Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 19 (436) 2012

Вернуться к номеру

Член-кореспондент Академії наук України професор Борис Тодуров провів майстер-клас для лікарів Дніпропетровського обласного центру кардіології та кардіохірургії

Головний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я України з кардіохірургії, директор Київського міського центру серця, член-кореспондент Академії наук України професор Борис Тодуров провів показовий майстер-клас із хірургічного втручання на серці на базі Дніпропетровського обласного центру кардіології та кардіохірургії. 

У рамках обміну досвідом між київськими та дніпропетровськими кардіохірургами професор Борис Тодуров провів дві операції на серці пацієнтам з ішемічною хворобою. Після цього професор Тодуров у супроводі бригади провідних фахівців оглянув пацієнтів стаціонарних відділень Дніпропетровського обласного центру кардіології та кардіохірургії та надав їм консультації. Під час візиту до Дніпропетровська Борис Тодуров також прочитав для лікарів лекцію на тему «Нові перспективи хірургічного лікування серця».

«Дніпропетровський обласний центр кар­діології та кардіохірургії — це один із провідних медичних закладів в Україні, що надає всі види кардіологічної допомоги. Центр має потужну базу та об’єднує висококваліфікованих спеціалістів, які постійно вдосконалюють свої знання. Професія кардіохірурга потребує найвищого професіоналізму та майстерності, тому дуже важливим є обмін досвідом між лікарями цієї спеціальності», — сказав професор Борис Тодуров.

У Дніпропетровському обласному клінічному центрі кардіології та кардіохірургії впроваджені найновітніші методики лікування пацієнтів із вадами серця.

Завдяки потужній матеріальній базі закладу та багатому досвіду висококваліфікованих спеціалістів протягом року тут проводиться понад 3000 операцій, у тому числі операції на відкритому серці: протезування клапанів, аортокоронарне шунтування, імплантація кардіостимуляторів, стентування коронарних судин, електрофізіологічні втручання тощо.

Завдяки передовим технологіям кардіо­хірурги центру щорічно проводять понад 300 операцій на серці, що зупинилося. Такі операції є операціями найвищої категорії складності в кардіохірургії.

«За підтримки обласної влади та безпосередньо губернатора Олександра Вілкула у Дніпропетровському обласному клінічному центрі кардіології та кардіохірургії було встановлено новітнє ангіографічнє обладнання. Такий апарат — новий етап у розвитку кардіодіагностики. Завдяки цій установці ми маємо можливість проводити найточніші обстеження серця та його судин. Крім того, ангіографічна установка дозволяє усувати вади серця та проводити імплантацію менш травматичним способом — без розрізу грудної клітки», — сказав директор Дніпропетровського обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії Юрій Григоренко.

Дітям із вродженою патологією сер­ця, у тому числі ново­народженим, у відділенні дитячої кардіохірургії проводять радикальну корекцію пороків серця. Спеціалісти центру оперують дітей протягом першого місяця після народження, а у деяких випадках і в перші години життя. У 2012 році 182 дитини отримали можливість жити завдяки таким операціям. Крім того, тут проводять операції новонародженим із вадами серця, які народилися передчасно. У цьому році було прооперовано 8 таких дітей. Дніпропетровщина стала четвертим регіоном в Україні після Донецької, Одеської та Київської областей, де проводяться подібні операції.

За 2010–2011 роки кількість проведених операцій для дітей із вродженими вадами серця збільшилась майже в 5 разів, що значно зменшило потребу в направленні дітей у Науково­практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії Києва.

Крім того, у Дніпропетровському обласному клінічному центрі кардіології та кардіо­хірургії для осіб із серцево­судинними захворюваннями проводиться імплантація спеціальних пристроїв, що регулюють ритм серця, — електрокардіостимуляторів та коронарних стентів. Щорічно тут проводиться близько 600 операцій з імплантування електрокардіостимуляторів та понад 400 — із встановлення пацієнтам коронарних стентів.

 

Довідка. Дніпропетровський обласний клінічний центр кардіології та кардіохірургії складається з 2 консультативних та 6 діагностичних відділень, стаціонару на 115 ліжок, що включає відділення інтервенційної кардіології (спеціалізується на лікуванні хворих із нестабільною стенокардією та гострим інфарктом міокарда; за півтора роки існування відділення інтервенційної кардіології госпітальну летальність при гострому інфаркті міокарда вдалось зменшити в 4 рази), кардіологічне відділення, відділення кардіохірургії, відділення дитячої кардіохірургії, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, два блоки інтенсивної терапії.

У центрі працюють 122 лікарі та 180 середніх медичних працівників.

Щодня центр відвідує 1150 пацієнтів.

Дніпропетровський обласний центр кардіології та кардіохірургії знаходиться за адресою: м. Дніпропетровськ, вул. Плеханова, 28. 



Вернуться к номеру