Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Болі в спині при вагітності: норма чи загроза переривання вагітності?

Авторы: Войтович Олена, м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Під час вагітності у жіночому організмі відбувається безліч колосальних змін, які іноді можуть проявлятися різними неприємними станами: токсикозом, набряками, печією. Але найчастіше жінок турбують болі в спині.

Періодичний біль у спині при вагітності − явище природне: плід росте, і матка починає тиснути на внутрішні органи. Але іноді вагітність провокує прояви захворювання, яке вже було у жінки, але «мовчало».

·         Збільшення матки. Під час розвитку плода матка «розсовує» органи в різні боки: шлунок підпирає вгору, кишечник − вгору і до спини, нирки максимально «видавлюються» до спини, а сечовий міхур зміщується вниз. Таким чином, болі в попереку виникають через тиск на нирки і хребет. В останньому триместрі, коли вага дитини досягає максимального значення, болі можуть посилюватися.

·         Зсув центру ваги. Болі в спині виникають, коли живіт вже досить великий, і він перетягує центр ваги вперед. М᾽язи попереку до такого стану незвичні і болять. Саме ця причина є показанням до тимчасової відмови від взуття на високих підборах.

·         Порушення опорно-рухової системи. Цей фактор можна назвати умовно безпечним. Якщо у вагітної є проблеми з поставою, велика ймовірність, що через неправильне навантаження на м᾽язи (яке під час виношування лише посилюється) будуть виникати болі в попереку. Сюди ж можна віднести і травми хребта, грижі, зміщення хребців, остеохондроз, артроз, дисплазію тазостегнових суглобів тощо.

·         Зміна гормонального фону. З початком вагітності в організмі починає вироблятися гормон релаксин, покликаний «розм᾽якшити» хрящі, м᾽язи і зв᾽язки в тазовому зчленуванні для легшого проходження дитини через родові шляхи. М᾽язи живота стають слабкими, і навантаження беруть на себе м᾽язи спини. Поки організм звикне до нового розподілу навантажень, спостерігається дискомфорт. Але він природним чином повинен проходити до 20-го тижня вагітності.

·         Набір зайвої ваги під час вагітності, тривале знаходження в одному положенні, набряки, перейми Брекстона − Хікса.

Але існують стани, коли болі у спині є симптомом патологічних станів: загрози переривання вагітності і передчасних пологів (зазвичай реєструється на пізніх термінах, на ранніх же біль локалізується тільки внизу живота) або захворювання видільної системи (пієлонефрит, цистит, сечокам᾽яна хвороба).

Тож якщо у вагітної реєструються болі у спині, необхідно звернутися до лікаря та провести діагностику, адже такий стан може бути як зовсім безпечним, так і нести загрозу здоров’ю та життю як жінки, так і ще ненародженої дитини.