Інформація призначена тільки для фахівців сфери охорони здоров'я, осіб,
які мають вищу або середню спеціальну медичну освіту.

Підтвердіть, що Ви є фахівцем у сфері охорони здоров'я.

Нейроінфекції в дітей

Авторы: Войтович Олена, м. Київ

Разделы: Школа Аксимед

Версия для печати

Нейроінфекція − це узагальнена назва різних захворювань нервової системи інфекційного характеру. Нейроінфекції в дітей − це серйозне захворювання, що без лікування може призвести до дуже тяжких наслідків. Якщо в дитини є які-небудь нездорові прояви нервового характеру, особливо на тлі високої температури, необхідно негайно звертатися до лікаря.

Симптоми нейроінфекції мають різний ступінь прояву залежно від гостроти стану:

1.     Для гострої форми характерні: висока температура й загальні ознаки інтоксикації, головний біль, надмірна чутливість до світла та звуків, судоми, сплутаність свідомості, порушення мовлення, порушення координації рухів, тимчасові розлади слуху й зору (галюцинації, зниження гостроти, сліпота або глухота), втрата свідомості та кома.

2.     Хронічна інфекція рідко супроводжується температурою вище 37,2  С, але реєструються головний біль, часта нудота, парези кінцівок, порушення чутливості, пригнічена свідомість, сонливість і млявість, тахікардія зі зниженням артеріального тиску, зниження трудової й соціальної активності.

При підозрі на нейроінфекцію в дитини звертайтеся до досвідченого дитячого невролога клініки «Аксімед», адже ця категорія захворювань небезпечна сама по собі, але без відповідного лікування вона загрожує серйозними ускладненнями, починаючи від порушень чутливості та рухової активності й закінчуючи розумовою відсталістю, інвалідизацією та смертю.

Лікування завжди залежить від збудника, що викликав хворобу. Після діагностики призначається відповідна терапія: противірусна, антибактеріальна, протигрибкова або антипротозойна. Крім цього, проводяться симптоматична терапія (жарознижуючі препарати, протисудомні, седативні) та різноманітні заходи, покликані зміцнити імунітет дитини (вітамінотерапія, загартовування, ЛФК).

При серйозних ураженнях нервової системи обов’язково призначають курс реабілітації для відновлення порушених функцій: ерготерапевти допомагають заново навчитися одягатися, самостійно приймати їжу, зав’язувати шнурки, писати й виконувати інші щоденні маніпуляції, кінезіологи відновлюють здатність самостійно пересуватися і здійснювати великі маніпуляції кінцівками, логопеди допомагають повернути мовлення.

Незважаючи на всю складність і серйозність захворювання, своєчасне виявлення й адекватне лікування нейроінфекції дозволяють звести небажані наслідки до мінімуму, так що ніхто з оточуючих і не здогадається, що дитина перенесла тяжку хворобу.