Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 1-2 (442-443) 2013

Вернуться к номеру

Створення центрів первинної медичної допомоги має супроводжуватися розвитком мережі амбулаторій із належним матеріально-технічним забезпеченням

2013 рік стане роком продовження реформи первинного рівня медико­санітарної допомоги як однієї з важливих соціальних ініціатив, започаткованих Президентом України. На цьому міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова акцентувала увагу, виступаючи на засіданні Комітету економічних реформ. Чітке розмежування рівнів медичної допомоги, зміна застарілих маршрутів пацієнта і, як результат, ефективний, доступний, швидкий контакт із медиком на «первинці» має величезні переваги для людини і для медика, зауважила Раїса Богатирьова. Мета цього — доступ людини до фахівця, який надає якісну первинну медико­санітарну допомогу.

Упровадження таких підходів, за словами міністра охорони здоров’я, потребує чітко визначеної ресурсної підтримки протягом декількох років для усунення існуючих диспропорцій розвитку та проведення великої, складної роботи. Створення центрів первинної медичної допомоги обов’язково має супроводжуватися розвитком мережі наближених до населення амбулаторій, що повинні отримати належне матеріально­технічне забезпечення.

Раїса Богатирьова повідомила, що до кінця 2013 року в областях, які не задіяні в Пілотному проекті з реформування медичної галузі, заплановано відкриття 550 центрів первинної медико­санітарної допомоги. «Реалізація цих планів потребує спільних зусиль місцевих та центральних органів влади, особливо щодо надання всіх необхідних ресурсів», — підкреслила міністр.

Пріоритетом у процесі системних змін у галузі охорони здоров’я протягом 2013 року Раїса Богатирьова назвала виконання Закону України «Про екстрену медичну допомогу». Реалізація положень цього Закону, за її словами, має базуватися на основі персональної відповідальності голів обласних держадміністрацій у координації з Міністерством охорони здоров’я України, створенні відповідних умов на місцях та ресурсного забезпечення вимог Закону, а також на виконанні Національного проекту «Вчасна допомога».

Говорячи про проблеми профілактики як основи будь­яких дієвих перетворень у медичній галузі, міністр зазначила: прийняття програми «Здоров’я 2020 — Український вимір» дасть можливість вплинути на показники захворюваності та смертності від серцево­судинних, онкологічних, ендокринологічних та інших хвороб і сприятиме створенню дієвої системи громадського здоров’я, яка відповідатиме кращим світовим стандартам. «Ми вже розпочали цей процес, створивши Центр із контролю та профілактики туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, що надалі сформує систему загального конт­ролю та прогнозування інфекційних та неінфекційних хвороб», — повідомила Раїса Богатирьова.

Прес­служба МОЗ України



Вернуться к номеру