Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 8 (456) 2013

Вернуться к номеру

Новий порядок доступу до знеболювання в Україні — крок до європейських стандартів

Новий порядок доступу до знеболювання, який схвалив Кабінет Міністрів, — значний крок до цивілізованих стандартів знеболювання, що діють у розвинених країнах світу. Про це 15 травня на прес­конференції в Києві заявила Леся Брацюнь, голова Громадської ради при Державній службі з контролю за наркотиками, коментуючи ухвалену 13 травня постанову «Про затвердження Порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів в закладах охорони здоров’я».

«Постанова — вагомий крок до цивілізованих стандартів знеболювання розвинених країн світу. Вона є простою для розуміння й виконання завдяки поєднанню зусиль фахівців практичної медичної сфери, представників міністерств і відомств і громадськості ще на етапі обговорення», — сказала експерт.

Нова постанова, зокрема, перед­бачає, що:

— рішення про призначення необхідного знеболювального препарату чи про збільшення дозування прийматиме лікар, а не комісія лікарів (п. 26);

— удома можна зберігати п’ят­надцятиденний запас опіоїдних анальгетиків, потрібних для знеболювання при наданні паліативної та хоспісної допомоги (п. 27).

«Держава нарешті довірила лікареві призначення опіоїдних анальгетиків. Але, що найважливіше, держава нарешті визнала існування сотень тисяч рідних і близьких, які доглядають пацієнтів, визнала їхнє право легально отримувати препарати, виконувати призначення, тобто робити всю ту роботу, яка виконувалася й раніше, але була поза законом», — зауважила Вік­торія Тимошевська, директор програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

За словами фахівців, постанова розширює доступ до знеболювання й застосування наркотичних лікарських засобів у медичній практиці, чим створює належні умови для забезпечення рівного та справедливого доступу всіх громадян до медичних послуг належної якості.

«МВС ужило заходів щодо навчання особового складу заради забезпечення сприятливих умов для запровадження нового порядку обігу наркотичних засобів і прекурсорів у закладах охорони здоров’я. Вважаємо, що такі правила сприятимуть належному доступу хворих до знеболювання», — наголосила Олена Коваль, представниця управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України.

На думку експертів, установлення постановою Кабміну нових правил — простих для виконання й водночас достатніх для запобігання витоку препаратів у незаконний обіг — дасть змогу наблизити практику обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у медичній практиці України до загальноєвропейських стандартів.



Вернуться к номеру