Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Застосування магнітно-лазерної терапії в умовах амбулаторного лікування пацієнтів з хронічною судинно-мозковою недостатністю

Авторы: Сіделковський О.Л., Овсянніков О.А.
Клініка сучасної неврології «Аксімед», м. Київ, Україна

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Зростання захворюваності на цереброваскулярну патологію призводить до інвалідизації, значної втрати працездатності та зниження якості життя. Це обумовлює необхідність застосування комплексу засобів лікування судинно-мозкових розладів, в тому числі немедикаментозних, що доповнюють дію фармакотерапії. Зокрема, набуває актуальності метод поєднаної дії магнітного поля та лазерного випромінювання – магнітно-лазерна терапія (МЛТ), що чинить вазоактивну та антигіпоксичну дію, поліпшує реологічні властивості крові.

На базі денного стаціонару спеціалізованої неврологічної клініки «Аксімед» обстежено та проліковано 64 пацієнти з хронічною церебральною ішемією на тлі церебрального атеросклерозу й артеріальної гіпертензії. Клінічні прояви хвороби були представлені вестибулоатактичним синдромом (100 %), когнітивною дисфункцією (62,6 %) та екстрапірамідними розладами (41,2 %). Усіх пацієнтів розподілено на дві групи: I група – 31 пацієнт отримував уніфіковану інфузійну метаболічну терапію; II група – 33 хворі, крім вищевказаної терапії, отримували 10-денний курс МЛТ на шийно-потиличну ділянку із щільністю лазерного випромінювання 10 мВт/см2 та напруженням магнітного поля 20 мТл. В 1-шу та 10-ту добу амбулаторного лікування у пацієнтів оцінювали ступінь неврологічного дефіциту за шкалою Бартел та стан когнітивних функцій за шкалою MMSE.

Результати оцінки ефективності лікувального процессу засвідчили достовірний регрес неврологічного дефіциту на 10,2 % (атаксія, прояви судинного паркінсонізму), когнітивних розладів – на 7,4 %, зростання сумарного балу не менше двох одиниць за шкалами Бартел та MMSE у пацієнтів ІІ групи. Таким чином, застосування методу МЛТ є ефективним у лікуванні хронічної судинно-мозкової недостатності, його доцільно включати у комплексну терапію цереброваскулярних хвороб.