних лікарів. Це має забезпечити якісне та своєчасне медичне обслуговування населення, профілактику захворювань, надання першої допомоги та її адресність тощо.

— Переглядається система підготовки та перепідготовки медичних кадрів, готується впровадження нових вимог до медичної освіти, зокрема, за рахунок чіткого визначення кваліфікаційних вимог при атестації молодого фахівця, незалежно від закладу, у якому він отримав освіту.

— Заплановано впровадження європейських інструментів регулювання цін на соціально значущі категорії ліків. Такий підхід вже реалізується в цілій низці європейських країн і дає відчутний позитивний соціальний результат. Саме така система цього року буде прийнята в Україні.

— Впроваджуються сучасні технології та цільова підготовка фахівців-користувачів сучасного медичного обладнання, створення для цього центрів підготовки таких фахівців на базі провідних медичних наукових закладів.

— На порядку денному формування привабливих умов для залучення інвесторів у медичну галузь, у першу чергу — зі світових центрів розвинутої медицини.

— Планується розвиток страхової медицини, створення умов для підвищення соціальної відповідальності бізнесу та забезпечення умов такого страхування для найманих працівників.

— Приділяється увага розвитку медичної інфраструктури в сільській місцевості, у тому числі через розробку відповідних програм підтримки медичної сфери в рамках регіональних стратегій розвитку.

Міністерство охорони здоров’я має стати сьогодні своєрідним стратегічним центром планування та реалізації реформаторських змін та втілення довгострокової програми розвитку медичної галузі, яка має бути напрацьована в стислі терміни силами фахівців МОЗ та широких професійних кіл медиків, науковців, незалежних експертів.

Така роль Міністерству відведена за підсумками першого етапу адміністративної реформи, реалізованого в 2011 році.

Окрім завдань реформ та подальшого розвитку медичної галузі, у центрі уваги Міністерства залишаються такі болючі проблеми, як підвищення ефективності в лікуванні серцево-судинних, онкологічних захворювань, діабету, гемофілії, захворювань крові, подальше становлення перинатальної медицини, подолання та викорінення таких гострих соціальних хвороб, як СНІД, туберкульоз, наркоманія.

Особливу увагу також буде надано профілактиці інфекційних захворювань. Для цього вкрай важливо повернути довіру громадян до вакцинації та проводити профілактичну роботу щодо своєчасної імунізації населення.

Віце-прем’єр-міністр України — міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова відзначає принципову важливість забезпечення широкої суспільної підтримки подальших перетворень, посилення роз’яснювальної та просвітницької роботи, гуманізації медичної реформи, максимального залучення вітчизняного науково-професійного потенціалу та досвіду під час впровадження реформ і довгострокової програми розвитку системи охорони здоров’я.

 

Володимир Юрченко доповів про готовність медичного забезпечення проведення чемпіонату «Євро-2012»

Міністерством охорони здоров’я проводиться максимальна підготовка медичних закладів, унормування роботи швидкої та екстреної допомоги для надання медичної допомоги під час проведення чемпіонату, — зазначив радник міністра охорони здоров’я з питань підготовки до чемпіонату «Євро-2012» в Україні Володимир Юрченко під час  зустрічі представників української влади з представниками дипломатичного кор- пусу. — Нами визначено лікарні, найбільш наближені до стадіонів, що працюватимуть в екстреному режимі. Також триває робота із низкою страхових компаній, що надаватимуть допомогу іноземним вболівальникам за страховими полісами. Необхідна інформація розміщується на сайті МОЗ із можливістю ознайомлення англійською, французькою, іспанською та польською мовами та перебуває в режимі поповнення».

Участь в обговоренні стану підготовки України до «Євро-2012» взяли також представники Міністерства інфраструктури України, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства закордонних справ, Міністерства надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони та держ­адміністрацій приймаючих міст.

 

ВООЗ присвятила Всесвітній день здоров’я  у 2012 році темі старіння та довголіття

Щороку 7 квітня, з нагоди створення Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у 1948 році, відзначається Всесвітній день здоров’я. Темою Все­світнього дня здоров’я 2012 року є «Старіння і здоров’я», що проходить під девізом «Добре здоров’я додає життя до років».

Основна увага звертається на те, як підтримка здоров’я протягом усього життя допоможе чоловікам і жінкам похилого віку зробити їхню старість більш повноцінною і продуктивною, активізувати їхній внесок у життя своїх родин і суспільства.

В Інституті геронтології Національної медичної академії України за підтримки Фонду народонаселення ООН з 2009 року працює Геронтологічний інформаційно-консультативний центр, який опікується не лише наданням інформації щодо можливості отримання людьми літнього віку різноманітних послуг, але і поширенням знань, які спрямовані на покращення і подовження життя цієї категорії населення.

Фахівці Центру радять літнім людям, які прагнуть виглядати і почувати себе молодше свого віку, дотримуватися таких загальних рекомендацій:

— Дотримуватися помірності в їжі. Замість звичних багатьом 3000 кілокалорій на добу бажано задовольнятися половиною з цього. Такий мінімум розвантажує клітини і підтримує їхню активність.

— Стежити, щоб харчування було збалансованим і різноманітним. Людям старше 40 років корисна морква, солі кальцію для кісток і магнію для серця.

— Відмовитися від паління. Багато літніх людей вважають, що немає сенсу кидати цю шкідливу звичку, оскільки шкоду здоров’ю вже заподіяно. Безперечно, деякі незворотні зміни в організмі вже сталися, але відмова від куріння в будь-якому віці покращує загальний стан і, тим самим, приносить користь здоров’ю.

— Рухатися. Навіть декілька хвилин на день занять спортом подовжують життя. При рухах виділяються гормони росту, які омолоджують тканини організму.

— Спати в прохолоді. Сон при температурі 17–18 °С сповільнює обмін речовин, що захищає організм від старіння.

— Тренувати пам’ять. Добре тренує пам’ять вивчення напам’ять віршів та анекдотів, іноземних мов, розгадування кросвордів тощо. Це сповільнює процес вікової деградації інтелекту, активізує роботу серцево-судинної системи і обмін речовин. Люди з вищою освітою живуть довше, у них пізніше виникає хвороба  Альцгеймера.

— Бути оптимістом. Людина, яка пасивно покладається на зовнішні обставини, частіше впадає в депресію. Ті, хто у всіх проблемах звинувачують себе, не обговорюють їх з близькими, придушують свій гнів і образи, частіше хворіють.

— Не стримувати емоції. Сміх подовжує життя. Але й сльози позитивно впливають на здоров’я організму. Зі сльозами організм позбувається гормонів стресу. Крім того, у сльозах виявлені морфіноподібні речовини, які мають заспокійливу дію.

 

Вітчизняні медики ознайомилися з російським досвідом організації та підтримки регіональної системи перинатальної допомоги

Фахівці Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства охорони здоров’я АР Крим, Голов- них управлінь охорони здоров’я Луганської та Харківської областей відвідали з робочим візитом м. Іркутськ та Іркутську область (Росія), де ознайомилися з досвідом функціонування регіональної системи перинатальної служби: нормативно-правовою базою, особливостями організації надання перинатальної допомоги, роботою виїзних бригад тощо. Цей візит відбувся в рамках проекту «Здоров’я матері та дитини», який впроваджується в Україні за фінансової підтримки Агентства США  з міжнародного розвитку (USAID) та сприяє реалізації Національного проекту «Нове життя — нова якість охорони материнства і дитинства».

Під час візиту учасники делегації зустрілись з представниками уряду та Міністерства охорони здоров’я Іркутської області; відвідали обласний перинатальний центр, де мали змогу зустрітися із провідними спеціалістами закладу, ознайомитися з роботою дистанційно-консультативного центру та відділення медико-соціального аналізу. Також українські спеціалісти побували у перинатальному центрі 2-го рівня в м. Усть-Ординському та пологовому будинку 1-го рівня м. Черемхово, де ознайомилися із організацією та наданням допомоги матері та дитині, організацією системи транспортування жінок та новонароджених у заклади вищого рівня надання допомоги, а також взаємодією зі спеціалізованими закладами другого та третього рівня перинатальної допомоги. Окрім цього, представники української делегації ознайомились з організацією надання антенатальної допомоги у відділенні жіночої консультації міської клінічної лікарні м. Іркутська.

Обмін досвідом із східними сусідами дав можливість нашим фахівцям проаналізувати деякі деталі організації регіональної системи перинатальної допомоги в Україні та розробити ряд рекомендації щодо їх упровадження. Зокрема, заплановано отриману в ході візиту інформацію спрямувати:

— на посилення робочих груп із питань регіоналізації перинатальної допомоги в Україні;

— визначення критеріїв для розподілу обласних медичних закладів згідно з рівнями надання перинатальної допомоги;

— організацію системи транспортування перинатальних пацієнтів: показання, куди, звідки, обсяги допомоги, строки тощо;

— організацію служби дистанційно-консультаційної допомоги у перинатальних центрах;

— організацію проведення моніторингу діяльності надання перинатальної допомоги;

— посилення взаємодії із регіональними соціальними службами.

Прес-служба МОЗ



Вернуться к номеру