Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 5 (449) 2013

Вернуться к номеру

Україна стала 38-м членом Європейської фармакопеї

Рішенням Ради Європи з 18 березня 2013 року Україна стала 38­м членом Європейської фармакопеї.

20 листопада 2012 року набрав чинності Закон України від 16.10.2012 № 5441­VI «Про приєднання України до Конвенції про розробку Європейської фармакопеї із поправками, внесеними відповідно до положень Протоколу до неї», яким завершилася процедура ратифікації даної Конвенції нашою державою. Таким чином, Україна набула статусу повноправного члена Європейської фармакопейної комісії з правом голосу.

Зазначимо, що країнами — членами Ради Європи та деякими іншими державами підписана та ратифікована 22 липня 1964 року Конвенція про розробку Європейської фармакопеї з поправками, внесеними відповідно до положень Протоколу до неї. Текст поправок до Конвенції, внесених відповідно до Протоколу про внесення поправок до Конвенції про розробку Європейської фармакопеї, набрав чинності 1 листопада 1992 року.

Дана Конвенція була розроблена Радою Європи з метою затвердження єдиних фармакопейних стандартів якості лікарських засобів, узгодження специфікацій лікарських речовин, які в їх первинному стані чи у вигляді фармацевтичних препаратів становлять загальний інтерес і є важливими для народів Європи, розробки специфікацій лікарських речовин, що з’являються на ринку, поступового запровадження спільної для зацікавлених європейських країн фармакопеї.

Ратифікація Україною цієї Конвенції свідчить про прагнення української держави взяти участь у розвитку європейських стандартів якості лікарських засобів та зміцненні співпраці з європейськими країнами в галузі лікарських засобів та охорони здоров’я з метою обміну знаннями та досвідом для поліпшення суспільної охорони здоров’я. Також вона показує важливість роботи Комісії Европейської фармакопеї на міжнародному рівні.

Конвенція має на меті поступовий розвиток фармакопеї у Європі, яка є спільною для всіх держав­членів і яка визначає єдиний набір характеристик та методів випробувань — офіційних стандартів, що діють на території цих країн для активних субстанцій та допоміжних речовин, використовуваних у лікарських засобах.

diklz.gov.ua

 



Вернуться к номеру