Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (426) 2012

Вернуться к номеру

В Україні стартує соціальна ініціатива «60+ Кардіо»

Питання тривалості і здорового способу життя стає дедалі актуальнішим в українському суспільстві. З урахуванням того, що у віковій структурі населення значна частка належить людям похилого віку і, за прогнозами, їх кількість буде збільшуватися, увага медичної спільноти сьогодні звернута до основних медико-соціальних проблем даної верстви населення.

Для привернення уваги громадськості, медичних працівників та держави до проблем людей літнього віку, зокрема поширеності в цій віковій категорії серцево-судинних захворювань та високих показників смертності від кардіоваскулярних подій, Всеукраїнською асоціацією превентивної та антиейджинг-медицини за підтримки соціально відповідальної фармацевтичної компанії «Сандоз» та медичної громадськості започатковано Всеукраїнську соціальну ініціативу «60+ Кардіо». Метою започаткування цієї програми є поліпшення профілактики та лікування серцево-судинних захворювань в осіб літнього віку, а відтак збільшення тривалості життя громадян України та покращення його якості загалом.

28 вересня в інформаційному агентстві УНІАН з нагоди старту Всеукраїнської соціальної ініціативи відбулась прес-конференція з проблем запобігання смертності та захворюваності серед населення України віком понад 60 років, у якій взяли участь: заступник міністра охорони здоров’я О.К.Толстанов, головний позаштатний спеціаліст МОЗ України за спеціальністю «геріатрія», керівник лабораторії соціальної геронтології ДУ «Інститут геронтології НАМН України, доктор медичних наук В.В.Чайковська, професор Донецького національного медичного університету ім. М. Горького, доктор медичних наук А.Е.Багрій, професор Львівського національного університету ім. Данила Галицького, доктор медичних наук Т.М.Соломенчук, академік НАМН України, директор ДУ «Інститут геронтології НАМН України», доктор медичних наук, професор В.В.Безруков, завідувач кафедри кардіології та функціональної діагностики НМАПО ім. П.Л. Шупика, національний координатор проекту EUROASPIRE в Україні, доктор медичних наук М.М.Долженко, голова правління Всеукраїнської асоціації превентивної та антиейджинг-медицини, доктор медичних наук, професор О.М. Барна, заступник голови місії Посольства Швейцарії в Україні м-р Франц Шнайдер, керівник представництва фармацевтичної компанії «Сандоз» в Україні Роберт Трновшек. Презентація Всеукраїнської соціальної ініціативи «60+ Кардіо» відбулась напередодні Міжнародного дня літніх людей, який в усьому світі відзначається 1 жовтня.

Заходи, заплановані в рамках проведення соціальної ініціативи «60+ Кардіо», спрямовані на підвищення стандартів профілактики та лікування осіб літнього та похилого віку з серцево-судинними захворюваннями, а також забезпечення таких пацієнтів доступною та якісною медичною допомогою.

План дій ініціативи «60+ Кардіо» перш за все передбачає просвітницьку роботу з громадськістю та пацієнтами. Зокрема, йдеться про широке інформування громадськості про сучасні можливості діагностики та лікування захворювань серця та судин з урахуванням особливостей пацієнтів літнього віку. Для них планується створення постійної системи навчання, розробка спеціальних матеріалів з викладенням доступної інформації для того, щоб людина похилого віку була поінформована про своє захворювання.

Всеукраїнська соціальна ініціатива «60+ Кардіо» також покликана стимулювати зацікавленість лікарів та привернути їх увагу до даного питання. Зазначена ініціатива передбачає підвищення стандартів післядипломного навчання лікарів у цьому напрямку, а також розробку і доповнення навчально-методичних та інформаційних матеріалів для медичних працівників.

План заходів у рамках соціальної ініціативи «60+ Кардіо» включає проведення до кінця 2012 року в ряді регіонів шкіл для медичних працівників «60+ Кардіо», формування груп так званих лікарів-експертів з даних питань, а також створення інформаційних кабінетів «60+ Кардіо», де пацієнти похилого віку матимуть змогу отримувати кваліфіковану медичну допомогу та необхідну інформацію. Проведення заходів планується розпочати в таких регіонах: міста Київ, Харків, Львів, Дніпропетровська, Донецька області.

До участі в ініціативі організатори планують залучити лікарів різних спеціальностей: сімейних лікарів, кардіологів, терапевтів, геронтологів. У перспективі можливе приєднання неврологів, оскільки інсульт, яким переважно займаються саме неврологи, є проявом серцево-судинної патології, отже, ця проблема є мультидисциплінарною.

Загалом ініціатори Всеукраїнської соціальної ініціативи «60+ Кардіо» вважають, що обов’язковими умовами профілактики та лікування серцево-судинних захворювань перш за все є вплив на спосіб життя пацієнта, а саме: боротьба з палінням, забезпечення достатньої та адекватної фізичної активності та дотримання основних принципів здорового харчування. Лише спільними активними зусиллями можна виправити сумну статистику смертності, подолати важливу соціальну проб­лему та забезпечити своєчасне та якісне медичне лікування доступними кардіологічними препаратами перевіреної якості.

Підготувала Галина Бут



Вернуться к номеру