Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 4 (488) 2014

Вернуться к номеру

Сучасні підручники — необхідна складова входження у європейський медичний освітній простір

Статья опубликована на с. 29 (Укр.)


Сьогодення вищої освіти України спрямоване на підготовку ерудованих і здатних до конкуренції на європейському просторі лікарів, зокрема і стоматологічного фаху. Цей процес значною мірою залежить від забезпечення педагогічного процесу у навчальних закладах сучасною навчальною літературою, що сприяло б опануванню новітніх досягнень медичної науки. Однією із складних та найбільш інформаційно-насичених дисциплін нині є фармакологія, що зумовлено її бурхливим розвитком та розширенням фармацевтичного ринку за останні роки. Оволодіння знаннями з фармакологічних властивостей лікарських засобів та вміннями їх раціонального використання є важливої складовою у формуванні лікарського мислення сучасного спеціаліста. На даний час випущено багато навчальної літератури з фармакології, проте її недостатньо для студентів стоматологічного фаху.


Запропонований підручник «Фармакологія» (Чекман І.С., Бобирьов В.М., Кресюн В.Й. та ін. — Вінниця: Нова книга, 2011. — 432 с.) розроблений фахівцями трьох провідних вузів України з підготовки лікарів-стоматологів — Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, Української медичної стоматологічної академії, Одеського національного медичного університету. Підручник написаний відповідно до програми з фармакології для студентів стоматологічних факультетів вищих навчальних закладів III–IV рівнів акредитації. Враховуючи особливості практичної діяльності лікарів-стоматологів, переважне використання ними у своїй роботі певних фармакологічних груп і специфічних шляхів введення лікарських форм, видання підручника є своєчасним. Автори видання є фахівцями з фармакології, більшість із них мають базову стоматологічну освіту і тому змогли професійно підійти до подання навчального матеріалу.

Підручник складається з трьох частин: «Загальна фармакологія», «Спеціальна фармакологія» та «Лікарська рецептура», у яких послідовно, за єдиною схемою викладений навчальний матеріал. Вступ та перша частина містять добре структурований навчальний матеріал з історії лікознавства й фармакологічної науки, теоретичних передумов з основних закономірностей взаємодії організму і ліків, фармакокінетики та фармакодинаміка лікарських засобів тощо.

У спеціальній частині з урахуванням новітніх досягнень фармакології викладені питання класифікації, фармакокінетики, механізмів дії лікарських засобів, показань та протипоказань до їх застосування, побічних ефектів та особливостей взаємодії. Особливу увагу приділено питанням профілізації навчального матеріалу щодо застосування препаратів у лікуванні стоматологічної патології.

Окремий розділ відображає питання практичної діяльності лікарів-стоматологів із фармакотерапії основних стоматологічних захворювань. Викладені основи диференційованого призначення лікарських засобів за різноманітними за етіологією і патогенезом відомими нозологічними формами у стоматології. Наведені схеми лікування карієсу, пульпіту, періодонтиту, тканин пародонту, захворювань слизової оболонки порожнини рота та хірургічної патології. Включення в структуру підручника матеріалу з фармакотерапії стоматологічних захворювань, безперечно, підвищує зацікавленість студента та його мотивацію до вивчення матеріалу.

Певний інтерес викликає розділ «Засоби невідкладної допомоги в умовах стоматологічної практики», у якому розглянуті принципи купірування невідкладних станів. Останні мають місце у практичній діяльності лікаря-стоматолога та вимагають від нього швидких і грамотних дій. Розділ «Лікарська рецептура» містить відомості про правила виписування рецептів, виготовлення лікарських форм, що є необхідним для опанування студентами програми з фармакології.

Слід відзначити, що підручник «Фармакологія» є базовим навчальним виданням, яким із моменту його виходу користуються студенти більшості кафедр стоматологічного профілю в Україні. Підручник включає необхідний навчальний матеріал для опанування програми з фармакології та, що важливо, він профільований для студентів стоматологічного факультету. Інформація подана в оптимальному обсязі, характеризується раціональною структурою, чіткістю, високою якістю друку, великою кількістю кольорових пояснювальних малюнків і схем.

Безумовно, підручник «Фармакологія» — фундаментальна праця й становить істотний інтерес для студентів стоматологічних факультетів, лікарів-інтернів, практикуючих лікарів. Вищезазначене свідчить, що за актуальністю, значимістю для вищої медичної стоматологічної освіти та практичними відгуками щодо його використання в навчальному процесі він може бути рекомендований на здобуття Державної премії України в галузі науки та техніки.

 

Є.В. Ковальов,

завідувач кафедри пропедевтики,

терапевтичної стоматології

Української медичної стоматологічної

академії, заслужений діяч науки

і техніки України, д.м.н., професор 



Вернуться к номеру