Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 16 (510) 2014

Вернуться к номеру

Зарплати в медичній галузі на 60–70 % нижчі, ніж у промисловості

Статья опубликована на с. 9 (Укр.)

Під час колегії МОЗ України озвучили статистику щодо оплати праці лікарів, середнього та молодшого медперсоналу. Станом на 01.09.2014 року середня заробітна плата у медичній галузі становить 2394 грн. Таким чином, зберігається постійне відставання рівня середньої заробітної плати галузі від працівників промисловості (3868 грн) на рівні 60–70 %.

«Переконаний, що наша громада повинна відстоювати свої інтереси. Стукайте, і вам відчинять! Медичні асоціації, профспілки мають не мовчати, а консолідовано заявляти про себе. І якщо судді, податківці можуть відстоювати свої права, то чому лікарі не звертаються і не говорять вголос про свої потреби на гідні умови роботи та оплату праці», — зазначив в.о. міністра охорони здоров’я України Василь Лазоришинець.

Як зазначалося під час колегії, середня заробітна плата молодшого медперсоналу становить 1695 грн, середнього медперсоналу — 2518 грн, лікарів — 3673 грн. Нині найнижча середня заробітна плата у працівників закладів охорони здоров’я Закарпатської області (2239 грн), а найвища — у працівників м. Києва (3266 грн).

Протягом останніх років за ініціативою МОЗ України вирішено низку проблемних питань, які накопичувалися десятиліттями і стосуються оплати праці працівників галузі. Зокрема, медпрацівники первинної ланки в пілотних регіонах другий рік поспіль отримують надбавки за обсяг та якість виконаної роботи, а з жовтня 2014 року право на встановлення таких надбавок отримали медпрацівники первинної ланки на всій території України. А це підвищення заробітної платні на 40–50 %. Крім того, був підвищений рівень заробітної плати медичним працівникам спеціалізованих протитуберкульозних закладів охорони здоров’я та системи екстреної меддопомоги, медичні та фармацевтичні працівники державних та комунальних закладів отримують допомогу на оздоровлення в розмірі посадового окладу при наданні щорічної відпустки.

Завдяки цьому дещо зменшилося відставання рівня середньої заробітної плати у галузі від працівників інших бюджетних галузей. Якщо протягом 2009–2013 років рівень середньої зарплати у медичній сфері був нижчим від освітянського на 20–25 %, то у 2014 році вперше цей розрив скоротився до 11–15 %.



Вернуться к номеру