Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Газета «Новости медицины и фармации» 2 (602) 2017

Вернуться к номеру

Реабілітаційна медицина Ізраїлю. Приклади для України


6–8 березня 2017 року на запрошення посольства Держави Ізраїль в Україні делегація Міністерства охорони здоров’я України на чолі з виконуючою обов’язки міністра доктором Уляною Супрун та уповноваженою уряду у справах людей з інвалідністю Раїсою Панасюк ознайомилась із системою надання реабілітаційної допомоги в Ізраїлі.

Поїздку здійснили в рамках спільного проекту «Сприяння ефективному врядуванню в системі охорони здоров’я», який реалізують МОЗ, Бюро ВООЗ в Україні за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва.
До вивчення досвіду провідних ізраїльських реабілітологів долучилися також головний позаштатний реабілітолог МОЗ Володимир Голик, експерт з фізичної реабілітації Вікторія Драч, а також головний лікар госпіталю для військових у Клевані Андрій Бурачик. Адже і МОЗ, і військові працюють над створенням єдиної системи реабілітації в Україні.
У рамках візиту українська делегація мала офіційні зустрічі з міністром охорони здоров’я Ізраїлю ребе Яковом Ліцманом, заступником голови агенції МАШАВ Ювалем Фуксом, представниками недержавних організацій, які надають потужну допомогу Україні в розвитку нової системи реабілітації. Також у програму візиту входило відвідування міжнародної виставки MedinIsrael. На ній були представлені сучасні реабілітаційні технології: від зовсім революційних та тих, що викликають асоціацію з космічними кораблями та міжпланетними подорожами, до інших, які широко й успішно використовують у реабілітаційних закладах світу.
Уряд Ізраїлю та представники недержавних організацій надають потужну допомогу Україні в розвитку нової системи реабілітації. Отриманий досвід та подальша співпраця дозволять розвивати новий підхід та виховувати нових професіоналів: лікарів фізичної та реабілітаційної медицини, фізичних терапевтів та ерготерапевтів.
Реалії цієї країни такі, що на її кордонах практично постійно відбуваються військові дії та існує терористична загроза. Система надання реабілітаційної допомоги формувалась одночасно з розвитком держави та сьогодні є однією з найдосконаліших у світі.
Це стосується фізичної та реабілітаційної медицини з мультидисциплінарним підходом до функціонального відновлення, спрямованого на особу, при травмах нервової системи та опорно-рухового апарату, складних ампутаціях, больових синдромах. З її 60-річною історією існування загальнодержавної гарячої лінії невідкладної психологічної допомоги ERAN, що інтегрована до системи державного оповіщення населення про будь-які загрози. А також із найякіснішою у світі системою раннього втручання та інклюзивного підходу до дитячої реабілітації, інноваційними методиками реабілітації людей із залежностями.
Уявіть собі успішну приватну реабілітаційну клініку з чергами на декілька місяців та світовим рівнем надання допомоги. Як вона мала б розвиватися?
Замість формування мережі та збільшення приватних прибутків заклад наймає юристів, що протягом декількох років змінюють законодавство країни. Систему раннього втручання починають реалізовувати на державному рівні, незважаючи на фінансові можливості осіб, які потребують допомоги.
Фокусом надання реабілітаційної допомоги фактично стає родина, де є дитина з обмеженнями життєдіяльності. Сучасні реабілітаційні знання отримують не тільки батьки та молодші члени родини, а також бабусі та дідусі.
Реабілітаційна лікарня «Левінштейн» окрім різноманітних реабілітаційних втручань займається розробкою інструментів кількісної оцінки ступеня вираженості функціональних розладів, якими постійно користуються професіонали реабілітації з усього світу.
«Важливо не тільки врятувати життя, але й надати особі подальшу можливість гідного життя», — говорить професор Амірам Кац, медичний директор лікарні «Левінштейн».
У медичному центрі «Сураскі» реабілітаційна допомога традиційно починається в реанімаційному відділенні та продовжується в стаціонарних реабілітаційних закладах, що безпосередньо входять до складу лікарні, організаційно, структурно та логістично пов’язані з нею. Для України це є прикладом функціонування моделей гострої та підгострої реабілітації в багатопрофільній лікарні, що надає невідкладну допомогу.
«Медицина світу останнім часом бурхливо розвивається. З одного боку, маємо практичну можливість виходити дитину, народжену з малою вагою. З іншого — усі такі діти потребують тривалої потужної реабілітаційної допомоги, без якої зусилля неонатологів не призводять до фактичного народження нового члена суспільства», — зазначає один із засновників реабілітаційної служби Ізраїлю професор Барбаш.
www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170310_a.html


Вернуться к номеру