Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 13-14 (423-424) 2012

Вернуться к номеру

Здоров’я української нації: як зупинити поширення ІПСШ та ВІЛ в Україні?

12 липня відбувся круглий стіл «Секс і здоров’я української нації. Медичні аспекти профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом». У роботі круглого столу взяли участь близько 34 учасників: керівництво МОЗ України, головні позаштатні спеціалісти МОЗ, представники профільних комітетів ВР, Держслужби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням МОЗ, Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, Головного управління охорони здоров’я КМДА, керівництво та представники Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів, Асоціації акушерів-гінекологів України, Української асоціації андрології та сексуальної медицини, провідних медичних навчальних закладів та науково-дослідних інститутів — Інституту дерматології и венерології АМН України, Інституту ПАГ НАМН України, Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського АМН України, спеціалізованої медичної та фармацевтичної преси, представники фармацевтичних та юридичних організацій та об’єднань, громадських та благодійних організацій — Міжнародного благодійного фонду «Здоров’я українського народу», асоціації «Рух за здорове життя», «Союзу робітників фармації».

Метою проведення круглого столу було обговорення ситуації, що склалась останніми роками в Україні з приводу поширення інфекцій, які передаються статевим шляхом (ІПСШ), та ВІЛ/СНІДу, а також вироблення резолюції для збереження репродуктивного та сексуального здоров’я нації та подолання негативних тенденцій в епідеміологічній ситуації.

Учасниками круглого столу були заслухані й обговорені доповіді, повідомлення та виступи щодо ситуації із захворюваністю на ІПСШ та ВІЛ/СНІД, дані досліджень про поведінку українців при виборі засобів профілактики статевих інфекцій, рекомендації провідних спеціалістів щодо сучасних методів профілактики ІПСШ.

Обговорювана в рамках круглого столу тема надзвичайно актуальна для українського суспільства. Учасниками круглого столу підкреслено критичність ситуації, що нині склалась в Україні стосовно поширеності ІПСШ. За словами головного позаштатного спеціаліста МОЗ України з дерматовенерології професора О.І. Літуса,наразі зберігається тенденція до прогресування захворюваності на ВІЛ/СНІД та ІПСШ. Однією з основних причин цієї ситуації є відсутність у пересічного українця всебічної об’єктивної інформації щодо існування ефективних методів не тільки планової, але й екстреної профілактики, а також безграмотність у питаннях сексуального здоров’я.

Президент Українського медичного клубу та модератор круглого столу І.М. Сорока зазначив, що про критичність нинішньої ситуації свідчать такі факти. За даними офіційної статистики МОЗ України, станом на 2011 рік в Україні було зареєстровано 6446 випадків уперше виявленого сифілісу, 9395 випадків уперше виявленої гонококової інфекції, 30 772 випадки хламідійної інфекції, 40 854 випадки урогенітального мікоплазмозу і 80 518 випадків трихомоніазу. При цьому офіційна статистика відображає, за різними оцінками, від 10 до 40 % реальної кількості випадків ІПСШ. Загалом у нашій країні щорічно реєструється від 200 до 230 тис. нових випадків ІПСШ. Дані сучасних досліджень не викликають сумнівів, що неконтрольовані ІПСШ становлять пряму загрозу репродуктивному та сексуальному здоров’ю нації.

Особливу небезпеку становлять ІПСШ, що супроводжуються порушенням цілісності слизових оболонок (сифіліс, герпес, трихомоноз). Ризик інфікування ВІЛ за наявності цих захворювань підвищується в 3–5 разів. За темпами поширення ВІЛ-інфекції Україна вийшла на перше місце в Європі (Мавров Г.І. та співавт., 2010). За прогнозними оцінками UNAIDS, епідемія СНІДу в Україні нині є найбільш загрозливою у Європі: поширеність ВІЛ-інфекції серед дорослого населення становить більше ніж 1,63 %. Україна займає друге місце серед країн світу, у яких розвивається епідемія ВІЛ/СНІДу. Сьогодні в Україні зареєстровано понад 400 тис. ВІЛ-інфікованих віком від 15 років. При цьому частка ін’єкційних наркоманів у структурі вперше виявлених ВІЛ-інфікованих постійно знижується (із 83,6 % у 1997 році до 35,8 % у 2009 році). Водночас зростає частка статевого (в основному гетеросексуального) шляху ВІЛ-інфікування. Якщо в 2008 році він становив 38 %, то на сьогодні — понад 40 %. Тобто в умовах сучасної України не наркотики, а секс стає основним шляхом передачі ВІЛ-інфекції. По суті, в Україні створені умови для самопідтримуючої гетеросексуальної епідемії ВІЛ-інфекції.

За прогнозами, до 2014 року кількість ВІЛ-інфікованих може перетнути межу у 820 тис., а середня очікувана тривалість життя з цих причин може скоротитися на 2–3 роки у чоловіків і 3–5 років у жінок.

Як підкреслив у своєму виступі президент Української федерації громадських організацій сприяння охороні здоров’я В.В. Загородній,існуючих на сьогодні заходів і пропаганди методів планової профілактики, на жаль, явно недостатньо для того, щоб зупинити зростання захворюваності на ІПСШ та ВІЛ/СНІД. Незважаючи на появу сучасних високоефективних лікарських засобів, проблему поширеності вказаних захворювань не вдається вирішити. Тому сьогодні громадськість і фахівці мають визначити та використати всі можливі шляхи для проведення як екстреної, так і планової профілактики ІПСШ та ВІЛ/СНІДу.

На думку провідних світових фахівців, профілактика була й залишається найдоступнішим, найпростішим і найнадійнішим способом збереження та зміцнення здоров’я населення та подовження реальної тривалості життя. Однак дані соціологічного дослідження, проведеного компанією GfK Ukraine (відділ HealthCare Research) у 2012 році, які були представлені керівником підрозділу медичного та фармацевтичного ринку компанії GfK Ukraine С.В. Жахаловою,підтверджують факт, що українці не обізнані в питаннях екстреної профілактики ІПСШ та ВІЛ після незахищеного сексу. Дослідження показало, що в опитаних немає єдиного вірогідного джерела інформації про те, як можна захистити себе, особливо в ситуаціях, коли вже після сексу виникли сумніви щодо надійності партнера або безпеки інтимних стосунків. Як екстрена профілактика часто використовуються «бабусині рецепти», як-то: спринцювання відваром ромашки, лимонним соком та інші засоби, які не мають доведеної користі з точки зору захисту від інфекції.

Проведені соціологічні дослідження свідчать про те, що українці досить часто не мають уявлення про можливості медикаментозної профілактики наслідків незахищеного сексу. Тоді як правильно проведена екстрена профілактика — до 2 годин після статевого акту — дає шанс суттєво зменшити ризик інфікування ІПСШ і ВІЛ/СНІДом у разі незахищеного сексу, про що свідчать рекомендації фахівців з Інституту дерматології та венерології АМН Україні.

Аналізу ситуацій, у яких виникає необхідність у проведенні екстреної профілактики ІПСШ та ВІЛ/СНІДу, а також алгоритму дії в таких випадках була, зокрема,присвячена доповідь кандидата медичних наук, наукового співробітника відділу інфекцій, що передаються статевим шляхом, Інституту дерматології та венерології АМН України Ю.В. Щербакової.Головна теза доповіді: «Правильно проведена екстрена профілактика — шанс захистити себе від ІПСШ у разі незахищеного сексу». Екстрена профілактика ефективна протягом перших 2 годин після небезпечного статевого контакту, адже в цей час більшість патогенних мікроорганізмів ще перебувають на поверхні слизових оболонок, не встигнувши мігрувати в регіональні лімфатичні вузли або оточуючі тканини.

За словами головного спеціаліста МОЗ України з санології, доктора медичних наук, професора Г.Л. Апанасенка,одним із шляхів подолання зростання інфікованості ІПСШ та ВІЛ/СНІДом є повернення засад моралі в українське суспільство, підвищення обізнаності підлітків та молоді про безпечний секс через школи, соціальні організації, ЗМІ.

Перший заступник начальника Головного управління охорони здоров’я КМДА В.В. Залеськазазначила, що високі показники поширеності ІПСШ та ВІЛ/СНІДу свідчать про те, що українці не надають великого значення цій проблемі, не дбають про своє здоров’я, здоров’я своєї родини. Водночас необхідно більше інформувати населення про сучасні методи профілактики статевих захворювань.

На думку професора кафедри дермато­венерології НМУ О.Є. Федоренка,під час обговорення різних аспектів профілактики ІПСШ та ВІЛ/СНІДу не слід забувати про те, що інтегруючою позицією є зміна моделі сексуальної поведінки українського суспільства, яка на сьогодні є абсолютно неадекватною. Поки вона не буде змінена, ніякі засоби профілактики, у тому числі й медикаментозні, не дадуть змоги подолати епідемію ІПСШ та ВІЛ/СНІДу. Ця ініціатива була підтримана президентом Української асоціації андрології та сексуальної медицини професором М.І. Бойком,який запропонував започаткувати соціально-просвітницьку програму «Вірність, стриманість, профілактика».

Коментуючи виступи фахівців, секретар Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я, народний депутат Л.С. Григоровичподякувала за актуалізацію соціально важливої теми, вбачаючи у запропонованій резолюції круглого столу надзвичайно необхідний матеріал для подальших законодавчих ініціатив.

Загалом учасники круглого столу зазначили, що захист сексуального та репродуктивного здоров’я нації потребує великих зусиль щодо зміни менталітету, але цей процес досить тривалий. Одночасно слід спрямувати зусилля на популяризацію існуючих сучасних ефективних методів екстреної профілактики та ліквідацію безграмотності в питаннях сексуального здоров’я. На цьому, на думку завідувача кафедри дермато­венерології НМАПО ім. П.Л. Шупіка, професора Л.Д. Калюжної,повинні зосередити свої зусилля як медичні працівники, так і фармацевти, адже нерідко саме до фармацевтів за порадою звертаються українці.

За підсумками круглого столу «Секс і здоров’я української нації. Медичні аспекти профілактики захворювань, що передаються статевим шляхом» було ухвалено резолюцію. У ній, зокрема, йдеться про те, що існуючих заходів і пропаганди методів планової профілактики інфекцій, які передаються статевим шляхом, у першу чергу ВІЛ-інфекції, сьогодні, на жаль, явно недостатньо для того, щоб зупинити епідемію. Однією з причин цієї ситуації є відсутність у пересічного українця всебічної об’єктивної інформації щодо існування ефективних методів не тільки планової, але й екстреної профілактики ІПСШ, існування ефективних медикаментозних засобів з доведеною ефективністю, а також безграмотність у питаннях сексуального здоров’я. Учасниками круглого столу було акцентовано увагу на тому, що тільки об’єднання зусиль державних, медичних, комерційних, фармацевтичних, громадських організацій, благодійних фондів у питанні популяризації планових (презервативи) та екстрених (антисептичні засоби, превентивне лікування) методів дасть змогу вже нині призупинити розвиток епідемії ВІЛ/СНІДу в Україні та покращити сексуальне, репродуктивне здоров’я нації загалом.

 

Головним підсумком круглого столу стало ухвалення рішення:

1. Про підтримку зусиль організаторів та ініціаторів, державних установ, фармацевтичних компаній, благодійних організацій, фондів, що займаються проблемами ІПСШ та ВІЛ/СНІДу в Україні, щодо проведення спільних соціальних акцій та проектів, спрямованих на популяризацію ефективних методів як планової, так і екстреної профілактики ІПСШ та ВІЛ/СНІДу з метою зупинення негативних тенденцій.

2. Створення робочої групи з числа присутніх і бажаючих приєднатись до неї представників усіх зацікавлених сторін та фахівців для розробки «Плану заходів на 2012–2013 календарний рік програм взаємодії державних та недержавних організацій «Запобігання розповсюдженню ІПСШ/ВІЛ в Україні» та подати власні ­пропозиції до цього Плану.

3. Запропонування організатору, ініціатору та учасникам круглого столу, іншим установам й організаціям, фондам, які зацікавлені у покращенні статевого здоров’я українського народу та зупиненні ВІЛ-епідемії, включити у плани своєї діяльності заходи, спрямовані на популяризацію ефективних методів екстреної профілактики поширення ІПСШ/ВІЛ в Україні.

4. Підтримку ініціативи організатора та ініціатора круглого столу щодо проведення подібних круглих столів протягом 2012–2013 року із залученням міжнародних та українських фахівців, які задіяні у сферах популяризації безпечних інтимних стосунків та мають успішний досвід боротьби з ІПСШ та ВІЛ-інфекцією.

 

Підготувала Галина Бут



Вернуться к номеру