Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Кінезотерапія у програмі фізичної реабілітації пацієнтів з болем у нижній частині спини

Авторы: Сіделковський О.Л.
Клініка сучасної неврології «Аксімед», м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Світова медична статистика свідчить про те, що майже у 40 % офісних працівників упродовж року виникають люмбалгії та люмбоішіалгії, що зумовлюють тимчасову втрату працездатності та значні економічні збитки.

Мета дослідження ― визначити можливість використання індексу болю у спині (ВАІ), що є складовою шкали ВROW, як критерію оцінки ефективності кінезотерапії у комплексному лікуванні болю у спині.

Матеріали та методи. Протягом року проведено комплексне лікування 25 офісних працівників приватних фірм з люмбалгією та люмбоішіалгією (середній вік 35,62 ± 3,2 року, жінок 16, чоловіків 9), які мали страховий медичний поліс, що забезпечувало високу ймовірність прихильності пацієнтів до систематичного виконання фізичних вправ, спрямованих на відновлення активних люмбальних рухів та підвищення сили м’язів-екстензорів хребта. Запропоновані пацієнтам персоніфіковані програми фізичної реабілітації, окрім комплексів спеціальних вправ, включали рекомендації щодо розширення загального рівня рухової активності та усунення/корекції чинників ризику кардіоваскулярної патології.

Результати. Порівняльні результати показників виконання 5 люмбальних вправ за вимогами тесту ВАІ (нахили тулуба вперед; ліворуч-праворуч та з поворотом назад (скручування) з фіксацією больових відчуттів) до і після лікування свідчать про доцільність використання шкали ВROW як об’єктивного критерію оцінювання ефективності кінезотерапії у комплексному лікуванні болю у нижній частині спини.