Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Дзеркальна терапія у фізичній нейрореабілітації пацієнтів після мозкового інсульту

Авторы: Сіделковський O.Л., Корчинський А.A., Савчук М.М.
Клініка сучасної неврології «Аксімед», м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

На VI Світовому конгресі з інсульту (Відень, Австрія, серпень 2008 р.) були подані перші результати наукових досліджень щодо ефективності дзеркальної терапії (ДТ) у комплексній програмі реабілітації після інсульту.

Ця подія може вважатися офіційним визнанням доцільності включення ДТ у традиційну програму медичної реабілітації пацієнтів цього профілю.

ДТ ― це простий та безпечний метод активного формування нервово-м’язових компенсаторних фізіологічних механізмів, що забезпечують відновлення рухових функцій, порушених внаслідок захворювання.

Синергічна дія пропріоцептивної та оптичної стимуляції, яка виникає при одночасному виконанні рухів здоровою кінцівкою, має супроводжуватися концентрацією уваги пацієнта на спостереженні у дзеркалі за виникненням подібних рухів у функціонально недієздатній кінцівці.

Ці умови створюються непрозорою дзеркальною перегородкою, що закриває від пацієнта рухи здорової кінцівки. Завдяки цій оптичній ілюзії поступово виникає відновлення рухової функції протилежної кінцівки.

За нашим однорічним досвідом, за мотивованою згодою 25 пацієнтів із постінсультним глибоким геміпарезом або плегією (17 жінок та 8 чоловіків, середній вік ― 59,4 ± 3,6 року, зі строком після інсульту 3,4 місяця), було проведено персоніфіковану програму комплексної нейрореабілітації із включенням ДТ.

Процедура дзеркального тренування займала 10−12 хвилин, і перші 3−5 занять проводилися під контролем інструктора (кінезотерапевта), який навчав пацієнта правильному виконанню вправ.

Перед початком цієї програми у хворих проведено тестування за неврологічними шкалами (шкала Ренкіна, Ріверміта та індекс Бартел), оцінювання яких після 3-місячного курсу свідчило про позитивну динаміку рухових показників у 21 пацієнта.