Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 5 (449) 2013

Вернуться к номеру

Екстрена медична допомога повністю забезпечена всіма необхідними медикаментами

Держава в повному обсязі фінансує забезпечення швидкої допомоги всіма необхідними видами медикаментів. На цьому наголосила міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова під час спілкування з регіональними журналистами в МОЗ України. Це відбувається, зауважила міністр, не лише в пілотних регіонах, але й по всій території України. За її словами, у минулому році на забезпечення лікарськими засобами бригад швидкої допомоги у вигляді субвенцій було виділено 323 млн грн. «За останній час у нас не було жодного випадку, коли «швидка» не надала допомоги хворому через відсутність того чи іншого медикаменту», — підкреслила Раїса Богатирьова. Міністр повідомила, що екстрена допомога забезпечується всіма необхідними ліками і в цьому році, зазначивши, що на станціях швидкої допомоги достатній запас медикаментів.

За словами міністра, реформування медичної галузі передбачає ряд заходів щодо модернізації екстреної медичної допомоги. По­перше, відбуватиметься оновлення автопарку системи екстреної медичної допомоги в усіх регіонах країни. У 2012 році для потреб пілотних регіонів було закуплено 286 автомобілів швидкої медичної допомоги, нагадала Раїса Богатирьова. У цьому році урядом ухвалено рішення про забезпечення закупівлі сучасного спеціалізованого санітарного транспорту, який відповідає вимогам діючого національного стандарту, в обсязі не менше 1000 одиниць на рік. У разі додержання таких темпів оновлення транспорту протягом чотирьох років можна буде вийти на планову заміну санітарного транспорту в обсягах 200–300 автомобілів на рік.

По­друге, передбачається створення організаційно­технічних та інших умов для забезпечення виконання нормативу прибуття бригади екстреної медичної допомоги до місця виклику. Це включає в себе забезпечення відповідного стану доріг, освітлення вулиць, нанесення номерів на будинки, працюючі ліфти тощо. Відповідальність за це, зауважила Раїса Богатирьова, несуть голови облдержадміністрацій та органи місцевого самоврядування.

І по­третє, до кінця року планується введення в експлуатацію централізованої оперативно­диспетчерської служби центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. У рамках національного проекту «Вчасна допомога», зазначила Раїса Богатирьова, буде створено 27 диспетчерських центрів в усіх областях України, які прийматимуть виклики та, використовуючи сучасні технології GPS­навігації, скеровуватимуть «швидкі» по всій області. А додаткові пункти базування швидкої допомоги при амбулаторіях забезпечать доступ до екстреної допомоги навіть найвіддаленішим населеним пунктам. Центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф з єдиною потужною оперативно­диспетчерською службою, звернула увагу міністр, стануть адміністративними органами, які будуть координувати служби та впорядковувати фінансові потоки завдяки централізації їх на обласному рівні.

Також докладатимуться зусилля для подолання дефіциту кадрів у службі екстреної медичної допомоги. Умови праці та ризики, з якими стикаються медичні працівники у повсякденній роботі на «швидкій», вимагають збільшення їх заробітної плати, наголосила міністр. За словами Р. Богатирьової, у другій половині нинішнього року планується підвищення оплати праці працівникам екстреної медичної допомоги.



Вернуться к номеру