Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (510) 2014

Вернуться к номеру

Професійна спільнота гастроентерологів домоглася запровадження європейських стандартів в Україні

Статья опубликована на с. 5 (Укр.)

18–19 вересня понад 750 учасників з усієї України, а також Молдови, Чехії, Білорусі та інших країн зібралися в Києві на п’ятий з’їзд Української асоціації гастроентерологів. З’їзд підсумував результати громадської роботи асоціації, яка почала відігравати активну роль у захисті інтересів лікарів та пацієнтів.

Одним із головних результатів роботи фахівців стали єдині протоколи лікування та обстеження пацієнтів — Міністерство охорони здоров’я затвердило та почало їх поступове запровадження в практику буквально за кілька тижнів до з’їзду. Протоколи, що гарантують єдині підходи і максимально наближені до європейських норм, уже давно створила робоча група асоціації, але донедавна влада не вводила їх у дію.

Цей успіх професійної спільноти став можливий завдяки активній роботі керівництва асоціації та її віце-президента професора Наталії Харченко. «Саме таким і є завдання професійних об’єднань у європейській країні — бути частиною активного громадянського суспільства і самим вирішувати важливі для себе питання», — вважає віце-президент.

Це дуже важливо, оскільки хвороби системи травлення посідають третє місце в загальній структурі захворюваності в Україні. За прогнозами ж експертів ВООЗ, у цьому столітті вони стануть провідними факторами смертності і втрати працездатності поряд із серцево-судинними захворюваннями.

У рамках з’їзду відбувся телеміст із включенням університету Калгарі (Канада), під час якого гастроентерологи обмінялися досвідом. На з’їзді також переглянули та затвердили статут асоціації, класифікації хвороб органів травлення, що не оновлювались понад 10 років, та підбили підсумки конкурсу робіт молодих учених. Учасники окремо відзначили участь лікарів на передовій у зоні АТО та під час надання допомоги біженцям і вшанували пам’ять загиблих українців хвилиною мовчання.

Партнерами з’їзду виступили понад три десятки провідних компаній, інформаційними спонсорами — понад десяток фахових і загальнонаціональних ЗМІ.



Вернуться к номеру