Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 12 (422) 2012

Вернуться к номеру

Новости

У Дніпропетровську вперше в Україні створені громадські ради
при Центрах первинної медико-санітарної допомоги

Представники Громадської платформи з питань медичної реформи вже відвідали усі Центри первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) у Дніпропетровську. Під час візитів вони оглянули приміщення медичних закладів, перевірили умови прийому пацієнтів, оцінили технічний стан кабінетів лікарів та зручність їх розташування, поспілкувалися з медичним персоналом та пацієнтами, зібрали побажання та зауваження щодо роботи медичних установ. На основі отриманої інформації громадські активісти створили оптимальний перелік рекомендацій для кожного ЦПМСД міста.

«Рекомендації за кожною амбулаторією загальної практики — сімейної медицини міста були винесені на розгляд Керуючого комітету проекту «Модернізація охорони здоров’я» у Дніпропетровській області. Щоб забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій, ми ініціювали створення громадських рад при кожному ЦПМСД міста. Таким чином, громадська думка мешканців Дніпропетровська буде врахована», — сказала голова Громадської платформи з питань медичної реформи Світлана Харківська.

Мета створення громадських рад при ЦПМСД — забезпечити безпосередню участь та контроль громадськості в процесі модернізації охорони здоров’я. Це європейський підхід до регулювання змін у медичній галузі.

До складу громадських рад входять представники медичної спільноти, громадських організацій, районних комітетів, працівники приватних установ, студенти та інші. Вони уповноважені контролювати та перевіряти виконання рекомендацій щодо роботи амбулаторій міста.

«Створення громадських рад при ЦПМСД міста дійсно необхідне. Від мешканців міста на телефон Громадської платформи надходять зауваження та пропозиції щодо роботи амбулаторій. Завдання громадських рад — проконтролювати виконання тих бажаних змін, які необхідні медичним закладам міста», — сказала член громадської ради ЦПМСД № 9, студентка Анна Старина.

Висловити свої пропозиції та зауваження щодо ходу модернізації охорони здоров’я у Дніпропетровській області можна за телефоном Громадської платформи: (056) 377-17-34.

«Ми запрошуємо всіх бажаючих долучитися до діяльності громадських рад. Кожен мешканець Дніпропетровська, звернувшись до адміністрації ЦПМСД, в якому він обслуговується, має змогу приєднатися до активістів громадської ради. Таким чином, мешканці міста можуть контролювати якість надання медичної допомоги», — сказала голова Громадської платформи з питань медичної реформи Світлана Харківська.

Довідка.На Дніпропетровщині згідно з Законом України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров’я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» з 1 січня 2012 року здійснюється процес модернізації охорони здоров’я, метою якого є підвищення якості надання медичних послуг. Керівництво процесом модернізації охорони здоров’я здійснює Керуючий комітет проекту «Модернізація охорони здоров’я». До його складу входять: представники медичної спільноти, профспілки працівників охорони здоров’я, професорсько-викладацького складу Дніпропетровської державної медичної академії та влади. Керуючий комітет проекту «Модернізація охорони здоров’я» розглядає висновки та рекомендації експертів і робочої групи, здійснює керівництво та затверджує результати процесу модернізації охорони здоров’я.

Громадська платформа — це об’єднання громадських організацій (обласна профспілка організації працівників охорони здоров’я України, обласна рада ветеранів, обласна організація «Берегиня України») та мешканців Дніпропетровської області. Мета об’єднання — обговорення та формування ефективних рішень щодо покращення якості медичних послуг. Громадська платформа — це традиційний демократичний інститут, створений за європейським зразком, що дає можливість усім зацікавленим сторонам взяти участь в обговоренні процесу модернізації охорони здоров’я з метою.

Центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД) — це медична установа, яка здійснює адміністративний та фінансовий контроль за діяльністю своїх підрозділів (амбулаторій, фельдшерсько-акушерських пунктів, медичних пунктів).

Амбулаторія — лікувально-профілактичний заклад (структурний підрозділ ЦПМСД), у якому медичну допомогу надають лікарі загальної практики: сімейні лікарі, терапевти, педіатри, акушери-гінекологи, а також деякі вузькопрофільні спеціалісти.

 

На Вінниччині відновлено роботу санавіації
для надання екстреної медичної допомоги

У Вінницькій області відновлено польоти санітарної авіації для надання екстреної консультативної медичної допомоги. Повітряною каретою «швидкої» став літак АН-2. Відтепер тяжкохворих із найвіддаленіших районів до обласної лікарні транс­портуватимуть повітряним шляхом. Викликати санітарну авіацію, яка транспортує лікарів Вінницького обласного центру екстреної медицини та медицини катастроф, можуть з усіх районних центральних лікарень Вінниччини.

Аналіз і моніторинг фахівців Центру екстреної медицини області доводить, що санавіація у віддалених районах регіону, як наприклад у Бершадському, Піщанському, Чечельницькому, діятиме значно ефективніше, ніж використання автомобілів швидкої допомоги. Статистика виїзду машин швидкої допомоги до дорослого населення свідчить, що найбільша кількість викликів припадає на серцеві хвороби.

«Витрати із обласного бюджету на роботу санавіації у віддалених районах області становитимуть близько 600 тис грн. на рік. Саме таку суму рішенням сесії обласної ради виділено для відновлення польотів. Один санітарний виліт коштує 4 тисячі гривень, — розповів голова облдержадміністрації Микола Джига. — Практично у кожному районі області проведено роботи по облаштуванню злітно-посадкових майданчиків, приведенню їх до належного робочого стану. Тож відтепер у разі потреби необхідну термінову медичну допомогу зможе отримати кожен житель області. Адже головна мета відновлення санітарної авіації — наблизити медицину до людей і підняти якість медичного обслуговування на Вінниччині на максимально новий рівень».

 

На Кіровоградщині покращиться якість надання
кардіологічної допомоги населенню

На базі Кіровоградського обласного кардіологічного диспансеру відкрито блок рентгенендоваскулярних методів діагностики і лікування хворих на ішемічну хворобу серця Обласного судинного центру.

У Центрі будуть надаватися такі кардіологічні інтервенційні (немедикаментозні) процедури: коронаровентрикулографія, стентування коронарних артерій, ангіографія аорти, ниркових, каротидних, церебральних та периферичних артерій, емболізація артеріальних аневризм і артеріовенозних мальформацій, каротидно-кавернозних шунтів, установка кава-фільтрів.

Впровадження нових сучасних кардіоінтервенційних технологій дозволить поліпшити доступність для населення Кіровоградської області високотехнологічної медичної допомоги, покращити якість надання кардіологічної допомоги населенню, що в результаті дасть змогу зменшити первинний вихід на інвалідність через захворювання серцево-судинної системи, смертність даної категорії пацієнтів, поліпшити тривалість та якість життя.

 

На Прикарпатті відкрили нове онкогематологічне відділення

Відділення онкогематології функціонуватиме в Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні, яка цього року відзначає своє 50-річчя. Нове приміщення розраховане на 25 ліжок. Тут є й окрема маніпуляційна для проведення хіміотерапії. Також у лікарні збільшиться штат працівників — гематологів, які мають значний стаж роботи та міжнародні кваліфікаційні сертифікати. На ремонт та сучасне обладнання витратили 1 мільйон 300 тисяч гривень з обласного бюджету та чималу суму спонсорських коштів.

На відкритті побували голова облдержадміністрації Микола Вишиванюк, голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови облдержадміністрації Роман Іваницький, начальник головного управління охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Микола Олінійчук.

«Тепер ми маємо окреме спеціалізоване відділення, де з дотриманням всіх технологій будуть лікувати онкогематологічно хворих діток, — каже начальник головного управління охорони здоров’я Микола Олінійчук. — Хоча в нас і були хороші результати в лікуванні таких хворих, але з відкриттям цього відділення ми значно покращимо умови для наших маленьких пацієнтів, перебування їхніх батьків та праці медперсоналу. Переконаний, що показник виліковування онкогематологічних захворювань у нашій області буде ще вищий».

«Онкологічна гематологія — це дуже тяжка патологія, яка потребує спеціальних умов лікування, тому створення такого відділення було вкрай необхідним», — підкреслив голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. Він також відзначив роботу і високий професіоналізм головного лікаря обласної дитячої клінічної лікарні Радислава Котурбаша та відданість очолюваного ним колективу.



Вернуться к номеру