Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (426) 2012

Вернуться к номеру

Новости в Украине

«Артеріум» про стенокардію

 

Корпорація «Артеріум» повідомила про вихід інформаційної брошури «Що варто знати про стенокардію». Тепер пацієнти зможуть більше дізнатися про це захворювання.

З 1 жовтня 2012 року на сайті «Артеріум» кожен лікар може замовити необхідну кількість примірників для потреб своїх пацієнтів, а будь-який пацієнт — самостійно завантажити електронну версію видання. Розповсюджується брошура безкоштовно.

Брошура про стенокардію презентована корпорацією «Артеріум» спільно з професором Василем Нетяженком на прес-конференції 27 вересня 2012 року.

Видання містить систематизовану інформацію щодо причин виникнення та основних факторів ризику стенокардії, кроків із запобігання захворюванню та рекомендацій щодо фізичної активності. Брошура видана з метою підвищення обізнаності та розрахована на широке коло пацієнтів. Підготована брошура за редакцією професора Василя Нетяженка, головного спеціаліста Міністерства охорони здоров’я України за спеціальністю «терапія», члена-кореспондента Академії медичних наук України, за підтримки освітнього гранту, наданого фармацевтичною корпорацією «Артеріум».

«Як соціально відповідальна компанія ми мали на меті допомогти налагодити діалог між лікарем та його пацієнтом, встановити взаємну довіру та розуміння між ними і надати пацієнту інформацію, яка допомогла б йому адаптуватись до недуги і, оскільки не всі хвороби виліковні, навчити пацієнта правильно та повноцінно жити з цією хворобою», — відзначила Ірина Олійник, директор напрямку неврологічної, кардіологічної та гастроентерологічної групи препаратів корпорації «Артеріум».


Украинцы тратят на лекарства 1 тыс. грн в год

 

В течение последних 10 лет цены на лекарства в Украине повысились в 4 раза, подсчитала председатель парламентского Комитета по вопросам здравоохранения Татьяна Бахтеева.

«В Украине насчитывается 117 производителей фармацевтической продукции, зарегистрировано 13,7 тыс. лекарственных препаратов, 4 тыс. из которых отечественного производства. 20 % из этих 4 тыс. изготавливаются из отечественной субстанции. По результатам 2011 года каждый украинец приобрел 32 упаковки лекарств на общую сумму 1 тыс. грн», — сказала Татьяна Бахтеева.

Одной из главных проблем украинского фармацевтического рынка являются высокие цены. По результатам опроса, 97 % населения в течение года нуждаются в медицинской помощи, каждый 10-й не может ее получить из-за высоких цен.

«Анализ цен свидетельствует о том, что цены на лекарственные препараты растут. За последние 10 лет они выросли в 4 раза. В первом полугодии 2012 года средняя стоимость одной упаковки составляла 21 грн», — отметила она.

Кроме того, по ее словам, наблюдается тенденция к повышению спроса среди украинцев на препараты отечественного производства.

По словам Т. Бахтеевой, сейчас на законодательном уровне сделано многое, чтобы обеспечить украинцев качественными лекарствами. Сюда относятся закон об ограничении врачей подпольно продавать лекарства, закон, ужесточающий ответственность за обращение фальсифицированных препаратов, внедрение референтных цен и ряд других.


Минздрав разрешил продавать морфий в таблетках

 

Украина приступила к производству морфия или морфина в таблетках, сообщает Государственный экспертный центр Минздрава. Прежде препарат не был зарегистрирован и поступал в продажу только в виде ампул.

Специалисты Минздрава уверены, что принятое решение поможет многим тяжелобольным людям, которым теперь для принятия лекарства не придется обращаться к кому-то за помощью, чтобы сделать укол.

Продавать морфин в таблетках будут по-прежнему только по рецепту и лишь в аптеках, имеющих лицензию на реализацию подобных препаратов. Обеспечению безопасности таких пунктов будет уделено особое внимание.

Морфин в таблетках продается в США, Европе и России. В Украине сейчас проходит регистрация препарата. В продажу морфин поступит до конца этого года.


Правительство должно выделить 192 млн грн
на возмещение стоимости лекарств в 2013 году

 

В проекте Государственного бюджета Украины на 2013 год предусмотрено выделение 1,2 млрд грн на приобретение медицинского транспорта и оборудования. На возмещение стоимости лекарств для гипертоников в 2013 году будет направлено 192 млн грн. Об этом, открывая заседание правительства, заявил премьер-министр Украины Николай Азаров.

«Правительство последовательно продолжает улучшать качество медицинской помощи гражданам. В бюджете следующего года свыше 1,2 млрд грн будет выделено территориальным общинам (городам и селам Украины) на приобретение медицинского автотранспорта и оборудования для коммунальных учреждений здравоохранения. 323 млн грн — на обеспечение медикаментами и изделиями медицинского назначения скорой медицинской помощи. 200 млн грн — на обеспечение учреждений здравоохранения расходными материалами, а также препаратами для анестезии и т.п.», — сказал премьер.

Он также отметил, что будет продолжена реализация задачи, которую поставил президент Украины: обеспечить население качественными и эффективными лекарственными средствами по доступным ценам.

«На первом этапе уже снижены цены на лекарства для больных гипертонической болезнью. Следующим шагом будет введение частичного возмещения стоимости лекарств для этой категории больных. В бюджете 2012 года мы выделим на это 40 млн грн, а на следующий год увеличим финансирование до 192 млн грн», — сказал Н. Азаров.

Таким образом, по словам главы правительства, государство значительно удешевит такие лекарства для 12 миллионов граждан, которые постоянно их употребляют.

Кроме того, он подчеркнул, что правительство выделит средства для выведения отечественной медицины на качественно новый уровень, на создание диагностических и лечебных центров.


Панацея 2012: призери року

 

«Панацея» — відкритий конкурс професіоналів фармацевтичної галузі України, переможці якого визначаються за результатами комплексних маркетингових досліджень, що охоплюють всю територію країни. За 12 років існування конкурс «Панацея» зайняв почесне місце й набув вагомого статусу серед спеціалістів фармацевтичної галузі, став подією для української фармацевтичної спільноти та комунікаційною платформою.

 

Методологія репутаційногодослідження

Маркетингове агентство MASMI-Ukraine п’ятий рік поспіль є дослідницьким партнером щорічного конкурсу професіоналів фармацевтичної галузі України «Панацея».

За ці роки нам вдалося розробити факторні моделі для визначення кращих представників фармацевтичної галузі в номінаціях: «Аптекар року», «Аптека року», «Аптечна мережа року», «Топ-менеджер року», «Маркетинг-менеджер року», «Компанія-дистриб’ютор року».

Ці моделі було отримано за результатами спеціальних досліджень, спрямованих на вивчення уявлень галузевих експертів щодо кращих представників фармацевтичної індустрії, які досягли значних успіхів у своїй професійній діяльності.

Розроблені еталонні моделі ми щорічно оновлюємо та корегуємо відповідно до динаміки уявлень галузевих експертів. Так було і цього разу. Спочатку за допомогою психосемантичних технік ми уточнили набір базових характеристик, які відповідають уявленням експертів про ідеальних успішних представників фармацевтичної галузі. Відкориговані моделі ми використали під час проведення кількісного опитування на експертній і розширеній вибірці, що дозволило скласти рейтинг і визначити переможців у кожній номінації. При складанні рейтингу ми враховували індекс частоти згадувань, індекс переваг експертів і ступінь відповідності ідеальному профілю.

Цього року ми склали рейтинг для нової номінації. Ми визначили кращі навчальні заклади, які готують кадри для фармацевтичної галузі. Разом з організаторами конкурсу ми сподіваємося, що визначення переможців у цих номінаціях сприятиме розвитку корпоративної культури у фармацевтичній індустрії.

Репутаційні дослідження ми провели в березні — липні 2012 року. Загальна кількість розширеної вибірки, що репрезентує думку фармацевтів і провізорів з усіх регіонів, нараховувала 1004 респонденти. Експертна вибірка складалася зі 100 представників компаній-виробників, компаній-дистриб’юторів та аптечних мереж. Ми щиро вдячні всім респондентам за те, що, незважаючи на свою зайнятість, вони знайшли час для участі в дослідженні.

Олег Соснюк,
координатор дослідницького проекту «Панацея 2012»,
керівник відділу якісних досліджень MASMI


Топ-менеджер року Олександра Сологуб,
«Тева Україна»

 

Олександра Борисівна Сологуб — генеральний директор ТОВ «Тева Україна». Вона народилася 26 липня 1972 року в м. Києві, за-кінчила Національний медичний університет імені О.О. Бого-мольця та англійську бізнес-школу з маркетингу.

Свою діяльність у фармацевтичній галузі Олександра розпочала у 1998 році з посади медичного представника в представництві компанії Pharmacia & Upjohn, працювала продакт-менеджером у представництвах компаній Pharmacia і GSK, маркетинг-менеджером у представництві компанії IVAX. До компанії «Тева» приєдналася в період інтеграції з компанією IVAX у 2006 році.

Олександра Сологуб очолила представництво компанії «Тева» у 2008 році. Під її керівництвом компанія провела інтеграції з компаніями Barr (Pliva), ratiopharm, Cephalon (Mepha), а також підвищила свій юридичний статус в Україні з представництва до товариства з обмеженою відповідальністю. Це дозволило компанії «Тева» стати повноцінним учасником фармацевтичного ринку України, здійснювати комерційну діяльність безпосередньо на її території і таким чином ефективно та оперативно задовольняти потреби українських пацієнтів.

З 2011 року Олександра Сологуб була призначена керівником груп компаній «Тева» в регіонах України, Республіки Молдова та Кавказу, були відкриті представництва ТОВ «Тева Україна» в цих країнах.


Представники МОЗ та громадськості розповіли,
як правильно вибирати сімейного лікаря

 

З ухваленням наказу Міністерства охорони здоров’я України № 756 від 04.11.2011 р. «Про затвердження Порядку вибору та зміни лікаря первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та форм первинної облікової документації» перед пацієнтською спільнотою постало питання: чи насправді можна обрати собі лікуючого лікаря лише один раз на рік? Якщо так, то чи не буде це обмеженням права пацієнта на вибір та зміну лікаря, закріпленого чинним законодавством України, зокрема в Законі України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»?

Про актуальність проблеми свідчать скарги громадян до Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів на неможливість обрати собі лікаря, який подобається, через довільну авторську інтерпретацію адміністраторами медичних установ зазначеного наказу МОЗ України, яким регламентується порядок обрання лікуючого лікаря.

Учасники прес-конференції, що відбулася 13 вересня 2012 р. у прес-центрі ІА «Наш Продукт», представники МОЗ України, Коаліції громадських організацій з охорони здоров’я, що входять до Всеукраїнської мережі з надання безоплатної правової допомоги, впевнені, що вихід можна знайти, прислухаючись до думки пацієнтів щодо спрощення процесу обрання лікаря.

Учасники прес-конференції:

— Віктор Сердюк,президент Ради захисту прав та безпеки пацієнтів;

— Ольга Скорина,керівник юридичного департаменту Ради захисту прав та безпеки пацієнтів;

— Костянтин Надутий,начальник управління реформ медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ України;

— Євген Новицький,керівник БФ «Світ Криму», представник Всеукраїнської організації допомоги онкохворим дітям «Жити завтра» (по Skype).

Президент Ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк, відкриваючи прес-конференцію, ознайомив присутніх із наказом МОЗ України, яким встановлено порядок вибору та зміни лікаря первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та форм первинної облікової документації. Він звернув увагу учасників прес-конференції, що, на думку Ради, під час реалізації наказу відбулися відхилення від закріплених наказом норм, що зумовило нерозуміння пацієнтів. Медики мають звикнути до того, що пацієнт не тільки може, а й має право оцінювати їх роботу та доводити свою оцінку через вибір лікаря для себе і своєї родини.

Костянтин Надутий розповів про основну мету наказу № 756 «Про за-твердження Порядку вибору та зміни лікаря первинної медичної (медико-санітарної) допомоги та форм первинної облікової документації». Цим наказом передбачене передусім право пацієнта здійснити вибір лікаря, заповнивши відповідну реєстраційну форму, або відмовитись від такого вибору та продовжити користуватися послугами лікаря, до якого він був прикріплений раніше. Міністерством розроблено та надано в пілотні регіони (м. Київ, Вінницька, Дніпропетровська, Донецька області) інструкцію щодо алгоритму впровадження механізму реалізації права пацієнта на вибір лікаря, у якій відбиті всі етапи роботи на рівні окремої амбулаторії та дільниці. Також в інструкції вичерпно наведено права пацієнта щодо цього питання.

Ольга Скорина підкреслила, що можливість вільного вибору пацієнтом лікуючого лікаря, так само як і закладу охорони здоров’я, є важливим правом пацієнта, закріпленим у Законі «Основи законодавства України про охорону здоров’я» та Цивільному кодексі України. Це право жодним чином не може бути звужене, змінене тощо підзаконним нормативно-правовим актом.

Більше того, вільний вибір лікаря, зазначила пані Скорина, є одним із наріжних каменів гарантування безпеки пацієнтів, пріоритетом сфери управління безпекою пацієнтів, що визначені зобов’язаннями України перед Радою Європи, і буде закріплений у Національному плані дій із безпеки пацієнтів Україна — Рада Європи на 2011–2014 рр., а також у рекомендаціях Комітету міністрів Ради Європи Rec (2006) 7 «Про управління безпекою пацієнтів та запобігання інцидентам у сфері охорони здоров’я».

Учасники зазначили, що одним із першочергових завдань Міністерства охорони здоров’я України, пацієнтської спільноти, громадськості є вироблення й закріплення так званого пацієнтоцентристського підходу у сфері охорони здоров’я, що передбачає максимально можливе залучення пацієнтів.

Найголовніше, що повинен знати пацієнт з приводу вибору лікаря та питання взаєморозуміння між медичною та пацієнською спільнотою, презентоване у формі санбюлетенів, які за технічної підтримки МОЗ України будуть використовуватись для здійснення регулярної роз’яснювальної роботи щодо права пацієнта на вибір лікаря та найкращого способу його реалізації.

 

Прес-служба МОЗ України



Вернуться к номеру