Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 18 (514) 2014

Вернуться к номеру

Імунофлазід® сироп: надійний помічник педіатра та мами

Статья опубликована на с. 17 (Укр.)


За статистикою, діти хворіють на застуду та ГРВІ в середньому 6–10 разів на рік, причому максимальний відсоток захворювань припадає на осінньо-зимовий період. ГРВІ та грип посідають провідне місце в структурі дитячої захворюваності та відомі своїми небезпечними ускладненнями: вірусна інфекція вражає дихальну, імунну, серцево-судинну й навіть нервову систему дитини. Для запобігання ускладненням лікування слід розпочинати вже в перші години захворювання. Хвороба не чекає: вже через 8 годин після інфікування потомство вірусу досягає 103 копій, а до кінця першої доби — 1027 копій. Протягом першої доби наростають симптоми інтоксикації (загальна слабкість, головний біль, нежить, кашель), і ризик розвитку ускладнень збільшується. До речі, збудників ГРВІ нараховується понад 200 типів, кожен із них загрожує розвитком характерних для нього ускладнень інфекції.

Очевидно, лікарю-педіатру важливо мати надійні та клінічно обґрунтовані схеми лікування ГРВІ. Вивчивши особливості цих захворювань, українські вчені визначили основні фармакодинамічні вимоги до препаратів для профілактики й лікування ГРВІ та грипу, у тому числі в дітей. Отже, препарати вибору повинні не лише полегшувати перебіг хвороби та запобігати розвитку ускладнень, але й здійснювати пряму противірусну дію на всіх стадіях розвитку вірусної інфекції — пригнічувати розмноження вірусів ГРВІ та грипу.

Окрім того, препарати вибору мають захищати верхні дихальні шляхи, а також підтримувати імунітет маляти. До речі, про імунітет: обираючи препарат для лікування ГРВІ та грипу, враховуйте той факт, що не всі наявні на вітчизняному фармринку препарати з імунотропною дією проходили дослідження щодо впливу на імунну систему при тривалому прийомі.

Застосування лікарських засобів, що стимулюють імунітет, може викликати гіпореактивність (рефрактерність) клітин імунної системи. Це явище характеризується тимчасовою відсутністю імунної відповіді. Як наслідок, дитина на певний час стає беззахисною перед хворобами: у її організмі активізуються «сплячі» інфекції (як вірусні, так і бактеріальні), розвиваються хронічні захворювання. Тому перед тим, як купувати лікарський препарат, уважно прочитайте інструкцію із його застосування. Якщо препарат викликає рефрактерність імунної системи або дослідження на рефрактерність не проводилися, його прийом може бути небезпечним для здоров’я і дітей, і дорослих.

Слід пам’ятати, що розмноження респіраторних вірусів відбувається у вхідних воротах інфекції — епітеліальних клітинах верхніх дихальних шляхів. Тому необхідно, щоб препарати для лікування й профілактики ГРВІ захищали епітеліальні клітини слизових оболонок на етапі проникнення вірусу в організм людини.

До того ж, згідно з інформацією, що викладена в інструкціях із застосування препаратів, переважна більшість противірусних засобів як для лікування, так і для профілактики ГРВІ та грипу мають обмеження щодо призначення дітям молодшого віку.

Оригінальний препарат Імунофлазід® сироп чинить пряму противірусну дію (на ДНК- та РНК-вмісні віруси). Він пригнічує розмноження вірусів ГРВІ та грипу, у тому числі пандемічного штаму. Імунофлазід® застосовується на всіх стадіях захворювання на ГРВІ та запобігає розвитку ускладнень інфекції.

Імунофлазід® сироп підвищує стійкість (резистентність) організму людини до вірусної та бактеріальної інфекцій. При цьому даний лікарський засіб може застосовуватися для профілактики ГРВІ та грипу, оскільки при щоденному прийомі за схемою та в дозах, указаних у інструкції, не викликає рефрактерності імунної системи.

Імунофлазід® випускається у формі сиропу, що сприяє контакту зі слизовими оболонками порожнини рота, горла, шлунково-кишкового тракту (бар’єром на шляху проникнення вірусівув організм) та їх захисту від вірусних інфекцій. Діючі речовини препарату виготовлені з рослинної сировини. До того ж Імунофлазід® сироп не містить цукру, барвників та ароматизаторів. Препарат показаний для застосування від народження.



Вернуться к номеру