Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 3 (444) 2013

Вернуться к номеру

Виконання першочергових завдань реформування екстреної медичної допомоги має бути завершене регіонами у найближчий час

Регіони мають прискорити ефективне реформування Служби екстреної медичної допомоги (ЕМД) та подбати про усунення недоліків щодо виконання відповідного закону. Про це йшлося на засіданні оперативного штабу МОЗ під час планової відеоконференції з регіонами, що модерувалася Міністерством охорони здоров’я України.

Захід відбувся під головуванням директора Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ Миколи Хобзея за участі начальника відділу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ Михайла Стрельникова, директора Українського науково­практичного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф МОЗ Володимира Юрченка та керівників управлінь охорони здоров’я обласних державних адміністрацій.

Під час засідання, зокрема, було обговорено ситуацію щодо створення та державної реєстрації Центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у регіонах. Відзначено, що досі не наданий акт державної реєстрації Центру Луганською областю. У Тернопільській області та місті Києві Центри не створені через те, що там не пройшли сесії обласної та місцевої рад.

Було проведено аналіз телефонних звернень на регіональні гарячі лінії з поінформування населення щодо роботи служби ЕМД. Визначено, що на Хмельниччині, Івано­Франківщині, в АР Крим та місті Севастополі за 1,5 місяця на гарячі лінії не надійшло жодного телефонного дзвінка.

Під час засідання учасники штабу також проаналізували хід передачі комунального майна та парку «швидких» до Центрів ЕМД та МК. Міністерство доручило регіонам активізувати цей процес, винісши питання на найближчі сесії місцевих рад.

Модераторами було піднято питання надання територіями щорічних планів регіонального розвитку системи ЕМД, затверджених підписами голів ОДА. Вказано на необхідність якнайшвидшого доопрацювання таких планів більшістю областей відповідно до методичних рекомендацій, наданих Міністерством. Досі таку роботу не завершили Волинська, Житомирська, Запорізька, Івано­Франківська, Київська, Львівська, Одеська, Херсонська, Кіровоградська, Чернівецька, Полтавська області та місто Севастополь.

Було проаналізовано роботу регіональних підрозділів ЕМД щодо виконання нормативів доїзду «швидких» (10 хвилин у містах та 20 — у сільській місцевості). Відзначено позитивну динаміку у цьому процесі, зокрема, щодо більш ефективного контролю територіями виконання зазначених нормативів.

МОЗ укотре наполягло на чіткій звітності регіонів щодо забезпечення бригад ЕМД лікарськими засобами, зокрема наркотичними, і виробами медичного призначення. Було також виокремлено ті області, де все ще триває робота з отримання Центрами ЕМД та МК державних ліцензій на ведення медичної практики та використання наркотичних речовин. Процес досі триває на Вінниччині, Волині, Донеччині, Житомирщині, Київщині, також Полтавщині, Херсонщині та Хмельниччині.

Міністерством була висловлена подяка Закарпатській та Харківській областям за ефективну роботу у процесі реформування служби ЕМД, а решті регіонів доручено у найближчий час провести оперативне усунення наявних недоліків, здійснити повну звітність щодо виконання завдань, щоденно проводити моніторинг ситуації та регулярно надавати вірогідну інформацію ЗМІ та громадськості.

Прес­служба МОЗ України



Вернуться к номеру