Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 2 (526) 2015

Вернуться к номеру

Олександр Квіташвілі: «В застосуванні нових фінансових механізмів необхідна підтримка місцевої влади»

Статья опубликована на с. 12 (Укр.)

Із робочою поїздкою на Харківщині перебуває міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі.

Під час зустрічі із головою Харківської облдержадміністрації Ігорем Райніним Олександр Квіташвілі обговорив нагальні проблеми медицини Слобожанщини та можливі спільні кроки з вирішення найпроблемніших ділянок галузі. Зокрема, йшлося про медичне забезпечення внутрішньо переміщених осіб, застосування приватно-державного партнерства в медичній сфері, обмін досвідом із іншими регіонами в практиці застосування медичних новацій тощо.

Під час зустрічі з медичною спільнотою Слобожанщини, що відбулася у найдавнішому медичному виші України — Харківському національному медичному університеті, Олександр Квіташвілі, окреслюючи найближчі кроки в медичній реформі на 2015 рік, зазначив, що створення нової моделі фінансування галузі, передача державних закупівель міжнародним організаціям, скасування та спрощення різного роду ліцензій, реєстрацій та сертифікацій нині є першочерговими завданнями МОЗ України.

За словами міністра, цей рік має стати ключовим у проведенні повномасштабної реформи медичної галузі. «Для цього ми проведемо аудити закладів охорони здоров’я на їх здатність до переходу на нову модель надання медичних послуг та їх фінансування. В результаті цього нам варто відкрити медицину як систему, зробити її доступнішою і набагато якіснішою для всього населення», — зауважив Олександр Квіташвілі.

Під час зустрічі з медиками Слобожанщини, на якій були присутні голови міст обласного значення, голови районних державних адміністрацій та депутати обласної та місцевих рад, також ішлося про новації цьогорічного Бюджетного кодексу, яким передбачено перерозподіл функцій між державним і місцевими бюджетами.

«Нині медична субвенція є елементом нової моделі фінансування і міжбюджетних відносин та спрямовується до місцевих бюджетів, аби фінансувати медичні заклади, зокрема, виплату заробітних плат, оплату харчування пацієнтів, оперативних потреб. Тому ми сподіваємося на підтримку місцевих рад та виконавчої влади, щоб нові фінансові механізми ефективно застосовувалися на практиці», — зазначив Олександр Квіташвілі. Як відзначалося на зустрічі, загалом з урахуванням нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин цього року на функціонування закладів охорони здоров’я Харківської області передбачено медичну субвенцію в обсязі 2 млрд 955,4 млн грн, що на 280,6 млн грн більше за обсяг 2014 року. Також у Державному бюджеті 2015 року для Харківщини передбачено субвенцію з державного бюджету на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги в сумі 10 млн 275,7 тис. грн та на придбання витратних матеріалів для інгаляційної анестезії в обсязі 1 млн 205,7 тис. грн.

Нагадаємо, що загалом цього року місцевим бюджетам надано 46,5 млрд грн на функціонування територіальних закладів охорони здоров’я. Крім цього, у Держбюджеті на охорону здоров’я передбачено ще 10 млрд грн на виконання централізованих лікувальних та інших програм, що на 0,5 млрд грн більше від показників 2014 року. Загалом видатки на охорону здоров’я у зведеному бюджеті становлять 59,6 млрд грн (на 3,9 млрд грн більше, ніж у 2014 році).

У рамках зустрічі з медичним активом області студенти Харківського медичного вишу, у якому започатковано потужний волонтерський рух, передали медичній службі Національної гвардії України санітарний автомобіль, який відновили силами волонтерів за допомогою зібраних студентами та викладачами університету коштів.

Під час робочої поїздки до Харківської області міністр охорони здоров’я України Олександр Квіташвілі також відвідав центральну диспетчерську службу екстреної медичної допомоги та медицини катастроф та ознайомився з роботою Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності інвалідів Міністерства соціальної політики України.

 

Прес–служба МОЗ України



Вернуться к номеру