Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 21-22 (523-524) 2014

Вернуться к номеру

Профілактика пневмококової інфекції. Сучасні стратегії захисту

Статья опубликована на с. 11 (Укр.)


28 листопада 2014 року в Києві пройшла науково-практична конференція «Профілактика пневмококової інфекції. Сучасні стратегії захисту» під егідою Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) та Асоціації дитячих імунологів України, за підтримки «ГлаксоСмітКляйн Фармасьютікалс» («ГСК») Україна. Конференція була присвячена обговоренню та визначенню шляхів удосконалення організаційної роботи з питань імунопрофілактики та інфекційних хвороб. У заході також узяли участь спеціалісти охорони здоров’я з Одеси, Харкова, Львова та Дніпропетровська, які мали змогу долучитися до науково-практичної конференції за допомогою телемосту.


У всьому світі пневмококова інфекція — це одна з основних причин смертності серед дітей до 5 років. Згідно з оцінками ВООЗ, щороку у світі реєструється 1,6 мільйона летальних випадків унаслідок пневмококових захворювань, близько 50 % з них — серед дітей до 5 років.

Пневмокок (Streptococcus pneumonia) є збудником інвазійних і неінвазійних пневмококових захворювань. Інвазійні пневмококові захворювання, а саме бактеріємія, сепсис, менінгіт, парапневмонічна емпієма, визначаються виділенням пневмокока зі стерильних рідин організму (ліквор, кров, плевральна, перикардіальна рідини). У свою чергу, неінвазійні захворювання (пневмонія, бронхіт, гострий середній отит) відбуваються, коли збудник спричиняє запалення слизової оболонки верхніх дихальних шляхів або середнього вуха. Пневмококова інфекція передається від людини до людини при прямому контакті повітряно-краплинним шляхом.

Відкривала конференцію Чернишова Людмила Іванівна, д.м.н., професор, завідувач кафедри дитячих інфекцій та дитячої імунології НМАПО ім. П.Л. Шупика: «Пневмонія — це одне з найпоширеніших захворювань серед дітей до 5 років у світі, яке у 30–50 % випадків спричинене пневмококом (Streptococcus pneumonia). Окрім цього, пневмокок є причиною таких небезпечних захворювань, як менінгіт, бактеріємія та сепсис. У світі захворювання, викликані пневмококом, є одними з найпоширеніших серед дітей до 5 років, пневмонія займає перше місце зі смертності у дітей молодшого віку, пневмококовий менінгіт пов’язаний із найбільшою кількістю ускладнень і високою смертністю серед дітей. В Україні гострі респіраторні інфекції займають 4-те місце за кількістю смертей у структурі дитячої смертності — приблизно 10 % від загального числа летальних випадків. 80 % смертності від пневмонії серед дітей припадає на дітей до 4 років. Ця проблема поширена та дійсно потребує уваги, але наразі не можна сказати, що рівень обізнаності лікарів та населення про особливості різних форм пневмококової інфекції та їх профілактики є достатнім. Нашою головною метою є максимальне сприяння зменшенню показників дитячої смертності за допомогою активного інформування про необхідність превентивних заходів, вакцинації в тому числі. Крім того, кожному лікарю-педіатру обов’язково слід докладати зусиль для повернення довіри до вакцинації — найефективнішого заходу попередження інфекційних хвороб — та забезпечення задовільного рівня охоплення».

«Введення універсальної масової вакцинації від пневмококової інфекції в 100 країнах світу сприяло зниженню рівня захворюваності. На деяких територіях це призвело до зниження показників захворюваності, навіть серед вікових груп, які не були цільовими для програми імунізації, за рахунок ефекту колективного імунітету. Можна сміливо назвати вакцинацію одним з основних способів, який істотно впливає на рівень захворюваності, — говорить Сердар Озтюрк, медичний директор із питань вакцинації компанії –«ГлаксоСмітКляйн» регіону Близький Схід і Північна Африка/СНД (MENA/CIS). — Станом на кінець 2013 року пневмококова вакцина була застосована у 103 країнах. Наша компанія докладає зусилля для подолання захворювання — як інформаційними ініціативами, так і розробкою профілактичних засобів. У 2008 році «ГСК» представила вакцину Синфлорикс™. Це 10-валентна кон’югована пневмококова вакцина (PHiD-CV), що рекомендується для активної імунізації немовлят і дітей від 6 тижнів до 5 років проти сепсису, менінгіту, пневмонії, бактеріємії та гострого середнього отиту, які викликані серотипами пневмококу у складі вакцини, а також проти гострого середнього отиту, що викликаний нетипованою гемофільною паличкою (Haemophilus influenzae (NTHi)). Важливим є той факт, що крім даних клінічних досліджень, щодо вакцини Синфлорикс™ накопичений достатній досвід ефективності та безпеки в реальній клінічній практиці — найважливіший аргумент для  практикуючих лікарів. Так, за даними дослідження FinIP, вакцинація Синфлорикс™ призводила до зниження всіх випадків пневмококових інвазивних захворювань на 93 %, у дослідженні COMPAS вакцинація на 26 % зменшувала всі випадки негоспітальної пневмонії серед дітей до 5 років. На даний момент вакцина Синфлорикс™ зареєстрована у 125 країнах світу і пройшла прекваліфікацію ВООЗ. Більше 40 країн використовують вакцину Синфлорикс™ у Календарях вакцинації. Серед найближчих сусідів України — це Польща, Чехія, Латвія, Словаччина та Словенія. Результати застосування вакцини у програмах національної імунізації в різних країнах світу дозволили чітко окреслити безпеку, імуногенність та ефективність вакцини. У країнах, які застосовували Синфлорикс™ для вакцинації дітей, значно знизились показники захворюваності на інвазивні пневмококові захворювання, негоспітальну пневмонію, гострий середній отит, кількість візитів до лікаря з приводу гострого середнього отиту та споживання антибіотиків».

Федір Іванович Лапій, к.м.н., доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО ім. П.Л. Шупика, відзначив у своїй доповіді:

«Враховуючи важкий тягар і серйозні наслідки пневмококової інфекції серед дітей молодшого віку, а також спираючись на дані про безпеку і ефективність вакцини, ВООЗ вважає пріоритетним її включення до національних програм імунізації. В Україні вакцинація проти пневмококових захворювань входить до розділу ІІІ національного календаря щеплень. Таким чином, це означає, що на сьогоднішній день в Україні захист дітей проти пневмококової інфекції можна провести за кошти батьків. Вакцинацію проти пневмококової інфекції можна проводити одночасно з іншими вакцинами, які вводяться дитині згідно з національним календарем щеплень. Вакцини проти пневмококової інфекції добре переносяться. Сьогодні можна з упевненістю констатувати, що безпека та ефективність вакцинації  проти пневмококової інфекції підтверджена — про це говорять не тільки дослідження ВООЗ, але й результати впроваджених практик у різних країнах. У нас достатньо даних, що свідчать про можливість та необхідність захистити наших дітей від інвазивних пневмококових захворювань, пневмонії та гострого середнього отиту».


Довідка

Компанія «ГлаксоСмітКляйн»

Один зі світових лідерів фармацевтичної індустрії, що займається науковими дослідженнями в галузі фармацевтики і охорони здоров’я, присвячує свою діяльність покращенню якості життя людей, допомагаючи людям робити більше, почуватися краще і жити довше. Інформація про компанію «ГлаксоСмітКляйн» в Україні та в світі, про продукти та розробки компанії, а також про різні активності та ініціативи доступна на сайті: www.gsk.ua

 

UA/SYN/0023/14/12/2



Вернуться к номеру