Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (426) 2012

Вернуться к номеру

Кафедра інфекційних хвороб та епідеміології Івано-Франківського національного медичного університету та обласна клінічна інфекційна лікарня (минуле, сучасність і майбутнє)

Авторы: О.А. Голубовська, д.м.н., професор, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, м. Київ

Версия для печати

 

Сьогодня багато хто нарікає на якість медичної допомоги. Зараз тільки ледачий при нагоді жваво не обговорює низьку її якість, убогість державних закладів охорони здоров’я, неякісні та дороговартісні ліки. Якщо останнє поза межами компетентності практичних лікарів, покращення якості медичної допомоги можливе і в наших нинішніх умовах за наявності фахівців, які віддано працюють та люблять свою роботу, та політичної волі керівників різного рівня. У цьому сенсі хочеться розповісти про плідну співпрацю кафедри інфекційних хвороб та епідеміології Івано-Франківського державного ме­дичного університету та інфекційної лікарні міста. Ця співпраця вивела обслуговування, оснащення та умови перебування хворих у стаціонарі в невеличкому місті на рівень європейського зразка.

Кафедру iнфекцiйних хвороб та епiдемiологiї засновано в 1947 році. Її організатором і першим завідувачем (1947–1949 рр.) став кандидат медичних наук, доцент А.М. Шапiро. Згодом завіду­вачами кафедри були: В.О. Мацієвський (1951–1970 рр.), Р.П. Макось (1977–1987 рр.), Т.Ф. Зубик (1987–1991 рр.), В.Т. Шугайло (1972–1976).

У 1991 році кафедру очолив доктор ­медичних наук, професор Б.М. Дикий. Богдан Миколайович тривалий час ­обіймав посаду голови обласного товариства iнфекцiонiстiв і головного iнфекцiонiста управління охорони здоров’я облдержадміністрації та поклав не один рік свого життя на створення належних умов для викладання предмету, якому в світі приділяється велика увага. У 2005 році йому присвоєно звання заслуженого діяча науки і техніки України, він нагороджений медаллю і значком «Вiдмiнник вищої школи».

Зараз кафедра пишається своїми здобутками: на кафедрі інфекційних хвороб з курсом епідеміології навчаються студенти різних курсів та факультетів: 5-й курс медичного факультету включно зі спеціальністю «педіатрія», 4-й курс стоматологічного факультету та молодші медичні спеціалісти 2-го курсу. З 2000 року на кафедрі проходять підготовку лікарі-інтерни за спеціальністю «інфекційні хвороби» та інтерни інших спеціальностей: терапевти, загальної практики — сімейної медицини. На кафедрі організована після­дипломна освіта лікарів: спеціалізація, стажування й передатестаційний цикл для лікарів-інфекціоністів, тематичне удосконалення з інфекційних хвороб лікарів усіх спеціальностей. За цей період курс навчання пройшли 364 лікарі, з них 209 лікарів різних спеціальностей: лікарі станцій швидкої та невідкладної допомоги, лікарі-лаборанти, терапевти, урологи, педіатри. Кафедра впродовж 10 років була провідною установою із захисту кандидатських та докторських дисертацій.

У даний час на кафедрі виконується науково-дослідна робота з державним фінансуванням «TORCH-інфекції у ВІЛ-інфікованих осіб: особливості перебігу, діагностики та лікування». Співробітниками кафедри в різні часи видано 5 підручників з інфекційних хвороб, 7 навчальних посібників, 1 навчально-методичний посібник з епідеміології.

Маючи таку потужну кафедру, інфекційна лікарня має потужну підтримку, оскільки лікувальна робота кафедри дуже багатогранна. Колектив кафедри забезпечує планову й ургентну допомогу лiкувальним закладам міста й області, проводить консиліуми, консультацiї, патологоанатомiчнi конференції. Щомісяця відбуваються засідання наукового товариства обласної асоцiацiї iнфекцiонiстiв. У практичну охорону здоров’я впроваджено понад 50 рацпропозицій та нововведень.

Клінічними базами кафедри також є 4 кабінети інфекційних захворювань поліклінік міста Івано-Франківська, міська та обласна санітарно-епідеміологічні станції.

Завдяки зусиллям завідувача кафедри професора Б.М. Дикого та державницькому підходу уряду України в питаннях підготовки медпрацівників у вересні 2006 року кафедра отримала капітально відремонтований навчальний корпус загальною площею 521 м2, що розташований на території інфекційної лікарні м. Івано-Франківська. У ньому розміщений лекційний зал на 170 студентів, 12 навчальних кімнат, комп’ютерний клас.

Інфекційна лікарня в місті Станіславові (нині — Івано-Франківськ) заснована в 1939 році після возз’єднання Західної України зі Східною. Продовжувала функціонувати під час окупації. У серпні 1944 року після звільнення міста відновилась робота лікарні. На той час у лікарні працювали двоє лікарів, чотири медсестри, семеро санітарок і десять осіб адміністративного персоналу — усього 23 особи. Було розгорнуто 50 ліжок. Як і багато інших інфекційних лікарень України, вона потребувала капітального ремонту та відповідного оснащення. Нарешті, після багатьох звернень у найвищі інстанції у 2003 році вийшло доручення президента України від 5.07.2003 року та Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Державної програми будівництва сучасних інфекційних лікарень (відділень) в обласних центрах та великих містах на 2004–2010 рр.», які «передбачають функціонування цих закладів як навчальних клінічних баз медичних університетів».

Треба віддати належне керівникам області — вони виконали завдання уряду бездоганно. Вже у 2003 р. міська клінічна інфекційна лікарня реорганізована в обласну клінічну інфекційну лікарню, проведено її реконструкцію. Обласну клінічну інфекційну лікарню та обласний центр профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом (що знаходиться у складі лікарні) очолює головний лікар — заслужений лікар України, головний позаштатний інфекціоніст управління ОЗ ОДА Р.С. Остяк. Саме під його керівництвом та за сприяння влади здано в експлуатацію два ­корпуси інфекційної лікарні площею 4,2 тис. м2. У 2005 році введено в експлуатацію корпус І черги, а в 2009 році введений в експлуатацію ще один корпус лікарні площею 1,65 тис. м2. Загальна площа лікарні — 6 тис. м2. Сучасні приміщення відповідають вимогам інфекційного стаціонару. Палати боксовані, оснащені індивідуальними санвузлами, душовими, ванними кімнатами.

На даний момент у лікарні працюють 46 висококваліфікованих лікарів: заслужений лікар України, 11 лікарів вищої, 5 першої, 4 другої кваліфікаційної категорії; середнього медперсоналу — 121 особа, із них 19 лаборантів. Усього 310 осіб.

Потужність лікарні становить 170 ліжок, вона має приймальне відділення, де передбачені бокси для прийому хворих із небезпечними інфекціями, інфекціями з повітряно-краплинним, фекально-оральним шляхом передачі та для хворих, які потребують інтенсивної терапії; відділення інтенсивної терапії, оснащене сучасним обладнанням для діагностики та надання ефективної допомоги тяжкохворим (кардіодефібрилятор-монітор ДКІ-Н-15Ст «БІФАЗІК», монітор реанімаційно-хірургічний ЮМ-300С, дефібрилятор ДІ-С-04, монітор реанімаційно-хірургічний ЮМ-300С, 2 пульсоксиметри «Ютасоксі-201», апа-рати дихальні «Фаза-8», «Фаза-5», «Фаза-3», «Леоник-2», апарати штучної вентиляції легенів Newport, Carina System-1, апарат рентгенівський переносний PLX-102, 9Л5-УХЛ2, 10Л6-01, інгалятор хірургічний «Небулайзер»); гепатологічний центр; діагностичне відділення з відділенням нейроінфекцій; дитяче відділення; відділення лабораторної діагностики з підрозділами для проведення клінічних, бактеріологічних, біохімічних та паразитологічних досліджень; фізіотерапевтичне відділення; відділення функціональної, ендо­скопічної й ультразвукової діагностики.

Треба підкреслити, що оснащення лікарні просто вражає. Наприклад, відділення функціональної, ендоскопічної й ультразвукової діагностики оснащене апаратом УЗД ДР-9900, апаратом УЗД SONOLUNE G50, апаратом УЗД HD3-XP-Y2, електрокардіографом 1-канальним ЕКІТ-03, електрокардіографом 12-канальним ЮКАРД-200, фібро­гастродуоденоскопом Оlіmpus, бронхофіброскопом.

Особливо слід відмітити наявність діагностичного відділення, оскільки найдоцільніше його створити саме на базі інфекційної клініки, тому що більшість діагностичних хворих із гарячками є інфекційними, а лікарня має можливість їх ізоляції.

Одним із структурних підрозділів лікарні є обласний Центр профілактики ВІЛ-інфекції та боротьби зі СНІДом у складі: амбулаторно-поліклінічного відділення, відділення профілактичної організаційно-методичної роботи та епідеміологічного моніторингу, кабінету довіри, стаціонарного відділення на 25 ліжок. Тут же працює централізована лабораторія з діагностики ВІЛ-інфекції, венеричних захворювань, токсоплазмозу, гепатиту В з підрозділами: скринінгових обстежень, підтверджуючих обстежень та імуноблоту, діагностики опортуністичних інфекцій, вірусних гепатитів, визначення вірусного навантаження, рівня CD4, клінічних та біохімічних досліджень. Лабораторія оснащена сучасним медобладнанням: 2 фотометри Sunrisе, два аналізатори-фотометри біохімічні BTS-370, GBG Stat Fax 3300, аналізатор гематологічний АВХ Pentra 60C+, інструмент для виділення та детекції нуклеїнових кислот COBAS AmpliPrep/COBAS Tag Man, термоциклер Rotor-Gene 6000, термошейкер для імунологічних планшетів PST-60HL/PST-60HL-4, персональний вортекс V-1 plus, лабораторні центрифуги, холодильники.

Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня надає можливість консультацій та лікування у висококваліфікованих фахівців, які пройшли навчання та стажування в провідних освітніх та медичних закладах. Унікальна інноваційна методика роботи та професіоналізм працівників лікарні, використання сертифікованих європейських протоколів і схем лікування, індивідуальний підхід і уважне ставлення до кожного пацієнта забезпечують комплексну своєчасну й точну діагностику захворювань та їх ефективне лікування. Пацієнтів лікарні забезпечено комфортними умовами розміщення та перебування. У лікарні досить місця, щоб розмістити сучасне обладнання, що вже використовується, та те, що буде надаватись для підвищення якості медичних послуг хворим.

Згідно з незалежними відгуками людей, які були пацієнтами лікарні, саме професіоналізм та належне ставлення медпрацівників, комфортність перебування в лікарні сприяли швидкому та найменш болісному одужанню.

Сама територія лікарні вже випромінює позитив. Вишукані газони, побілені дерева, доріжки, укладені сучасним покриттям, квіткові клумби та неймовірна чистота створюють атмосферу спокою та відпочинку, поліпшують настрій. Поряд із сучасними корпусами у сторічних деревах ховаються відремонтовані старенькі корпуси, насичені духом надійності, професіоналізму, оскільки їх стіни багато чого бачили на своєму віку.

Особливо привертає увагу плідна співпраця кафедри iнфекцiйних хвороб із курсом епiдемiологiї Івано-Франківського державного медичного університету та лікарні. Здається, в Україні не знайдеш жодної кафедри, що має окреме повністю відремонтоване приміщення, де студенти та їх вчителі мають всі можливості для плідної праці. Хочеться зазначити, що саме в період навчання закладаються основи сприйняття лікарської науки. Лікар — особлива професія, мабуть, одна з небагатьох, де ще зберігся здоровий ентузіазм, тому що повернення людині здоров’я, а часто й життя супроводжується моральним відродженням самого лікаря. І саме на студентське мислення, ще не завантажене парамедичними проблемами, дуже великий вплив має рівень викладання медичної спеціальності, і без належної клінічної бази виховати та зміцнити любов до хворого та своєї професії майже неможливо.

Насамкінець хочеться наголосити на тому, що тільки співпраця науковців із практичною ланкою охорони здоров’я може підняти на високій рівень якість надання медичної допомоги хворим. Інфекційні хвороби становлять загрозу безпеці будь-якої країни й за короткий термін можуть викликати як значні людські втрати, так і економічні збитки. Так, короткочасний спалах ентерогеморагічної кишкової палички, що раптово з’явилася у 2011 році, обійшовся Євросоюзу в сплату компенсацій фермерським хазяйствам Італії та Нідерландів у розмірі 227 млн євро, а пандемія «іспанського грипу» коштувала США депресії 1930-х років. Саме тому міжнародна спільнота приділяє велику увагу інфекціям. Незважаючи на те, що вже давно існує всім відомий Центр із контролю за захворюваністю в США (Атланта, CDC), у 2005 році створений подібний центр у Європі (Стокгольм, Швеція). Він є агенцією Європейського Союзу, метою якої є зміцнення європейського захисту проти інфекційних захворювань. Підготовка фахівців-інфекціоністів має велике значення для будь-якої держави, і Івано-Франківськ є прикладом того, як на місцях вдало здійснюється виконання завдань уряду задля загальної справи — поліпшення та збереження здоров’я нації.



Вернуться к номеру