Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Критерії оцінювання ефективності фізичної реабілітації пацієнтів із вертеброгенним болем у нижній частині хребта

Авторы: Сіделковський О.Л., Левківська Н.О., Драч Е.В.
Клініка сучасної неврології «Аксімед», м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

На останньому за датою проведення Східноєвропейському конгресі з болю (серпень 2013) повідомлялося, що 20 % дорослого населення України страждає від періодичного болю у спині вертеброгенного походження, що супроводжується функціональним обмеженням рухів хребта та погіршенням якості життя пацієнтів.

Обов’язковою складовою сучасного комплексного лікування пацієнтів із болем у нижній частині спини (БНЧС) є фізична реабілітація (ФР) як науково обґрунтована практика використання фізичних вправ, фізіологічна дія яких забезпечує відновлення насамперед рухової функції хребта.

На жаль, ще досі не визначені стандартні критерії ефективності ФР, які відповідають вимогам доказової медицини та можуть використовуватись в амбулаторних умовах лікування хворих з цією патологією.

Мета дослідження — провести апробацію сучасних валідних тестів визначення стану рухової функції хребта та якості життя як таких, що характеризують ефективність ФР пацієнтів із БНЧС.

Методи та результати дослідження. З існуючих сучасних методів кількісної (бальної) оцінки інтенсивності болю та ступеня функціональних обмежень рухової функції хребта нами обрана двокомпонентна шкала ризику болю в нижній частині спини в офісних службовців.

Шкала передбачає заповнення опитувальника з варіантами відповідей пацієнта щодо особливостей умов праці та визначення індексу болю у спині при виконанні 5 люмбальних рухів (нахили тулуба вперед, назад, ліворуч і праворуч та з поворотами назад (скручування)). Повний опис шкали подано у журналі «Медицина невідкладних станів», № 7–11(4–47), 2012, с. 172.

Нами встановлено, що шкала є вірогідним та надійним методом оцінювання ефективності фізичної реабілітації пацієнтів із БНЧС, придатним до використання в амбулаторних умовах, займає 5–7 хв та дозволяє пацієнту наочно впевнитися у стані рухової функції хребта до початку фізичної реабілітації та після її завершення.