Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Чи можливе повне відновлення організму після інсульту?

Авторы: Войтович Олена, м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Інсульт – це складне неврологічне захворювання, що супроводжується тяжкими ускладненнями. Внаслідок інсульту найчастіше страждають рухова і мовленнєва функція хворого, і без належної реабілітації шанси на одужання і повернення до нормального життя невеликі. На щастя, сучасна медицина приділяє достатньо уваги розвитку реабілітації після серйозних травм, операцій і захворювань, і сьогодні існує безліч технік і методик для найбільш швидкого відновлення людини.

Скільки триває відновлення після інсульту?

Точно сказати, скільки часу займе реабілітація після інсульту, не може жоден невролог. Час відновлення залежить від багатьох факторів:

  • площі ураження головного мозку внаслідок крововиливу або кисневого голодування,
  • оперативності надання першої допомоги та початку лікування,
  • наявності інсультів в анамнезі,
  • загального стану здоров᾽я хворого (особливо стану серцево-судинної і ендокринної систем),
  • віку (на жаль, з віком відновні процеси в організмі протікають все повільніше),
  • спадкової обтяженості.

При мінімальному ураженні, коли не було ускладнень у вигляді паралічу або афазії (порушень мовлення), реабілітація може зайняти близько місяця. При ураженнях середнього ступеня з частковим паралічем і афазією відновлення займає в середньому 3−6 місяців, хоча фахівці рекомендують не припиняти відновлювальні процедури ще протягом 6−12 місяців після формального завершення лікування. У найтяжчих випадках реабілітація триває все життя.

Як проходить реабілітація після інсульту

Мета реабілітації − повернути хворому здатність самостійно себе обслуговувати: їсти, одягатися, виконувати гігієнічні процедури, ходити і займатися звичайними повсякденними справами. В ідеальному варіанті після реабілітації пацієнт може виконувати всі ці дії в тому ж обсязі, що і до хвороби.

Найкращі результати дає лікування у спеціалізованих клініках. Так, у реабілітаційному центрі «Аксімед» відновлення хворого проходить під наглядом та у супроводі цілої групи фахівців: невролога та реабілітолога, фізіотерапевта, кінезотерапевта, ерготерапевта, логопеда, психолога. Комплексний та всебічний підхід до реабілітації, професіоналізм лікарів і, головне, велике бажання хворого одужати спроможні допомогти навіть у самих безнадійних випадках.