Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Актуальні інфекційні захворювання
день перший день другий

Газета «Новости медицины и фармации» 5 (449) 2013

Вернуться к номеру

ВІЛ/СНІД, туберкульоз, гепатити — потрібні системні рішення

22 березня віце­прем’єр­міністр України Костянтин Грищенко опублікував у власному блозі своє бачення шляхів вирішення серйозних питань, пов’язаних з епідеміями ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, гепатитів.

Декілька тез К. Грищенка «по гарячих слідах» наради щодо боротьби з тубер­кульозом, ВІЛ/СНІДом та вірусними гепатитами.

— Зважаючи на масштаби проблеми та темпи її поширення, боротьбу з цими хворобами потрібно сприймати як завдання національної значимості. І тільки так!

— На нараду я свідомо доручив запросити причетні органи влади, міжнародні фонди та українські громадські організації­реципієнти. Це дало свій результат — радий, що розмова була відверта і всі один одного почули. Також добре, що попри деякі наявні проблеми розмова між владою та громадянським сектором була конструктивною і коректною. Видно, до речі, що в цій сфері сформувався потужний громадянський сектор. Це дуже важливо. Окремо нікого не виділятиму, тому що навіть найменше зусилля важливе, якщо воно рятує життя і здоров’я людини.

— Проговорили весь спектр питань — від, на біду, класичного браку коштів до проблеми гуманітарних вантажів та стану боротьби з цими хворобами в пенітенціарній системі.

— Три ключові проблеми, що потребують системного вирішення:

1) недостатнє фінансування — будемо спільно думати, як гарантувати необхідний обсяг коштів у Державному бюджеті, і не лише на цей рік під час перегляду бюджету, а й стратегічно. Образно кажучи, щоб ні в кого ніколи не піднімалася рука під час підготовки чи розгляду проекту бюджету недорахувати необхідні кошти;

2) інертність нормотворчої роботи — потрібно прискорити ухвалення проектів нових інструкцій, стандартів та наказів щодо боротьби з цими хворобами. Здавалося б, просто документи, але саме від них залежить ефективна організація відповідних заходів у масштабах усієї країни. Необхідний імпульс усім причетним урядовим установам я дам;

3) доступність ліків — ключ до перемоги над хворобами у якості та безперервності лікування. Проблему якості Уряд вже вирішує завдяки запровадженню стандартів GMP та ліцензуванню імпортних ліків. Щодо цін, то всі (я навіть сам здивувався) учасники наради погодилися, що ці специфічні ліки занадто дорогі, продавці отримують надприбутки і потрібен механізм їх здешевлення. Про це потрібно говорити і домовлятися безпосередньо з виробниками ліків.

— Ми погодилися, що сьогодні відбулася не одноразова акція, а започаткування механізму для діалогу та вирішення проблем. Боротьба з ВІЛ/СНІДом, туберкульозом та гепатитами є пріоритетом для Президента України і, зрештою, для кожного з нас.

— Працюємо далі! І в Україні, і серед міжнародних донорів.

Блог К. Грищенка

 



Вернуться к номеру