Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 13 (548) 2015

Вернуться к номеру

Конгрес Європейського товариства кардіологів — 2015

Статья опубликована на с. 3 (Укр.)

 

49-й щорічний Конгрес Європейського товариства кардіологів (ESC) відбувся з 29 серпня по 2 вересня 2015 р. у Лондоні (Велика Британія). Виступаючи на генеральній асамблеї, президент ESC Фаусто Пінто описав конгрес цього року як великий успіх. Конгрес прийняв більше ніж 32 000 учасників, сказав він, у тому числі понад 26 000 активних делегатів і 5000 учасників. Він також інформував асамблею, що стратегічний план роботи товариства з 2015 до 2020 року буде затверджений до кінця цього року. Це проект для майбутнього напрямку ESC, що вже обговорювався радою товариства та колегами з Європейського будинку серця, і він фокусується на п’яти стратегічних галузях — конгреси, освіта, розширення членства, наукові дослідження та інформаційно-пропагандистська діяльність. Він сказав, що основні досягнення за останні 12 місяців в освіті включали: розвиток електронного навчання, а також оцінювання та забезпечення якості, освітні конференції ESC та оцінку потреб у ньому. «Багато курсів було введено не тільки для освіти, але й для сертифікації та акредитації як в загальній кардіології, так і для субспеціальностей. ESC вірить в освіту як процес, і робота триває на замкнуте коло завдань, що включають керівні принципи, аналіз прогалин і потреб в оцінці, освітні програми і так звані EURObservational програми. Це дані реєстрів, які, у свою чергу, забезпечують базові дані для написання рекомендацій, 5 з яких були опубліковані у 2014 році, ще 5 були оприлюднені на конгресі цього року».

«До 2030 року 40 % європейців будуть страждати від того або іншого серцево-судинного захворювання, — сказав професор Фаусто Пінто, президент ESC, — тому те, що відбувається на нашому конгресі, є актуальним для всіх, а не тільки для фахівців у галузі охорони здоров’я». Незважаючи на поліпшення в показниках смертності і захворюваності, серцево-судинні захворювання залишаються головним убивцею в Європі, особливо для жінок, і обходяться європейській економіці в 200 мільярдів євро на рік. За 5 днів роботи конгресу було оприлюднено результати 28 клінічних дослі–джень в програмах гарячих ліній, більш детально обговорено результати 18 клінічних випробувань, 20 реєстрів, презентовано 5 нових рекомендацій та 4533 наукові роботи, що надіслані у вигляді тез. Таким чином, конгрес ESC 2015 року пройшов із величезним успіхом.
Оцінюючи результати наукових презентацій на конгресі, голова наукового комітету конгресу професор G. Derumeaux (Франція) сказала: «Якби мені довелося виділити одне дослідження, я б хотіла процитувати результати дослідження PATHWAY 2 щодо використання спіронолактону для резистентної артеріальної гіпертензії (АГ). Це дуже відомий препарат, дебати навколо якого точилися протягом багатьох років. Це дає надію пацієнтам із резистентною АГ після розчарувань у результатах застосування інших методів лікування цього захворювання. Спіронолактон був випробуваний в реальній практиці, доступний скрізь і не є дорогим. Результат PATHWAY 2 посилає позитивне повідомлення про використання традиційних, добре відомих лікарських засобів і матиме суттєве значення для клінічної практики».

Інші важливі дослідження, що були представлені на конгресі ESC 2015:

- Дослідження Leadless II показало, що безелектродний кардіостимулятор є безпечним і надійним.
- Дослідження BACC показало, що пацієнтів, яких госпіталізують у відділення невідкладної допомоги з болем у грудній клітці та підозрою на гострий інфаркт міокарда, можна сортувати більш швидко і безпечно, використовуючи новий швидкий аналіз із більш чіткими критеріями відсіву. Це підтверджує нова редакція рекомендацій ESC щодо NSTEMI.
- Дослідження PRESERVATION І: досліджуваний матеріал — біоабсорбований серцевий матрикс, що вводився через коронарну артерію, щоб запобігти ремоделюванню серця у хворих на інфаркт міокарда, порівняно з фізіологічним розчином (плацебо) не мав істотного впливу.
- Дослідження CIRCUS показало, що циклоспорин до ЧКВ не поліпшував клінічні результати у хворих із переднім інфарктом міокарда з підйомом сегмента ST.

Деякі з інших популярних новинок (крім гарячих ліній), що були –представлені на конгресі цього року:

- показано переваги полуденного сну, що асоціювався із зниженими рівнями артеріального тиску і призначенням меншої кількості антигіпертензивних препаратів;
- особи, які тривало дивляться телевізійні програми, мають більш високий ризик летальної легеневої емболії, цей стан також асоціюють із тривалими перельотами;
- забруднення оточуючого середо–вища та серцево-судинні захворювання — дослідження показують, що забруднення повітря частинками пилу та NO2 пов’язане з підвищеним ризиком тяжких серцевих нападів, незважаючи на те, що їх уміст був у межах рекомендованих європейських стандартів.
«Конгрес ESC 2015 був про відкриття наших очей та умів, — підкреслила про–фесор G. Derumeaux. — Ми вирішили збільшити обсяг доповідей цього року, підкреслюючи взаємодію між навколишнім середовищем і серцем, і зокрема розглядаючи забруднення як фактор ризику серцево-судинних захворювань. Деякі з цих «нових» факторів ризику стають дедалі важливими. З огляду на це я також хотіла б виділити презентацію професора Елізабет Блекберн (США), лауреата Нобелівської премії 2009 р. в галузі медицині та біології, про передчас–не старіння, яка показує наслідки впливу стресу на гени і в підсумку на тривалість життя».
Цього року на конгресі Україна була представлена численною делегацією та десятьма стендовими доповідями. Одна з аудиторій, в яких проходили засідання конгресу, називалася «Київ» (Kiev). Також, як завжди, на виставці був стенд Української асоціації кардіологів, що викликав неабиякий інтерес. Ми наводимо декілька фото, що передають атмосферу конгресу.
 
Підготував Ю. Сіренко  


Вернуться к номеру