Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 21-22 (523-524) 2014

Вернуться к номеру

VI міжнародний майстер-клас для хірургів-гінекологів «Пролапс 2014» у клініці «Оберіг»

Статья опубликована на с. 24 (Мир)


11–12 грудня у клініці «Оберіг» відбувся VI міжнародний майстер-клас для хірургів-гінекологів, цього року присвячений темі генітального пролапсу, — «Пролапс 2014». Тема була обрана невипадково: незважаючи на те, що пролапси є досить поширеним явищем серед жінок, замало уваги надається профілактиці та лікуванню цієї патології з боку лікарів та самих пацієнток. Можливо, тому цьогорічна тема викликала неабиякий інтерес із боку українських лікарів-гінекологів, яких зібралося в залі клініки близько 150 осіб.


Епідеміологічні дослідження останніх років свідчать про те, що 11,4 % жінок в усьому світі мають довічний ризик хірургічного лікування генітального пролапсу. Тобто кожна 11-та жінка за своє життя буде мати показання до операції з приводу даної проблеми.

Майстер-клас був українсько-французьким, адже його експертами було обрано Реваза Ботчоришвілі, доктора медицини, керівника міжнародного центру ендоскопічної хірургії та урології (СІСЕ), м. Клермон-Феран (Франція), та професора І. Гладчука, д.м.н. кафедри акушерства та гінекології Одеського державного медичного університету ім. І. Мечникова, м. Одеса (Україна). Р. Ботчоришвілі є співавтором унікальної методики оперування пролапсу за допомогою лапароскопії — лапароскопічної сакрокольпопексії, яка була продемонстрована наживо під час циклу «живої хірургії» у конференц-залі. І. Гладчук, у свою чергу, має великий досвід виконання вагінальних оперативних втручань із корекції генітальних пролапсів, і також продемонстрував кілька тактик їх виконання.

Під час лекційної частини Реваз Ботчоришвілі акцентував неабияку увагу на необхідності досконалого знання лікарями-гінекологами анатомії малого таза. Його перша доповідь була повністю присвячена цій темі, де він детально та наочно продемонстрував функцію кожного м’яза та зв’язки в підтримці відповідних органів. Для того, щоб обрати правильну тактику лікування пацієнтки, необхідно чітке розуміння, еластичність якого м’яза чи фасції була змінена — від цього залежить, які підтягуючі елементи і де необхідно використовувати.

Другий важливий аспект, на який звернув увагу Реваз Ботчоришвілі, — це частота рецидивів. На жаль, незалежно від майстерності виконання оперативного втручання операції, рецидиви можливі і їх відсоток упродовж 10 років сягає до 30 %. Про ці ризики лікар обов’язково повинен інформувати пацієнтку, зважуючи разом із нею всі за та проти, приймаючи рішення щодо операції. Крім того, з часом після проведеної операції існує ризик дислокації сітки або ерозії протезу, про що також треба інформувати пацієнтку до оперативного втручання.

Професор І. Гладчук під час свого виступу звернувся до лікарів із тим, що існує велика проблема замовчування жінками наявної проблеми опущення та випадіння жіночих статевих органів. Дуже рідко жінки звертаються по фахову допомогу до лікарів-гінекологів із приводу наслідків пролапсу. Можливо, це пов’язано з їх незнанням про доступні методики лікування, але незалежно від причин на лікареві лежить відповідальність якомога ранньої діагностики пролапсу. Лікарям-гінекологам особливу увагу треба приділяти жінкам, які перенесли кілька пологів, скаржаться на якість статевого життя, адже вони вже знаходяться в групі ризику розвитку пролапсу. Лікування пролапсу повинно розпочинатися до того, як він дає про себе знати такими негативними проявами, як дискомфорт у промежині, нетримання сечі, газів чи калу. Ефективність консервативних методів лікування (медикаменти та спеціальна гімнастика) є досить високою на початкових стадіях опущення стінок піхви, про що не повинні забувати лікарі-гінекологи під час рутинних консультацій жінок.

Значна увага була надана диференційному підходу до хірургічного лікування жінок із пролапсами залежно від їх ступеня та виду. В універсальній клініці «Оберіг» на сьогодні виконують весь спектр наявних оперативних втручань, як вагінальних, так і лапароскопічних. Крім того, не слід забувати, що дана проблема часто потребує мультидисциплінарного підходу, тобто участі в лікувальному процесі не лише гінеколога, а й уролога або проктолога (залежно від стінки піхви, що уражена: цистоцеле або ректоцеле). Непоодинокі випадки поєднання пролапсу з гіпермобільністю уретри в жінок, що призводить до стресового нетримання сечі (інконтиненції).

Майстер-клас традиційно окрім теоретичної та дискусійної частини включав кілька циклів «живої хірургії», тобто прямої трансляції з операційних клініки у конференц-зал. Кожен учасник конференції мав можливість спостерігати віртуозне виконання Ревазом Ботчоришвілі лапароскопічної сакрокольпопексії у двох різних модифікаціях із застосуванням сітчастого трансплантата, яку на сьогодні в Україні в такий спосіб виконує тільки він у клініці «Оберіг». Ця методика може бути застосована при необхідності пластики обох стінок (цисторектоцеле) та при виражених апікальних дефектах. Ігор Гладчук продемонстрував кілька непростих вагінальних операцій: трансобтураторна кольпоуретропексія із застосуванням системи ТVТ-О, що включає в себе біоінертний сітчастий імплант, виготовлений із поліпропілена, вигнуті провідники та атравматичний направлювач. Також він продемонстрував досконале володіння хірургічною методикою на прикладі виконання Манчестерської операції, при якій пацієнтці була видалена частина шийки матки, зроблена пластика піхви та періанальної зони й малих статевих губ.

Всі операції були виконані запрошеними експертами разом із хірургами-гінекологами Центру здоров’я жінки клініки «Оберіг» к.м.н. З.О. Савіною та к.м.н. А.В. Новосад. Загалом було проведено 5 операцій, результати яких добре оцінили як оперуючі лікарі, так і учасники майстер-класу. Експерти неодноразово відмітили бездоганну роботу операційної бригади в клініці «Оберіг» та досконалість обладнання для виконання ендоскопічних оперативних втручань від компанії Karl Storz.

Також кожен учасник конференції мав змогу ознайомитися з роботою навчального центру ендоскопічної хірургії «Ендофорс», що знаходиться в клініці «Оберіг». У цьому центрі щороку вдосконалюють свої навички в малоінвазивній хірургії лікарі-гінекологи з усієї країни. Центр побудовано за принципами роботи подібних тренінгових центрів у Європі.

Подібні науково-освітні практичні події дають змогу практикуючим лікарям-гінекологам бути в курсі останніх досягнень не лише вітчизняної, але і світової медицини, ділитися досвідом із колегами та впроваджувати новий позитивний клінічний досвід у свою щоденну практику на користь здоров’я жінок в Україні.  



Вернуться к номеру