Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (426) 2012

Вернуться к номеру

Страхування професійної відповідальності медичних працівників — вимога сучасності для побудови цивілізованих правовідносин

10 вересня 2012 р. у Києві відбувся семінар з відеотрансляцією, темою якого стали актуальні питання страхування професійної відповідальності медичних працівників в Україні.

Організатором заходу виступив Комітет з медичного права Асоціації правників України (далі — АПУ).

До участі в дискусії долучилися фахівці та експерти в медичній та юридичній галузі, представники Громадської ради при МОЗ України, Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, Всеукраїнської громадської організації «Конгрес з безпеки медицини», представники страхових компаній. В онлайн-режимі до перегляду семінару, що транслювався із сайтів АПУ та МЕДФАРМКОННЕКТу, долучилися понад 50 зацікавлених осіб із регіонів України.

 

Страхування професійної відповідальності в медичній сфері — це фінансовий інструмент,
що дозволяє цивілізовано врегулювати конфліктну ситуацію
між пацієнтом та медичним закладом/медичним працівником.

О. Капшук, генеральний директор ТДВ «СК ОТЛ-Страхування»

Відкриваючи захід, голова комітету з медичного права АПУ, директор ЮК «МедАдвокат», член Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України Олена Беденко-Зваридчук зазначила, що ні медичні працівники, ні пацієнти вже давно не вважають, що професійна діяльність медичних працівників є ідеальною. Із розвитком медичних знань та запровадженням інноваційних підходів у лікуванні, застосуванням ризикованих методів діагностики та лікування непоодинокими є випадки заподіяння шкоди життю та здоров’ю людини.

Тенденція зростання кількості претензій та позовів проти медичних працівників прослідковується не тільки в Україні, але й у всіх розвинених країнах. Причому в деяких країнах, наприклад у США, уже сформувалася претензійно-позовна практика, а задоволення вимог пацієнта передбачає виплату чималих сум компенсації, що може перевищувати 1 000 000 доларів. З огляду на ризикованість медичної діяльності та можливість претензій із боку пацієнтів медичні працівники США вважають за потребу страхувати власну професійну відповідальність.

Європейські країни ще з середини 80-х років минулого століття почали впроваджувати страхування професійної відповідальності медичних працівників. Зокрема, у Фінляндії діє концепція відповідальності без вини, а в Англії держава за власний кошт страхує медичних працівників, які працюють у державному секторі.

Підтримуючи дискусію, пан Євген Найштетик, віце-президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів, зазначив, що в різних країнах діють різні принципи та підходи як до визначення суми страхових внесків, так і до визначення страхового випадку, який буде підлягати компенсації. Тому Україна не може просто скопіювати одну із зазначених вище моделей, а мусить врахувати світовий досвід та розробити власну прийнятну модель.

Про досвід Російської Федерації (далі — РФ) щодо запровадження страхування професійних ризиків у медичній сфері розповіла Марина Московко, представник Всеукраїнської громадської організації «Конгрес з безпеки медицини». Як зазначила доповідач, РФ пішла шляхом упровадження індивідуального страхування професійних ризиків як додаткового джерела компенсації у випадку заподіяння шкоди життю та здоров’ю людини, окрім гарантованої компенсації за неналежні дії працівника самим ЛПУ, як це передбачено цивільним законодавством РФ.

Пані М. Московко зазначила, що є негативний бік упровадження страхування професійної відповідальності — збільшення вартості медичних послуг для пацієнтів. Як зазначила доповідач, вартість медичних послуг для пацієнтів США стала майже «безцінною» з огляду на страхові тарифи, бажання пацієнтів оспорювати якість медичних послуг, судові витрати та витрати на юридичну допомогу.

Вступаючи у дискусію, пані Ліна Рудакова, головний лікар стоматологічної клініки «Естетика», зазначила, що для українського ринку медичних послуг тенденція збільшення вартості медичних послуг за рахунок додаткових видатків, зокрема на страхування, стає дедалі актуальнішою. Крім того, доповідач зазначила, що не всі українські медичні працівники розуміють доцільність впровадження страхування професійних ризиків: «Якщо лікарі розуміють, що їх дії можуть оспорюватися, то середній та молодший медичний персонал взагалі не замислюється над наслідками своїх професійних дій».

Підтримуючи доповідачку, пан Олександр Капшук, генеральний директор ТДВ «Страхова компанія ОТЛ-Страхування», зазначив, що непрофесійних дій середнього та молодшого медичного персоналу у відсотковому відношенні до всіх лікарських помилок чимало. Тому керівники медичних закладів мають доносити до свідомості зазначеного контингенту працівників правила надання якісних медичних послуг, наслідки надання неякісних послуг та механізми захисту як медичних працівників, так і пацієнтів, зокрема за допомогою страхової компанії.

Пан О. Капшук зазначив, що керівники приватних медичних закладів уже на шляху впровадження страхування професійної відповідальності, а керівники державних ЛПУ з огляду на дільничний принцип надання медичної допомоги та на невеликий відсоток претензій пацієнтів ще не готові до впровадження подібних інновацій. Також експерт наголосив, що при розгляді страхового випадку страховій компанії досить складно проводити експертизу з огляду на рекомендаційний характер протоколів та стандартів лікування.

Не оминув пан О. Капшук увагою і стан матеріально-технічної бази державних ЛПУ, що є однією зі складових якості надання медичних послуг: «Всі ми знаємо про якість медичної апаратури в державних ЛПУ. Наприклад, якщо людина із зубним болем прийшла до стоматолога, побачила стоматологічну установку у жахливому стані і знепритомніла, чи буде це страховим випадком? Адже в певному сенсі людині завдано шкоду».

У процесі подальшої дискусії експерти зазначили, що впровадження страхування професійної відповідальності медичних працівників в Україні має низку проблемних питань, зокрема:

  • незрозумілим є предмет страхування та особа-страхувальник;
  • критерії при розгляді страхового випадку та відсутність легітимної нормативної бази;
  • критерії при розрахунку ризиків та страхової премії;
  • які компанії виступатимуть страховиками з огляду на високі ризики медичної діяльності.

 

Окремим дискусійним питанням стало укладання договорів страхування. Зокрема, пані Л. Рудакова зазначила, що для неї як для керівника стоматологічної клініки дуже важливою є можливість страхування настання непередбачуваних та малоймовірних негативних наслідків для життя та здоров’я пацієнта. Причому пані Л. Рудакова акцентувала увагу присутніх на тому, що деякі стоматологічні маніпуляції не тільки є ризикованими, але на виконання таких послуг із лікування неможливо надати гарантії щодо результатів лікування.

У відповідь на зазначене пан О. Капшук запропонував варіант вирішення проблеми — спільна розробка договору із зазначенням усіх необхідних медичному закладу пунктів та написання стандартів лікування пацієнтів при певних захворюваннях, які будуть використовуватися клінікою при лікуванні пацієнтів, а страховою компанією — при експертній оцінці страхового випадку.

Підсумовуючи дискусію, експерти погодилися, що необхідно започатковувати практики щодо страхування професійної відповідальності в державному та приватному медичному секторі, розробляти критерії, індивідуально підбирати страхові тарифи та оприлюднювати актуальну інформацію в маси, щоб медична спільнота та пацієнти правильно розуміли значення страхування професійної відповідальності.

Зазначимо, що під час заходу всі учасники мали змогу поділитися власним досвідом та думками щодо доцільності впровадження системи страхування професійної відповідальності медичних працівників в Україні. Крім того, представники медичної, юридичної спільноти та представники страхових організацій мали нагоду попередньо обговорити можливість проведення пілотного проекту зі страхування професійної відповідальності державних та приватних ЛПУ, результати якого будуть оприлюднені.

Комітет з медичного права АПУ висловлює подяку медіа-партнерам заходу: Медико-правовому порталу «103-law.org.ua», інтернет-порталу «МЕДФАРМКОННЕКТ», журналу «Жіночий лікар», інтернет-порталу «Медпросвіта», газеті «Новости медицины и фармации», журналу «Практика управління медичним закладом».

 

Комітет з медичного права АПУ запрошує всіх зацікавлених осіб на такі заходи: круглий стіл «Моральна шкода при посяганнях на ділову репутацію медичного закладу: методики обчислення» та круглий стіл «Особливості оподаткування лікувально-профілактичних закладів», що відбудуться в жовтні та листопаді 2012 р. у м. Києві. Слідкуйте за інформацією про заходи на сайті АПУ та сайтах медіа-партнерів комітету.

Будемо раді вашій участі в наших заходах!

 

В матеріалі використані фото О. Кожухівської (АПУ)



Вернуться к номеру