Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 8 (456) 2013

Вернуться к номеру

Відкрито кримінальну справу за фактом розтрати 35 мільйонів гривень управліннями охорони здоров’я Полтавської, Сумської та Харківської облдерж­адміністрацій

Міністерство внутрішніх справ розпочало кримінальне провадження за фактом неефективного використання бюджетних коштів управлінням охорони здоров’я Полтавської обл­держадміністрації на придбання витратних матеріалів та медобладнання для лікарень Полтавської області. Про це МВС повідомило у відповідь на депутатське звернення народних депутатів від опозиції.

У відповіді Полтавського міського управління МВС ідеться, що відомості про кримінальне правопорушення щодо неправомірних дій службовців Полтавської облдержадміністрації були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а 18 квітня 2013 року було розпочате досудове розслідування в кримінальному провадженні названих фактів.

Так, з вини регіональних управлінь охорони здоров’я при розподілі придбаної за кошти держбюджету медичної марлі в окремих лікарнях утворився такий її залишок, якого вистачить ще на 5 років використання. Вартість цих понаднормативних запасів становить 17 мільйонів гривень.

Більше того, тривалий час не використовувалися 4 пересувні кабінети флюорографії загальною вартістю 5 мільйонів гривень, оскільки вони не були зареєстровані у ДАІ. Таким чином, можливості пройти флюорографічне обстеження щодня були позбавлені близько 200 осіб.

А у зв’язку з тим, що не були проведені пуско­налагоджувальні роботи, понад півроку не використовувались 11 рентгенівських комплексів вартістю понад 8 мільйонів гривень.

За словами народного депутата від фракції «Батьківщина» Павла Петренка, неналежне управління коштами держбюджету, прорахунки, допущені регіональними управліннями охорони здоров’я при розподілі витратних матеріалів та ліків, та несвоєчасне введення в експлуатацію придбаного медобладнання зводять соціальний ефект від витрачених коштів майже до нуля.

«Гроші з бюджету витрачаються, а рівень медичного обслуговування українців жодним чином не поліпшується. Тобто фактично попри багатомільйонні бюджетні трати, з вини МОЗ та регіональних управлінь охорони здоров’я українці вимушені купувати ліки за власний кошт та проходити діагностування стану здоров’я на застарілому обладнанні, яке не дозволяє виявити ту чи іншу хворобу на початковій стадії та вчасно розпочати її лікування», — наголосив Павло Петренко.

Нагадаємо, 8 квітня група народних депутатів від опозиційних фракцій звернулася до міністра внутрішніх справ України з вимогою провести невідкладну перевірку численних фактів порушення посадовцями МОЗ, а також управліннями охорони здоров’я Полтавської, Сумської та Харківської облдержадміністрацій вимог чинного законодавства, у тому числі неналежного управління коштами субвенцій з держбюджету на закупівлю витратних матеріалів і медичного обладнання для комунальних лікарень.

У зверненні наголошено, що порушення законодавства з боку МОЗ та регіональних управлінь охорони здоров’я призвели до неефективного використання 35,8 мільйона бюджетних коштів, виділених на придбання витратних матеріалів та медичного обладнання для закладів охорони здоров’я Полтавської, Сумської та Харківської областей. Депутати вимагали притягнути усіх винних до відповідальності.



Вернуться к номеру