Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Невроз − хвороба великого міста

Авторы: Войтович Олена, м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Невроз − це загальна назва групи психологічних розладів, викликаних тривалою психотравмуючою ситуацією. Перевантаження на роботі, конфлікти з начальством і співробітниками, неможливість самореалізації в трудовій діяльності, напружені стосунки з чоловіком чи дружиною, непорозуміння з дітьми або батьками й інші складні та тривалі ситуації викликають виснаження нервової системи. З огляду на темп і навантаження сучасного життя неврози − дуже поширене явище. До 25 % міського населення (у сільській місцевості цей розлад зустрічається набагато рідше) має виражені симптоми неврозу.

Зовнішніх причин розвитку неврозу безліч, але внутрішня причина одна − слабка (виснажена) нервова система. Чим може бути зумовлена ця слабкість?

1.    Тривалою психологічно напруженою ситуацією, що ніяк не може вирішитися: проблеми на роботі, конфлікти в родині, фінансові труднощі, тривала і тяжка хвороба близької людини тощо.

2.    Особистісними особливостями (вроджені або придбані в ході виховання): підвищена недовірливість або тривожність, неадекватно низька самооцінка, гіпервідповідальність, синдром відмінника. Сюди ж можна віднести трудоголіків, людей, які не вміють делегувати завдання і відповідальність за них, не вміють розслаблятися (особистість типу А).

3.    Вродженою характеристикою (так званий астенічний тип нервової системи).

4.    Порушенням мозкового кровообігу (наприклад, при шийному остеохондрозі).

5.    Загальним фізичним виснаженням організму (особливо внаслідок тяжкого, зазвичай інфекційного, захворювання або авітамінозу).

Прояви неврозу можна розділити на кілька рівнів:

·         Психоемоційні симптоми:

o    різкі перепади настрою,

o    дратівливість,

o    вразливість, образливість, плаксивість,

o    тривожність, лякливість,

o    іпохондрія,

o    зацикленість на травмуючій ситуації,

o    нав᾽язливі думки і рухи,

o    розвиток фобій,

o    підвищена чутливість до стресів,

o    конфліктність в спілкуванні з оточуючими або прагнення максимально обмежити свої соціальні контакти.

·         Соматофізичні симптоми:

o    швидка стомлюваність,

o    зниження обсягу пам᾽яті, складнощі з концентрацією уваги, виконання елементарних завдань вимагає великих зусиль,

o    гіперчутливість до температурних перепадів, гучних звуків і яскравого світла,

o    порушення сну,

o    дуже часто неврози супроводжуються вегетативними порушеннями: скачки тиску, посилене серцебиття, підвищена пітливість, неясні болі в грудях і животі, так звана нервова нудота і блювання, понос,

o    також часто відзначається зниження статевого потягу.

На щастя, лікування неврозу має сприятливі прогнози. Лікування неврозу завжди має проводитися в комплексі: робота з психотерапевтом, прийом седативних препаратів, лікування неврологічних захворювань (які часто є супутниками неврозів), підвищення загальної резистентності організму до зовнішніх впливів. Звичайно, залежно від тривалості захворювання і потенціалу нервової системи хворого, тривалість лікування може коливатися від декількох місяців до декількох років. Проте лікувати невроз потрібно! І чим раніше ви почнете лікування, тим швидше повернете собі фарби життя.