Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.



UkraineNeuroGlobal


UkraineNeuroGlobal

Международный неврологический журнал 7 (77) 2015

Вернуться к номеру

Научно-практическая конференция по нейропедиатрии «Мультидисциплинарный подход к неврологической патологии в педиатрии: неврологические проявления карнитиновой недостаточности и митохондриальных болезней у детей» (г. Винница, Украина, 24 ноября 2015 года)

Статтю опубліковано на с. 100

 

24 листопада на базі Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні проходила обласна науково-практична конференція з нейропедіатрії «Мультидисциплінарний підхід до неврологічної патології в педіатрії: неврологічні прояви карнітинової недостатності та мітохондріальних хвороб у дітей».

Кількість зареєстрованих учасників становила 228 осіб. У роботі конференції брали участь начальник відділу охорони материнства та дитинства Департаменту охорони здоров’я та курортів Вінницької облдержадміністрації Л.І. Бевза, яка виступила з вітальним словом до учасників конференції, обласні позаштатні спеціалісти з фаху «неонатологія», «дитяча неврологія», «реабілітологія», «дитяча кардіологія», «дитяча нефрологія».
Великий інтерес учасників конференції викликала інтерактивна доповідь заслуженого діяча науки та техніки України, академіка Академії наук вищої школи України, лауреата Державної премії України, доктора медичних наук, професора кафедри неврології та дитячої неврології Харківської медичної академії післядипломної освіти С.К. Євтушенка на тему «Мультидисциплінарний підхід до неврологічної патології в педіатрії: неврологічні прояви карнітинової недостатності та мітохондріальних хвороб у дітей». У лекції було порушено питання орфанних захворювань у світлі наказу МОЗ України про мітохондріальну патологію у дітей. Про досвід використання левокарнітину в умовах Вінницького неонатального центру доповіла доцент кафедри педіатрії № 1 Вінницького національного медуніверситету ім. М.І. Пирогова, голова Вінницького осередку Асоціації неонатологів України О.С. Рубіна.

 
Резолюція науково-практичної конференції 
з нейропедіатрії «Мультидисциплінарний підхід 
до неврологічної патології в педіатрії: 
неврологічні прояви карнітинової недостатності 
та мітохондріальних хвороб у дітей»
(м. Вінниця, Україна, 24 листопада 2015 року)
 
З метою підвищення якості медичної допомоги, збереження та покращення здоров’я дітей України запропоновано наступне.
1. У сфері організації надання меддопомоги дітям:
— у закладах ІІІ рівня надання допомоги дітям сприяти впровадженню в лабораторну діагностику методики визначення лактату, пірувату та карнітину в крові.
2. У сфері наукового супроводу лікувально-діагностичного процесу:
— розробити дизайн мультицентрового дослідження з визначення ефективності застосування левокарнітину (агвантару) при захворюваннях, що супроводжуються первинною та вторинною карнітиновою недостатністю.
3. У сфері гарантування якісного та безпечного лікувально-діагностичного процесу під час надання меддопомоги дитячому населенню:
— після закінчення дослідження підготувати матеріали для впровадження в локальні протоколи методики використання левокарнітину при первинній та вторинній карнітиновій недостатності та мітохондріальних хворобах;
— підготувати методичні рекомендації для лікарів-неонатологів, педіатрів, дитячих неврологів, сімейних лікарів, що містять алгоритм діагностики мітохондріальних хвороб у дітей.
4. У сфері підвищення кваліфікації медичного персоналу:
— ініціювати включення до навчальних програм підготовки студентів, лікарів-інтернів з фаху «неонатологія», «педіатрія», «дитяча неврологія» питання первинної карнітинової недостатності та мітохондріальних хвороб;
— ініціювати включення до навчальних програм ФПДО питань щодо карнітинової недостатності та мітохондріальних хвороб;
— планувати проведення подальших конференцій, присвячених проблемі карнітинової недостатності та мітохондріальних хвороб.
Оргкомітет конференції


Вернуться к номеру