Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 11-12 (462-463) 2013

Вернуться к номеру

Раїса Богатирьова: Ми тримаємо на постійному контролі цільове ­використання лікарських засобів, що закуповуються за державні кошти

«Проблема онкозахворюваності і смертності від онкопатології гостро стоїть в цілому світі. На жаль, Україна належить до тих країн, де існує велика поширеність цієї недуги. Тому, з одного боку, МОЗ України постійно удосконалює механізм закупівлі за державний кошт лікарських засобів, необхідних для лікування людей хворих на рак, проводячи відкриті та прозорі конкурсні торги. А з іншого — дбає про посилення контролю за раціональним та цільовим використанням лікарських засобів для лікування онкологічних хворих, закуплених у централізованому порядку за кошти Державного бюджету України», — наголосила міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова під час зустрічі з представниками пацієнтських організацій БФ «Дорадча рада спільнот із питань доступу до лікування в Україні» (ЮКАБ).

Під час зустрічі йшлося про проблему прозорості зберігання, розподілу та списання препаратів хіміотерапії з метою уникнення можливих зловживань із боку персоналу медичних закладів.

За словами міністра, це питання завжди було серед пріоритетів діяльності Міністерства охорони здоров’я та її особисто як керівника відомства. «З першого дня мого призначення на посаду віце­прем’єр­міністра — міністра охорони здоров’я України і до сьогодні це питання перебуває на моєму особистому контролі», — підкреслила керівник МОЗ України. На підтвердження своїх слів вона згадала ряд документів, виданих за її підписом Міністерством охорони здоров’я України. Зокрема, йшлося про накази МОЗ України від 26 липня 2012 року та від 17 грудня 2012 року про розподіл лікарських засобів для лікування онкологічних хворих, закуплених у централізованому порядку за кошти Державного бюджету України на 2012 рік. Ними, окрім іншого, покладено функцію контролю на керівників обласних управлінь охорони здоров’я за збереженням і раціональним використанням лікарських засобів та передбачена їхня персональна відповідальність за це.

Окрім того, Раїса Богатирьова продемонструвала присутнім на зустрічі нещодавно підписаний нею наказ від 27 червня 2013 року, який вимагає від органів охорони здоров’я на місцях контролювати розподіл препаратів, що закуплені для лікування хворих на онкологічну патологію, і звітувати про це перед суспільством. Документом також передбачені публічні звіти щодо потреби, стану забезпеченості, наявних залишків лікарських засобів, що закуповуються за кошти Державного бюджету України, а також щодо переліку закладів охорони здоров’я відповідного регіону, які є кінцевим отримувачем у розрізі державних програм і централізованих заходів. Про це відбуватиметься інформування громадськості на офіційних веб­сайтах структурних підрозділів із питань охорони здоров’я

За словами Раїси Богатирьової, це надасть громадським організаціям, зокрема ЮКАБ, можливість та підґрунтя для співпраці з органами місцевого самоврядування, з обласними органами управління охорони здоров’я в межах контролю дотримання норм наказу Міністерства охорони здоров’я України на місцях.

Міністр висловила стурбованість тим, що в деяких медичних установах медики чи інші працівники радять хворим купувати за власні кошти медичні препарати. Ці випадки, на думку Раїси Богатирьової, суперечать не лише законодавству, але й моралі, тим більше, коли йдеться про людей, які вимушені боротися із такою складною хворобою, як онкологія. За її словами, у Міністерства охорони здоров’я немає можливостей відслідковувати всі подібні випадки. Це сфера компетенції правоохоронних органів, до яких потрібно одразу звертатися хворим та громадським організаціям, що опікуються правами пацієнтів. Адже головна місія таких організацій — стояти на сторожі прав хворих людей, і саме пацієнтські організації мають бути партнерами МОЗ України у справі забезпечення лікарськими засобами, що закуповуються за державні кошти, всіх, хто потребує лікування, зауважила Раїса Богатирьова.

Як повідомлялося раніше, з метою забезпечення відкритості і публічності системи державного забезпечення лікарськими засобами і виробами медичного призначення Міністерство охорони здоров’я України удосконалило систему оперативного інформування населення щодо стану забезпеченості лікарськими засобами і виробами медичного призначення, закупленими за державні кошти.

Концептуально запроваджена оперативна інформаційно­довідкова система висвітлення інформації щодо державних закупівель через налагоджений єдиний ланцюг взаємозв’язку роботи офіційного веб­сайту МОЗ України і веб­сайтів структурних підрозділів із питань охорони здоров’я (закладів підпорядкування МОЗ України), що є одержувачами предметів закупівлі за державні кошти.

Зокрема, на сьогодні на офіційному веб­сайті МОЗ України створено окрему рубрику «Централізована закупівля і постачання», у якій висвітлюється стан виконання бюджетної програми 2301400, надається інформація про закупівлі та поставки, про поставки за тиждень, а також про стан забезпеченості регіонів.

На офіційних веб­сайтах структурних підрозділів із питань охорони здоров’я (закладів підпорядкування МОЗ України), які є одержувачами предметів закупівлі за державні кошти, запроваджується тематична веб­сторінка під назвою «Державні закупівлі і забезпечення». Вона має містити інформацію про забезпеченість за кошти державного бюджету та забезпеченість за іншими джерелами фінансування.

Усі зацікавлені особи, пацієнти, громадські і пацієнтські організації отримають можливість дізнаватися про забезпеченість лікувально­профілактичних закладів лікарськими засобами і виробами медичного призначення, закупленими за державні кошти на безоплатній основі.

Прес­-служба МОЗ України

 



Вернуться к номеру