Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Сучасні академічні знання у практиці лікаря загальної практики - сімейного лікаря
Зала синя Зала жовта

Газета «Новости медицины и фармации» 18 (472) 2013

Вернуться к номеру

Міжнародна конференція Асоціації педіатрів-гастроентерологів та нутриціологів України

27 вересня 2013 р. у старовинному Львові відбулася чергова наукова подія, що відповідала новим європейським стандартам, — це наукова конференція Асоціації педіатрів­гастроентерологів та нутриціологів України. Вона вже вдруге проводилась у Львові під керівництвом президента Асоціації професора Олега Геннадійовича Шадріна. Локальними організаторами конференції виступили голова обласного осередку асоціації професор Сергій Леонідович Няньковський та секретар обласного осередку асоціації кандидат медичних наук Марта Степанівна Яцула.

Традиційними під час роботи конференції були повна відсутність рекламних матеріалів (у тому числі назв фармацевтичних препаратів і фірм у всіх наукових доповідях) і високий науковий рівень пленарних доповідей із чіткою орієнтацією на практичного лікаря, присутність провідних вітчизняних і закордонних науковців, чітке дотримання регламенту й жива дискусія після кожного виступу, гарний настрій учасників і цікава культурна програма у чарівному Львові. Особливо слід відзначити жваві дискусії після кожної доповіді між усіма учасниками конференції, що доводить високу актуальність питань, винесених на обговорення. Таким чином, учасники конференції отримували незаангажовану наукову інформацію, знайомилися з різними поглядами на проблеми, які обговорювалися, виробляли спільне бачення щодо їх розв’язання.

Не випадково було вибрано й місце проведення конференції — мегаспоруда, що приймала футбольних вболівальників під час Євро­2012. Сучасний європейський стадіон «Арена­Львів» із просторим, багатомісним конференц­залом та холом гостинно зустрів учасників наукового заходу. Насичена програма на­укових доповідей й умови проведення форуму сприяли максимально продуктивній та конструктивній роботі. Традиційно під час виступів на сцені була відсутня президія, секції проводилися відповідним модератором, який слідкував за регламентом, ставив запитання і коментував доповіді, підтримував зв’язок лектора і присутніх у залі.

Для зручності учасників презентації лекторів із Росії та Польщі йшли одночасно з двох мультимедійних проекторів, один із яких демонстрував україномовну версію виступу. Для більшого комфорту організатори подбали про синхронний переклад, тому всі бажаючі могли скористатися навушниками і слухати презентацію українською мовою.

Робота конференції традиційно почалася з привітань і знайомства із доповідачами і закордонними учасниками.

Першим був програмний виступ президента Асоціації педіатрів­гастро­ентерологів та нутриціологів України, головного позаштатного спеціаліста МОЗ України з дитячої гастроентерології і нутриціології, завідувача від­ділення проблем харчування та соматичних захворювань дітей раннього віку ДУ «ІПАГ НАМН України» професора Олега Шадріна, який зупинився на проблемах та перспективах розвитку віт­чизняної нутриціології і дитячої гастро­ентерології, розглянув питання раціонального харчування дітей віком 1–3 роки. У доповіді були розглянуті пріоритетні напрямки дій в умовах України для забезпечення повноцінного харчування здорових дітей і лікувально­профілактичного харчування дітей із різноманітними захворюваннями. Були подані результати міжнародних досліджень, у яких доведено значну поширеність дефіцитних та аліментарно залежних станів у дитячий популяції. Відмічено, що значна частина дітей в Україні має латентний дефіцит заліза, дефіцит кальцію, вітамінів D, В1, В6. Доповідач звернув увагу на віддалені наслідки незбалансованого харчування в дітей перших років життя та надав рекомендації щодо споживання спеціальних молочних дитячих сумішей дітьми раннього віку.

Професор Сергій Няньковський (м. Львів) у своєму виступі навів результати останнього всеукраїнського дослідження, яке висвітлило актуальну проб­лему сучасної педіатрії — нераціональне харчування дітей раннього віку та його наслідки. Ученими було встановлено, що сучасний харчовий раціон дітей раннього віку (9–36 місяців) в Україні загалом є незбалансованим, із надлишком енергії і білків, однак недостатньою кількістю мікро­елементів і вітамінів. В результаті дослідження отримано дані, що поширеність залізодефіцитної анемії становила 4,8 %, латентного залізодефіциту — 47,12 %, а частота неадекватного споживання заліза — 68,29 %. Важливими наслідками неадекватного харчування можуть бути порушений фізичний розвиток (насамперед надлишкова маса тіла) і підвищена інфекційна захворюваність. Найсуттєвішим виявився харчовий дефіцит цинку, заліза, кальцію і вітамінів А, D, Е, B6, B12, B1. Доведено чітку залежність між наявними харчовими дефіцитами, залізодефіцитною анемією й інфекційною захворюваністю. На фоні незбалансованого харчового раціону використання спеціальних дитячих молочних сумішей замість не­модифікованого коров’ячого молока дозволяє підвищити рівень споживання важливих нутрієнтів, у тому числі кальцію, заліза, йоду, вітамінів Е, D і фолатів, та за рахунок цього допомагає вирішити проблему збалансованого харчування дітей 1–3 року життя.

У виступі професора клініки гастро­ентерології і харчування дітей Медичного університету у Варшаві Maрiї Котовської (Польща) «Вплив мікробіоценозу кишечника на проблеми ожиріння в дітей» було висвітлено сучасні погляди на роль ­мікрофлори у процесах розвитку ожиріння, доведено позитивний вплив L.rhamnosus на редукцію жирової тканини, у тому числі на зниження маси тіла в піддослідних тварин без зменшення калорійності їжі, що частково обумовлено апоптозом адипоцитів жирової тканини.

За матеріалами дослідження професора Олександра Пампури (Росія) виступила Олена Платонова з доповіддю «Особливості лікування дітей раннього віку із харчовою алергією», у якій було висвітлено результати всеросійського дослідження. Було зазначено, що в більшості дітей першого року життя з атопічним дерматитом були визначені гастроінтестинальні прояви харчової алергії, полівалентна сенсибілізація до харчових алергенів, що робить актуальним встановлення основних алергенів і застосування елімінаційної дієти при лікуванні цього захворювання. За даними автора, при використанні амінокислотних сумішей відмічається зниження тяжкості ізольованих шкірних проявів атопічного дерматиту у 98 % хворих дітей.

Далі були виступи доцента Е.В. Гостищева (АР Крим) «Алергія до коров’ячого молока та харчова толерантність», керівника клініки гастроентерології і харчування дітей Медичного університету у Варшаві Петра Альбрехта (Польща) «Запори у дітей», професора Ольги Бєло­усової (Харків) «Сучасний погляд на функціональні запори у дітей раннього віку: особливості вигодовування та принципи немедикаментозної корекції», професора Дмитра Добрянського «Особ­ливості харчування глибоко недоношених дітей протягом першого року життя», професора клініки гастроентерології і харчування дітей Медичного університету у Варшаві ­Анжея Радзіковського (Польща) «Вплив нестероїдних проти­запальних препаратів на шлунково­кишковий тракт у дітей», професора Олега Шадріна (Київ) «Сучасні підходи до фармакотерапії ранньої стадії жовчнокам’яної хвороби у дітей».

Можна ще багато говорити про особливості проведення конференції, але, мабуть, найбільш об’єктивними будуть оцінки ­учасників заходу. Ми наводимо ряд відгуків учасників форуму з різних куточків України.

 Головний лікар Донецького педіатричного центру Світлана Горолевіч:

«Колись одна шанована мною людина сказала, що «конференції — це медичний туризм для втомленого лікаря». У цих словах була певна частка іронії. Однак вони набувають зовсім іншого смислу, якщо «медичний туризм» організований грамотно і професійно, а «втомлений лікар» прагне отримати нові для себе знання, почути авторитетні думки фахівців вітчизняної та зарубіжної медицини. Особливо хочеться відзначити високий рівень проведення конференції Асоціації дитячих гастроентерологів і нутриціологів. Під час проведення заходу увагу фахівців привернули не тільки проблеми харчової алергії, функціональних порушень травлення в дітей, а й дефіциту нутрієнтів. Дефіцитні стани набувають особливої актуальності не тільки в дітей перших місяців життя або тих, які народилися з низькою масою тіла, а й у дітей більш старшого віку. Дані наукових досліджень, наведені в доповідях, що прозвучали на конференції, дозволяють використовувати їх у щоденній практиці, забезпечувати раціональне вигодовування у різних вікових групах! Екскурсії по осінньому Львову, можливість поспілкуватися з колегами у неформальній обстановці створили ту надзвичайно теплу і дружню атмосферу, що панувала на конференції. Користуючись наданою можливістю, висловлюю щиру подяку й бажаю організаторам успіхів, процвітання та розвитку на благо здоров’я підростаючого покоління України!»

 Обласний дитячий гастро­ ентеролог м. МиколаєваОльга Микусько­Петрова:

«Хочу висловити подяку усім колегам за організацію та проведення міжнародної конференції дитячих гастроентерологів та нутриціологів України у Львові! Дякую за увагу й турботу, яку я відчула впродовж усієї поїздки. Наукова частина конгресу була неоціненним джерелом нових знань, а культурна програма змусила мене по­новому побачити багатогранне місто Львів, а всі ці почуття разом викликали величезне бажання приїхати сюди знову разом із моїми колегами. Дякую за запрошення і турботу!»

Леся Шульгай, доцент кафедри педіатрії з дитячою хірургією № 1 ДВНЗ «Тернопільський державний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського», м. Тернопіль:

«Чудова організація поєднана із змістовними доповідями та сучасною інформацією про підходи до діагностики та лікування, а найголовніше — профілактики захворювань. Надзвичайно цікава та інформативна конференція. Багато нової інформації, що орієнтована на практичних лікарів, без нав’язливої реклами. Особливо запам’яталося дослідження з дефіциту харчових нутрієнтів».

 Василь Ходан, асистент кафедри педіатрії Івано­Франківського національного медичного університету:

«Конгрес у Львові пройшов просто чудово: незвичне місце, цікаві доповіді, теплий прийом, хороша атмосфера, корисне спілкування з колегами і казкове місто! Вражений від обстановки на конференції, отримав багато нової інформації з нутритивних проблем у здорових і хворих дітей. Уся інформація була дуже цікава, подавалася чітко та доступно, її легко буде адаптувати для потреб практичної діяльності. Дякую за запрошення, бажаю успіху організаторам!»

До нього приєднуються його колеги з Вінниці

Наталія Суркова, дитячий алерголог, та Ганна Кінзерська, дитячий дерматовенеролог, м. Вінниця:

«Конгрес у Львові залишив незабутні враження: сам осінній Львів прекрасний, тепла погода, європейські жителі — усе це давало позитивні емоції. Організація такого масштабного заходу є дуже складним завданням, але організатори з честю впоралися з ним. Хочеться відзначити високий рівень доповідей на конгресі, у яких були наведені дані останніх досліджень не тільки українських, а й зарубіжних колег. Ми мали можливість поспілкуватися з колегами в невимушеній обстановці, обмінятися досвідом, що ще більше посилило незабутні враження від даного заходу».

Ксенія Галагань, педіатр, м. Тернопіль:

«Сподобалось усе — місце проведення, організація, наукова та відпочинкові програми. Почерпнула багато нової інформації із доповідей як вітчизняних, так і іноземних колег. Приємно вразила відсутність реклами у доповідях».

 Оксана Чепіль, педіатр, м. Тернопіль:

«Конгрес дає можливість отримувати нові знання, цікаві виступи доповідачів із різних країн дали змогу оцінити різні підходи до вирішення однієї і тієї ж проблеми. Спілкування у невимушеній обстановці залишило багато позитивних вражень».

 Олександра Палагнюк, педіатр, м. Тернопіль:

«Конгрес вразив своїм європейським підходом до організації та подачі інформації. Відсутність нав’язливої реклами зробила доповіді цікавими й корисними для лікарів. Ми отримали багато нової, корисної і структурованої інформації саме для практичних лікарів. Важливою була можливість обмінятися досвідом з іноземними колегами в неформальній обстановці».

Ірина Твердоступ, педіатр, м. Тернопіль:

«Надзвичайно цікаво було почути свіжі думки європейських колег. Особливо цінною для мене була інформація про нові підходи до вигодовування недоношених дітей. Науковий зміст доповідей, їх величезна практична цінність і чіткий виклад інформації — усе це утримувало увагу величезної кількості учасників упродовж усієї конференції, атмосфера якої вразила своєю душевністю. Конференцію проведено на високому рівні».

Наталія Роговик, педіатр Центру надання медичної допомоги дітям, хворим на муковісцидоз ЗУСДМЦ, м. Львів:

«Дисбаланс нутрієнтів і питання їх адекватної корекції турбує людський розум давно. В умовах стрімкого технологічного прогресу захворювання травної системи людини та її збалансованого харчування набувають особливої ваги. За даними багатьох учених, нутриціологія у практиці лікаря є не лише основою інтегральної профілактики, але й фоновим тлом відповідної клінічної терапії. Тому науково­практична конференція «Актуальні питання дитячої гастроентерології та нутриціології» викликала живий інтерес та зацікавила широке коло фахівців — неонатологів, педіатрів, сімейних лікарів, хірургів, гастроентерологів, дієтологів, алергологів, викладачів медичних вузів, доказом чого були жваві дискусії».

Тетяна Нехороших, педіатр дитячого поліклінічного відділення 4­ї ЦРЛ м. Запоріжжя:

«Конференція просто відмінна, дуже сподобалася! Надавалася потрібна, корисна інформація. Приємно порадувало, що не було реклами у виступах доповідачів, при цьому зберігалося право лікаря на використання рекомендацій в розрізі отриманої інформації. Велике спасибі організаторам за те, що вдалося провести такий чудовий захід і на такому високому рівні! Дякуємо за повний супровід на всіх етапах — від першого запрошення до безпосередньої присутності на конференції!»

Олена Кривцова, педіатр КП «Центр первинної медико­санітарної допомоги № 2»,м. Запоріжжя:

«Конференція вдалася! Тепла атмосфера, цікаві виступи доповідачів, обмін міжнародним досвідом, пізнавальна та актуальна інформація. Також порадував син­хронний переклад. Отримана інформація становить наукову і практичну цінність. Бажаю не зупинятися на досягнутому! Здоров’я та успіхів усім організаторам конференції у Львові! Із задоволенням приїдемо сюди за рік, сподіваємося що осінні конференції у Львові будуть регулярними! Дякуємо за професійну роботу всієї команди!».

 

Підсумовуючи вищезазначене, можна сказати, що у Львові пройшла дуже цікава й корисна міжнародна конференція, організатори якої дотримали усіх своїх обіцянок. Хочеться побажати їм подальшого успішного впровадження європейських принципів проведення подібних наукових заходів у нашу повсякденну практику.



Вернуться к номеру