Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 5 (449) 2013

Вернуться к номеру

У МОЗ обговорили актуальні питання вдосконалення якості медичної допомоги в Україні

У МОЗ України під головуванням заступника міністра Олександра Толстанова відбулась відеоконференція з регіональними управліннями охорони здоров’я з актуальних питань ліцензування, акредитації та проведення клініко­експертної оцінки якості медичної допомоги.

У заході також взяли участь начальник Управління контролю якості медичних послуг Тетяна Донченко, директор Центру адміністративних послуг МОЗ України «Єдине вікно» Юлія Коляда, в.о. начальника відділу ліцензування медичного контролю якості медичної практики Олександр Правило та завідувач сектора державного контролю у сфері ліцензування господарської діяльності з медичної практики Ігор Слонецький.

Під час засідання було розглянуто актуальні питання подання документів на отримання ліцензії на медичну практику закладами охорони здоров’я комунальної форми власності, у т.ч. центрами екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також з’ясовано проблемні моменти у цьому напрямку за кожним регіоном відповідно.

Начальник Управління контролю якості медичної допомоги Тетяна Донченко звернула увагу та застерегла, що подання документів на отримання ліцензій часто здійснюється представниками посередницьких структур, які позиціонують себе як «провідники міністерства на місцях», гарантуючи «стовідсоткове» отримання ліцензії та «гарантійне обслуговування» на випадок планових або позапланових перевірок. Такі посередники для прискорення процесу видачі ліцензії часто оперують невірогідними даними, як наслідок — суб’єкт втрачає ліцензію при перевірці міністерством дотримання Ліцензійних умов.

Важливою проблемою вона назвала також відсутність копій ліцензій на місцях провадження діяльності структурними підрозділами або філіями комунальних закладів охорони здоров’я. Зазначено, що недотримання ліцензійних умов за підсумками двох місяців 2013 року змусило МОЗ анулювати понад 50 % ліцензій від загальної кількості перевірених ліцензіатів за цей період. Також начальник Управління наголосила на необхідності об’єктивної оцінки відповідності закладів охорони здоров’я стандартам акредитації та присвоєнні регіональними комісіями акредитаційних категорій.

Щодо проведення клінічно­експертної оцінки якості медичної допомоги було вказано на абсолютну відсутність пропозицій від територіальних органів охорони здоров’я до проекту наказу МОЗ України «Про управління якістю медичної допомоги», що розміщений для громадського обговорення на офіційному веб­сайті МОЗ України з 08.02.2013.

Під час обговорення фахівці також звернули увагу представників регіональних управлінь охорони здоров’я на основні недоліки підготовки заявниками документів на отримання комунальними закладами охорони здоров’я ліцензії на медичну практику, зокрема на недоукомлектованість обов’язкового пакета документів, необхідних для отримання ліцензій, та елементарну неналежність заповнення паперів.

Представники міністерства наголосили на важливості співпраці щодо вдосконалення забезпечення населення доступною, своєчасною, а головне, якісною медичною допомогою та заслухали основні пропозиції представників регіональних управлінь охорони здоров’я в даному напрямку.

Міністерством і надалі проводитимуться відеоконференції за цією тематикою, щоб оперативно реагувати на проблемні питання та нівелювати їх, поглиблювати роз’яснювальну роботу.

Прес­служба МОЗ України



Вернуться к номеру