Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника
день перший
день другий

Коморбідний ендокринологічний пацієнт

Международный эндокринологический журнал 6(12) 2007

Вернуться к номеру

Від редактора

От і завершується 2007 рік. Перед вами — дванадцяте число «Міжнародного ендокринологічного журналу». Приємно відзначити, що наш журнал енергійно розвивається, невпинно зростає кількість постійних читачів (і не лише в Україні). До складу редакційної колегії за останній час увійшли, крім провідних вітчизняних учених, і наші зарубіжні колеги, що, безумовно, підняло рейтинг видання.

Головним для нас залишаються інтереси наших читачів — лікарів-ендокринологів. Тому в журналі широко висвітлюються питання клінічної діабетології, загальної ендокринної патології, репродуктивного здоров’я.

Час летить стрімко, і на сьогодні людство володіє величезною за обсягом та різноманітністю інформацією стосовно ендокринної системи організму. Як і очікувалося, революційні зміни останніх десятиліть відбулися внаслідок збільшення можливостей діагностичних методів. Сьогодні ендокринологія повинна зробити крок від етапу простого нагромадження фактів до запровадження концепції доказової медицини і фактично здійснити переоцінку цінностей. Реальна проблема використання світового наукового досвіду в нашій країні полягає в тому, що принципи доказової медицини не знайшли належного місця в ендокринології і репродуктивній медицині. Саме тому пріоритетним напрямком «Міжнародного ендокринологічного журналу» й надалі залишатимуться знайомство із світовими тенденціями в ендокринології та оцінка прийнятності нового з позиції доказової медицини. Критеріями прийнятності вважаються ефективність і безпечність діагностичних методів, обгрунтованість підходів до лікування. Загалом, наше завдання — структурувати сучасні наукові дані і зробити їх максимально доступними широкому колу практичних лікарів.

Патологія залоз внутрішньої секреції відрізняється тим, що вона дуже часто потребує міждисциплінарного розв’язання, що завжди нелегко. Замикання в середовищі однієї спеціальності (ендокринології, хірургії, онкології, радіології та ін.) неминуче призводить до стагнації. Це не просто гарні слова, а, на жаль, реалії, оскільки за загальним рівнем надання допомоги пацієнтам ми відстаємо від розвинутих західних країн, і найменший наш застій продовжує збільшувати цей розрив. Було б простіше, якби мова йшла лише про технологічне відставання, а не про ідеологічне та методологічне… Перефразовуючи героя М. Булгакова, не можна не визнати, що розруха в головах, а не в поганому фінансуванні чи відсутності в країні технологій.

Ми намагаємося залучати до співпраці широке коло спеціалістів (ендокринологів, акушерів-гінекологів, педіатрів, андрологів, кардіологів, терапевтів та ін.), що дозволяє досягти інтеграції зусиль фахівців у вивченні етіології і патогенезу ендокринних захворювань, визначити найефективнішу стратегію профілактики та лікування. Лекції з пріоритетних напрямків, обговорення клінічних випадків дозволяють сконцентрувати на сторінках журналу досвід провідних спеціалістів.

Чарівна казка Різдвяних свят щороку приносить в наші оселі і наші серця надію на сповнення всіх бажань. Нехай же ця казка триває весь 2008 рік!

З повагою і любов’ю до читачів журналу
Головний редактор
професор Володимир Іванович Паньків


Список литературы

 

Вернуться к номеру